Mali grad

Prešernov dan bomo obeležili tudi v občini Kamnik

06.02.2019

 

PrePrešernov dan bomo obeležili tudi v občini Kamnik šernov dan bomo obeležili tudi v občini Kamnik Spoštovane občanke, spoštovani občani,

»Edinost, sreča, sprava
k nam naj nazaj se vrnejo;
otrók, kar ima Slava,
vsi naj si v róke sežejo,
de oblast
in z njo čast,
ko préd, spet naša boste last!«
(dr. France Prešeren)

Prešernov dan je osrednji slovenski kulturni in državni praznik, ki ga praznujemo 8. februarja, in sicer na obletnico smrti največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna. Med mnogimi slovenskimi kraji, ki bodo s prireditvami počastili spomin na našega velikega pesnika, bomo praznik obeležili tudi v občini Kamnik. Ob tej priložnosti vas vabimo, da se nam pridružite na številnih dogodkih, osrednja slovesnost, ki jo pripravljata Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik ter Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik, pa bo v četrtek, 7. februarja 2019, ob 18. uri v Veliki dvorani Doma kulture Kamnik.

Dom kulture Kamnik

Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik ter Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik Vas vljudno vabita na prireditev v počastitev slovenskega kulturnega praznika v četrtek, 7. februarja 2019, ob 18. uri v Veliki dvorani Doma kulture Kamnik.

Umetniški program prireditve z naslovom Domovina, ne beži, ostani pri meni … pripravljajo dijaki Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik.

Slavnostni govornik bo župan Matej Slapar, zbrane pa bosta nagovorila tudi direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger in ravnateljica Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik Bernarda Trstenjak.

Obvezen je prevzem brezplačnih vstopnic, ki so na voljo na blagajni Doma kulture Kamnik v času uradnih ur.
 

Vabilo

Osnovna šola Frana Albrehta Kamnik

Vabimo vas na prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku, ki bo v okviru projekta Branje je iskanje potekala v sredo, 6. februarja 2019, ob 17. uri v večnamenskem prostoru Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik.

V svet poezije dr. Franceta Prešerna vas bodo popeljali drugošolci in sedmošolci iz Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik. 

Glasbena šola Kamnik

Glasbena šola Kamnik vas v sredo, 6. februarja 2019, ob 19. uri vabi v Vremšakovo dvorano, kjer bodo učenke in učenci z glasbenimi nastopi obeležili slovenski kulturni praznik.

Budnarjeva domačija

Učenke in učenci Podružnične šole Vranja Peč vas vabijo na prireditev, ki jo bodo pripravili v počastitev slovenskega kulturnega praznika, Prešernovega dne.

Predstavili se bodo z recitacijami pesmi in razstavo, dogodek pa se bo odvijal v četrtek, 7. februarja 2019, ob 18. uri v Budnarjevi hiši.

Medobčinski muzej Kamnik

8. februarja praznujemo praznik slovenske kulture in spomin na slovenskega pesnika Franceta Prešerna, ki je umrl na ta dan leta 1849.

Prešernov dan je praznik od leta 1945, pa tudi država Slovenija ga je ohranila in ga leta 1991 razglasila za dela prost dan, ki je seveda predvsem namenjen kulturi. Številne kulturne ustanove vabijo obiskovalce na brezplačne oglede razstav, predstav in dogodkov.

Vabljeni tudi v Medobčinski muzej Kamnik, kjer bodo na sam praznik vse enote Medobčinskega muzeja Kamnik odprte od 10. do 18. ure za brezplačne oglede stalnih in občasnih razstav, kot so Ivan Vavpotič, Katja Sorta, Na sodu smodnika, Pogrebni ritual v pozni bronasti dobi, Oj ta vojaški boben.

Javno vodstvo po razstavi Na sodu smodnika pa bo v petek, 8. februarja 2019, ob 11. uri na Gradu Zaprice. Razstava Na sodu smodnika prikazuje nastanek in razvoj ene najstarejših tovarn na Kamniškem, smodnišnice, ki ima svoje začetke že v sredini 19. stoletja. Razstava nam ne predstavi le dela in proizvodnje, ampak tudi način življenja v specifični skupnosti, ki je imela že od vsega začetka status varovanega območja in je bila v pristojnosti vsakokratne aktualne državne vojske.

Park Evropa

Kamniški kulturni krog vas v petek, 8. februarja 2019, ob 12. uri vabi v Park Evropa, kjer se bo odvijala prireditev, ki bo nastala spontano zaradi pomanjkanja lokalne kulturne strategije, in sicer z naslovom "Če bo ploščat' bo lopata, če špičast' pa vile".

Velika planina

Marsikdo se že veseli kulturnega praznika, ki bo letos podaljšal konec tedna. Ker je tudi Velika planina s svojo bogato zgodovino in ohranjanjem pastirske in kulturne dediščine del slovenske kulture, bomo tudi mi počastili spomin na našega največjega pesnika Franceta Prešerna.
Poznavanje njegovih verzov vam tokrat lahko prinese cenejšo vozovnico. Kako? Na blagajni nihalke zrecitirajte verz našega poeta Franceta Prešerna in izžrebajte od 10 do 30 odstotkov popusta na vozovnico!*

*Popust velja na dnevne povratne vozovnice. Ne velja na družinske in letne karte, karte za nočno sankanje ter tiste, ki že vključujejo akcijske popuste.

Hotel MD Kamnik

Ob dnevu, ko se vsi spominjamo Franceta Prešerna ter njegovih pesmi, bodo v hotelu Malograjski dvor Prešernu v čast v petek, 8. februarja 2019, od 17. do 22. ure priredili 2. Vinski večer, ki pa bo tokrat malo drugačen.

Vstop na večer bo mogoč samo s posebno 'vstopnico' - pokažite nam verz, kitico, pesem ali pa kar celo zbirko Prešernovih pesnitev in vinska pravljica se lahko začne. Če pa vam uspe katero od njegovih pesmi recitirati, bodo pa tega še bolj veseli. Ob okušanju kakovostnih vin iz vinske kleti Koželj se bo zbranim pridružil gospod Anton Smolnikar, ki je svoje otroštvo preživljal na Prešernovi domačiji v Vrbi.

Galerija Doma kulture Kamnik

Ob slovenskem kulturnem prazniku bo v petek, 8. februarja 2019, ob 18. uri v Galeriji Doma kulture Kamnik potekalo odprtje fotografske razstave Mateje Jurkovič z naslovom Zgodbe iz smodnišnice.

Kulturni dom Šmarca

Vabljeni na prireditev ob kulturnem prazniku, ki jo pripravlja Kulturno društvo Šmarca in se bo odvijala v petek, 8. februarja 2019, ob 18. uri v Domu krajanov v Šmarci.

Poleg kratkega kulturnega programa se bodo predstavili sokrajani s svojimi umetniškimi in rokodelskimi izdelki.

Sledilo pa bo prijetno in sproščeno druženje.

Terme Snovik

Terme Snovik vas ob slovenskem kulturnem prazniku v petek, 8. februarja 2019, ob 18. uri vabijo na literarni večer, ki se bo odvijal v restavraciji Potočka.

Veselijo se srečanja vami in vas vabijo, da prisluhnete poeziji.

Mladinski center Kotlovnica

Mladinski center Kotlovnica vas v petek, 8. februarja 2019, ob 20. uri vabi na dogodek z naslovom »PestBesed – Fige v žepu«.

Med drugim so zapisali: »Pesniška sekcija Pestbesed nima svojega spomenika in ne trga, za to si ne drzne, da bi bila na drugi strani, kot je to naš France, ki si je s svojim ustvarjanjem počitek že zaslužil. Pridi in se pridruži unikatnemu poklonu pesniku, ki je pesnil predolge pesnitve, s katerimi so nam belili glave skozi šolski sistem!«

Na ligo po knjigo

V okviru Zimske lige k Sv. Primožu bo v soboto, 9. februarja 2019, potekala kulturno obarvana liga z naslovom »Na ligo po knjigo«.

Program

Praznik kulture bomo prešerno počastili z recitacijami, petjem in branjem Prešernovih pesmi in Poezij. Vsak tekač, pohodnik, bralec ali recitator bo v dar prejel knjigo po lastni izbiri. Bralci projekta Branje je iskanjepa bodo v svojo izkaznico vtisnili  še žig.

40. Območna revija odraslih pevskih zborov (občin Kamnik in Komenda)

Vabljeni na 40. območno srečanje odraslih pevskih zborov občin Kamnik in Komenda, ki bo v soboto, 9. februarja 2019, ob 18. uri v Domu kulture Kamnik. Revija bo namenjena tudi počastitvi slovenskega kulturnega praznika.

Vstop prost, obvezen prevzem brezplačnih vstopnic.


<< Nazaj | Novice