Mali grad

Prešernov dan bomo obeležili tudi v občini Kamnik

06.02.2018

 

Spoštovane občanke, spoštovani občani,

PrePrešernov dan bomo obeležili tudi v občini Kamnik šernov dan bomo obeležili tudi v občini Kamnik »Edinost, sreča, sprava
k nam naj nazaj se vrnejo;
otrók, kar ima Slava,
vsi naj si v róke sežejo,
de oblast
in z njo čast,
ko préd, spet naša boste last!«
(dr. France Prešeren)

Prešernov dan je osrednji slovenski kulturni in državni praznik, ki ga praznujemo 8. februarja, in sicer na obletnico smrti največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna. Med mnogimi slovenskimi kraji, ki bodo s prireditvami počastili spomin na našega velikega pesnika, bomo praznik obeležili tudi v občini Kamnik. Ob tej priložnosti vas vabimo, da se nam pridružite na prireditvi Glasbene šole Kamnik, v Domu kulture Kamnik se bo odvijala proslava z naslovom »Ne združenja, ločitve zdaj so časi«: Neizpolnjene ljubezni v literaturi romantikov, lahko si brezplačno ogledate stalne in občasne razstave Medobčinskega muzeja Kamnik, se pridružite učencem Osnovne šole Toma Brejca na proslavi v telovadnici šole ali pa se na Grajski terasi ogledate slovenski film Vesna in v Mladinskem centru Kotlovnica prisostvujete literarnemu večeru »PestBesed«.

Dom kulture Kamnik

»Ne združenja, ločitve zdaj so časi«: Neizpolnjene ljubezni v literaturi romantikov

Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik v sodelovanju z Gimnazijo in srednjo šolo Rudolfa Maistra Kamnik pripravlja proslavo v počastitev slovenskega kulturnega praznika. Slavnostni govornik bo župan Marjan Šarec. V kulturnem programu bodo nastopili dijaki Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik z gledališko-glasbenim recitalom, ki so ga navdahnjeni s Prešernovim Krstom poimenovali »Ne združenja, ločitve zdaj so časi«: Neizpolnjene ljubezni v literaturi romantikov. Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku bo na predvečer praznika, in sicer v sredo, 7. februarja 2018, ob 19. uri v Veliki dvorani Doma kulture Kamnik. Velja prost vstop.

»Za narodov blagor«

Naslednji dan, na dan slovenskega kulturnega praznika 8. februarja, pa se bo ob 19. uri na odru kamniškega hrama kulture v izvedbi KUD Oksimoron odvila komedija s poletom »Za narodov blagor«. Cankarjevo leto 2018 se obeležuje tudi v Kamniku s Cankarjevo komedijo s poletom Za narodov blagor. Kljub temu, da komedija šteje več kot 100 let (Cankar jo je napisal 17 let pred smrtjo), še vedno nismo dočakali tistega, ki bi rešil naš narod. Aktualnost besedila ustvarjalci vidijo tudi v tem, da bolj kot politikom zaupamo športnikom, ki so postali naši ambasadorji v svetu. Izkupiček od prodaje vstopnic bo v celoti darovan Medicinski odpravi Majiwa 18', cena vstopnice pa je 10 evrov. Rezervacija in prodaja vstopnic: Dom kulture Kamnik (041 360 399) ter preko spleta.

Osnovna šola Toma Brejca

Učenci in učitelji Osnovne šole Toma Brejca vas ob slovenskem kulturnem prazniku v sredo, 7. februarja 2018, ob 10.30 vabijo na prireditev, ki so jo pripravili v počastitev Prešernovega dne.

Prireditev se bo odvijala v telovadnici šole.

Grajska terasa - Stari grad nad Kamnikom

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika, natančneje v sredo, 7. februarja 2018, vas grajski Boris ob 19. uri vabi na ogled slovenskega filma Vesna.

Filmski večer se bo odvijal na Grajski terasi - priljubljeni izletniški točki na Starem gradu nad Kamnikom.

Mladinski center Kotlovnica

»PestBesed«

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika, torej v sredo, 7. februarja 2018, vas Mladinski center Kotlovnica ob 20. uri vabi na literarni večer »PestBesed«.

Dramatična glasba, super plesalke, lep in zabaven voditelj, dobra glasba ter čudovita publika. Kaj več bi si sploh še želeli. Po daljšem premoru, ko so nekateri iskali pesniški navdih, drugi zlatonosne žile v fitnesih, spet tretji zgolj mir v noriji 21. stoletja, se bodo ponovno srečali v Mladinskem centru Kotlovnica, ko bodo zapeli, zabobneli in zašumeli vokali različnih pesnikov. Velja prost vstop.

Medobčinski muzej Kamnik

Brezplačni ogledi stalnih in občasnih razstav

V četrtek, 8. februarja 2018, od 10. do 18. ure vabljeni na brezplačne oglede razstav v vse tri enote muzej (muzej na gradu Zaprice, Galerija Miha Maleš in Rojstna hiša Rudolfa Maistra).

Brezplačno si lahko ogledate vse stalne in občasne razstave

Spremljevalni dogodek

Društvo sv. Jakoba

V počastitev slovenskega kulturnega praznika člani Društva sv. Jakoba vljudno vabijo na srečanje s pesnikom, časnikarjem in publicistom Jožefom Pavličem z naslovom V DVOJE OB PŠATI, ki bo v petek, 9. februarja, ob 19. uri v dvorani Frančiškanskega samostana v Kamniku.

Z njim se bo pogovarjala dr. Marjeta Humar, pesmi bosta interpretirala Barbara Božič in Tone Ftičar, praznično vzdušje bo z zvoki citer obogatil Tomaž Plahutnik.

Ob 30-letnici poimenovanja CeMePz France Gačnik vabljeni na zahvalno koncertno mašo p. Hugolina Sattnerja MISSA SERAPHICA, ki bo v soboto, 10. februarja 2018, ob 18. uri v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Mekinjah.

Sodelujejo: Cerkveni mešani pevski zbor France Gačnik. zborovodja Dominik Krt; Mešani pevski zbor Odmev Kamnik, zborovodkinja Anica Smrtnik; Komorni zbor Limbar, zborovodja Tomaž Pirnat; Simfonični orkester Domžale – Kamnik, dirigent Dominik Krt.

Kamnik in France Prešeren. Ljubezenska zgodba.

Na Šutni stoji hiša, ki je bila v Prešernovih časih v lasti W. Molineja, tovarnarja iz Ljubljane. V tej hiši je živela Jerica Podboj, ki naj bi se s Prešernom spoznala v ljubljanski gostilni pri Kamničanu. Ta je stala blizu predora pod Grajskim hribom in obstaja več zapisov, da jo je Prešeren rad obiskoval, v njej pa naj bi delala tudi Jeričina mama Metka. Ljubezen med Jerico in Prešernom pa ni bila srečna.

Po eni različici, se je pesnik zaljubil v mlado dekle, to pa mu ni vračalo ljubezni. Tako naj bi ji posvetil kar nekaj pesmi kot so Ukazi, Pod oknom in Prošnja. Po drugi različici, pa je bilo obratno in naj bi Jerica »iskreno in vroče ljubila Prešerna«, ki pa ji ljubezni ni vračal, saj je oboževal Julijo ter imel razmerje z Ano Jelovškovo. Ne glede na različico, pa je zgodovinsko dejstvo, da se je Jerica kasneje poročila z Davidom Molinejem.

In če verjamemo drugi različici, ki se opira na zgodovinske vire in zapisana pripovedovanja, potem je bil zakon Jerice z Davidom nesrečen, saj je ves čas tiho ljubila Prešerna. Čeprav bi sama raje živela v Kamniku bližje Kranja, kjer je delal Prešeren, sta se z možem preselila v Gorico. Imela sta dve hčerki, Izabelo in Gertrudo, a kljub razdalji je njeno srce živelo za Prešerna. Vedno, kadar je mož prišel iz Ljubljane, naj bi se s solzami v očeh z otroki umaknila na travnik.

Ko je zbolela na pljučih, je na zdravljenje za tri poletja odšla v Kamnik in vmes obiskovala že bolnega Prešerna v Kranju. Njena želja je tudi bila, da ne želi biti pokopana v Gorici, ampak v Kamniku, da bo bližje Prešerna. Ko se je to zgodilo, ji je mož ustregel in se vsako soboto s kočijo iz Ljubljane odpravil na njen grob. Ko je bil zadnjikrat v Kamniku, je vso noč prebedel na Jerčinem grobu.

Vir:


<< Nazaj | Novice