Mali grad

Prešernov dan, osrednji slovenski kulturni praznik bomo obeležili tudi v občini Kamnik

08.02.2017

 

Prešernov dan, slovenski kulturni praznik bomo obeležili tudi v občini KamnikSpoštovane občanke, spoštovani občani,

»Edinost, sreča, sprava
k nam naj nazaj se vrnejo;
otrók, kar ima Slava,
vsi naj si v róke sežejo,
de oblast
in z njo čast,
ko préd, spet naša boste last!«
(dr. France Prešeren)

Prešernov dan je osrednji slovenski kulturni in državni praznik, ki ga praznujemo 8. februarja, na obletnico smrti največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna. Med mnogimi slovenskimi kraji, ki bodo s prireditvami počastili spomin na našega velikega pesnika, bomo praznik obeležili tudi v občini Kamnik. Ob tej priložnosti vas vabimo, da se nam pridružite ob pesmih 38. Območne revije pevskih zborov iz občin Kamnik in Komenda, si brezplačno ogledate stalne in občasne razstave Medobčinskega muzeja Kamnik in obiščete prireditvi kamniške osnovne šole ter Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik ali pa se odpravite na Prešernov pohod na Veliko planino.

38. Območna revija pevskih zborov občin Kamnik in Komenda

V počastitev slovenskega kulturnega praznika vas Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Kamnik, vljudno vabi na 38. Območno revijo pevskih zborov občin Kamnik in Komenda, ki bo v sredo, 8. februarja 2017, ob 18. uri v Domu kulture Kamnik. Zbrane bo ob tej priložnosti v imenu Občine Kamnik nagovoril podžupan Matej Slapar.

Nastopili bodo: Moški pevski zbor PSPD Lira Kamnik, Komorni pevski zbor Šutna Kamnik, Mešani pevski zbor Društva upokojencev Komenda, Ženski komorni zbor Vox Annae, Mešani pevski zbor Društva upokojencev Kamnik, Mešani pevski zbor Mavrica Srednja vas, Moški pevski zbor DKD Solidarnost Kamnik, Mešani pevski zbor Cantemus Kamnik, Ženski pevski zbor DKD Solidarnost Kamnik in Mešani pevski zbor Odmev Kamnik.

Strokovni ocenjevalec in selektor za medobmočno/regijsko revijo odraslih pevskih zborov Gorenjske bo Primož Malavašič, vezna beseda pa bo pripadala Aji Uršič. 

Za prireditev veljajo brezplačne vstopnice.

Prešernov pohod na Veliko planino

»Urno le urno se v klanec prešerno podamo,
vse dokler na vrh - Zeleni rob ne priromamo,
kjer bomo korenjaki plesáje recitirali,
obrnili peté, in v dolino odvihrali.«

Na dan slovenskega kulturnega praznika, Prešernovega dne, 8. februarja 2017, se v organizaciji KulKure lahko odpravite na romanje na Veliko planino. Ob tem se bodo prebirali verzi njegovih pesmi, balad in romanc, sonetov ali pa samo zabavljivih zapisov. Zbor je ob 9. uri v Kamniku, in sicer pri baru Pod grad.

Potrebna so razmeram primerna oblačila in obutev.

Medobčinski muzej Kamnik

Ob slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarja 2017, vljudno vabljeni od 10. do 15. ure na brezplačne oglede stalnih in občasnih razstav.

Galerija Miha Maleš (Glavni trg 2)

Spominska soba Rudolfa Maistra (Šutna 23)

Grad Zaprice (Muzejska pot 3)

Gostovanje razstave Maleševe ilustracije Prešernovega Sonetnega venca v četrtek, 9. februarja 2017, ob 18. uri, v Gradski knjižnici Ivan Goran Kovačič Karlovac. V sodelovanju z Osrednjo knjižnico Celje. V Muzeju radovljiške občine bo v četrtek 9. februarja 2017, ob 18. uri odprtje skupne razstave muzejev na Gorenjskem Naše tovarne-naš ponos. V petek, 10. februarja 2017, ob 18. uri pa v Gradski knjižnici Pula gostovanje razstave Maleševe ilustracije Prešernovega Sonetnega venca, in sicer v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Celje.


<< Nazaj | Novice