Mali grad

Prešernov dan, slovenski kulturni praznik bomo obeležili tudi v občini Kamnik

08.02.2015

 

Spoštovane občanke, spoštovani občani občine Kamnik,

»Edinost, sreča, sprava
k nam naj nazaj se vrnejo;
otrók, kar ima Slava,
vsi naj si v róke sežejo,
de oblast
in z njo čast,
ko préd, spet naša boste last!«
(dr. France Prešeren)

Prešernov dan je osrednji slovenski kulturni in državni praznik, ki ga praznujemo 8. februarja, na obletnico smrti največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna. V mnogih krajih po Sloveniji se bodo odvijale prireditve, ki so namenjene počastitvi spomina na velikega slovenskega pesnika. Praznik bomo obeležili tudi v občini Kamnik in ga slavili s pesmijo 36. Območne revije pevskih zborov iz občin Kamnik in Komenda, v enotah Medobčinskega muzeja Kamnik si boste na ta dan lahko njihove stalne in občasne razstave ogledali brezplačno, v Matični knjižnici Kamnik pa bodo kulturnemu prazniku namenili pogovor o knjigi dr. Verene Perko. 

36. Območna revija pevskih zborov občin Kamnik in Komenda

36. Območni reviji pevskih zborov iz občin Kamnik in Komenda boste, v organizaciji Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Območna enota Kamnik, boste lahko prisluhnili danes, 8. februarja 2015, ob 19. uri v Domu kulture Kamnik.

S pesmijo bodo navduševali Mešani pevski zbor Odmev, Moški pevski zbor PSDP Lira, Mešani pevski zbor Društva upokojencev Kamnik, Ženska vokalna skupina Vox Annae, Mešani pevski zbor Društva upokojencev Komenda, Ženski pevski zbor DKD Solidarnost, Pevsko društvo Tunjiški oktet, Mešani pevski zbor Mavrica,  Moški pevski zbor DKD Solidarnost, Komorni pevski zbor Šutna in Mešani pevski zbor Cantemus.

Vstop na prireditev je prost.

Medobčinski muzej Kamnik

Medobčinski muzej Kamnik vas danes, 8. februarja 2015, od 10. do 13. ure vabi na brezplačen ogled njihov stalnih in občasnih razstav. Včeraj, na predvečer kulturnega praznika ste lahko prisluhnili postindustrijskemu večeru Kam so šle vse fabrike-SMODNIŠNICA: vodstvo in predstavitev makete.

V Spominski sobi Rudolfa Maistra (Šutna 23) si lahko ogledate stalno razstavo Rudolf Maister – domoljub, general, kulturnik, pesnik in bibliofil, ki je posvečena življenju in delu slovenskega domoljuba, generala, kulturnika, pesnika in bibliofila Rudolfa Maistra ter občasno razstavo Obrazi vojnega vsakdana, s katero je prikazan običajni dan, vsakdan iz prve svetovne vojne, kot so ga doživljali ljudje v zaledju velikih front, tokrat v kamniški in domžalski okolici.

V Galeriji Miha Maleš (Glavni trg 2) sta na ogled postavljeni stalni razstavi Razstava kamniških in s Kamnikom povezanih umetnikov, ki odseva kamniško likovno zgodovino od 18. do 20. stoletja na področju kiparstva, slikarstva, arhitekture in fotografije, in Miha Maleš, katerega dela in dokumentarne fotografije hrani Galerija Miha Maleš. Ogledate si lahko tudi občasno razstavo del Poldeta Miheliča z naslovom V iskanju pozabljenih trenutkov. Le-ta je nastala v sodelovanju z Galerijo likovnih samorastnikov v Trebnjem ob slikarjevi 90. letnici in kot poklonu avtorju. Gre za 58 avtorjevih del ter številnih zapisov v obliki osnutkov, risb in krokijev.

Grad Zaprice (Muzejska pot 1) ravno tako ponuja stalne in občasne razstave. Stalne razstave so naslednje: Odsevi kamniških tisočletij, ki je zasnovana tako, da prikazuje življenjski prostor širšega kamniškega območja od do sedaj znanih paleontoloških najdb, prvih poselitev, nastanka mesta do 19. stoletja, razstava Mesto – Podeželje obiskovalcu ponuja vpogled v različne načine vsakdanjega življenja v preteklosti, ki so se vseskozi močno prepletali, vplivali drug na drugega in tako dajali svojevrsten značaj širšemu kamniškemu območju, Thonetovo pohištvo, kjer je prikazan enkraten izum Michaela Thoneta, ki je metodo krivljenja lesa pripeljal od obrtne do industrijske proizvodnje, Kašče iz Tuhinjske doline so muzej na prostem in predstavlja nekatera kmečka gospodarska poslopja (kašče, sušilnica sadja, drobilka za sadje, vodnjak) iz 18. in 19. stoletja in Lapidariji, antični spomeniki s Trojan, iz Mengša in Šentpavla. Vredna ogleda je tudi občasna razstava Kam so šle vse fabrike?, ki predstavlja zgodbe sedmih najpomembnejših kamniških tovarn: Titana, Svilanita, Kika, Ete, Svita, Utoka in Stola, ki imajo svoje korenine na koncu devetnajstega ali na začetku dvajsetega stoletja, vse pa so nastale predvsem na pobudo podjetnih posameznikov.

Na predvečer kulturnega praznika, včeraj, 7. februarja 2015, ob 18. uri ste na gradu Zaprice, lahko prisluhnili postindustrijskemu večeru Kam so šle vse fabrike-SMODNIŠNICA: vodstvo in predstavitev makete. V ospredju pogovora je bilo kamniško podjetje KIK - Kemijska industrija Kamnik, avtor razstave Marko Kumer pa vas je popeljal skozi vzopne in padce te od nekdaj skrbno varovane in v tančico konspirativnosti ovite fabrike. V sodelovanju z Mladinskim centrom Kotlovnica je bila predstavljena maketa vseh objektov smodnišnice, ki so jo izdelali štirje nemški prostovoljci. 

Matična knjižnica Kamnik

V Matični knjižnici Kamnik (Ljubljanska cesta 1) kulturnemu prazniku namenjajo pogovor o knjigi Muzeologija in arhelogija za javnost: muzej Krasa, avtorice dr. Verene Perko. Pogovor bo tekel v torek, 10. februarja 2015, ob 19. uri v dvorani knjižnice. Knjiga je sad več kot desetletnega poglobljenega študija na področju kulturne dediščine in muzejev ter njihove konstitutivne vloge v sodobni družbi. Dr. Verena Perko pa je publicistka in pesnica, je arheologinja, z doktoratom znanosti iz rimske arheologije iz muzeologije. Pred kratkim je postala v.d. generalne direktorice Direktorata za kulturno dediščino. Z avtorico se bo pogovarjala mag. Breda Podbrežnik Vukmir.


<< Nazaj | Novice