Mali grad

Prepričljiva zmaga proti Šoštanjčanom, Šempetrčanke namučile pokalne zmagovalke

21.02.2013

 

Tekma šestega kroga 1. DOL za moške – modra skupina

Calcit Volleyball – Šoštanj Topolšica            3:0 (21, 17, 14)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 100 gledalcev. Sodnika: Gril (Limbuš) in Skudnik (Mežica).

Calcit Volleyball: Lakner 2, Hribar – libero, Sušec, Novljan 4, Brulec 1, D. Pokeršnik 12, Planinc 6, J. Pokeršnik 16, Brus , Hrast , Stavbar 9 , Kotnik 3, Štern 2. Trener: Marko Brumen.

Šoštanj Topolšica: Ivartnik – libero, Žnider – libero, Lipovac , Bojinovič 4, Gomivnik 11, Nastič, Boženk, Akrap 2, Pavič 7, Menih 3, Koželnik 2, Zupanc 9, Uršič. Trener: Zoran Kedačič.

Zdravstveni bilten v kamniški ekipi je bil pred tekmo šestega kroga modre skupine v prvi moški ligi veliko boljši, kot pred tednom dni, ko so gostovali v Mariboru. Prvič po tekmi s Panvito Pomgradom sta v sprejemalskem paru tekmo začela Jan Planinc in Jan Pokeršnik, ob njima pa še Martin Hrast, Žan Novaljan, Jernej Stavbar, Danijel Pokeršnik in libero Klemen Hribar. Tudi gostje, ki so v zadnjih tekmah imeli nekaj težav s poškodbami, so Kamnik prišli že skoraj v popolni zasedbi. Z njimi je bil tudi Tadej Boženk, ki je bil sicer v ekipi, a še ni igral – podobno kot pri Kamničanih Matjaž Sušec - tekmo pa so začeli Marko Bojinovič, Niko Akrap, Gašper Koželnik, Zoran Pavič, Rudi Zupanc, Andrej Gomivnik in libero Jure Ivartnik.

Ob neravno zbrani igri domače ekipe v napadu, pa tudi na sprejemu Kamničani niso bili najbolj prepričljivi, so Šoštanjčani povedli s 6:2. Do prvega tehničnega odmora so odbojkarji Calcita svoj zaostanek znižali na dve točki, toda tudi do drugega tehničnega odmora so se napake v njihovi igri kar vrstile. Do drugega tehničnega odmora so jih naredili kar sedem. Kljub temu je prvi polminutni odmor zahteval gostujoči trener Zoran Kedačič, saj so njegovi varovanci zapravili vodstvo s 13:10. Po izenačenju Jana Pokeršnika je Jernej Stavbar z asom prvič na tekmi popeljal svojo ekipo v vodstvo (14:13). Vendar pa gosti niti po polminutnem odmoru še niso uspeli odvzeti servisa domači ekipi in šele po tehničnem odmoru je Andrej Gomivnik le priboril točko Šoštanjčanom. Toda Kamničani so se le prebudili v napadu, bolje so zaigrali tudi ob mreži, ko pa je Jure Lakner, ki je na servisu zamenjal Žana Novaljana – po drugem tehničnem odmoru je v igro namesto Martina Hrasta vstopil JanBrulec - dosegel asa, je bilo na semaforju že 21:17. Niz je domači ekipi z blokom priboril Jernej Stavbar, ki je imel tudi zasluge za prvo zaključno žogo.

Nadvse spodbudno so kamniški odbojkarji, ki so se dokončno prebudili, začeli drugi niz. Z dvema asoma Jana Pokeršnika so povedli s 5:1, po bloku Danijela Pokeršnika pa je bilo že 14:8 in Zoran Kedačič je njihov nalet skušal zaustaviti s polminutnim odmorom. Neuspešno, kajti Jan Brulec, ki je v drugem nizu ostal v igri, je bil na servisu tudi še po drugem tehničnem odmoru. Brumen se je nato odločil še za eno menjavo, in sicer je kapetana Jana Planinca zamenjal Žiga Štern, Jerneja Stavbarja pa Jure Lakner. Za menjavo se je na sprejemu odločil tudi Kedačič, ki je namesto Gašperju Koledniku priložnost ponudil Roku Menihu, a tudi to ni spremenilo poteka niza, v katerem je zadnjo točko dosegel Danijel Pokeršnik.

V tretjem nizu je Marko Brumen v igro vrnil Jerneja Stavbarja, v njej pa je ostal Žiga Štern, ki je bil pred tednom dni v Mariboru najbolj učinkovit igralec kamniške ekipe. Šoštanjčani so niz začeli z igralci, ki so končali drugega. Do šeste točke sta bili ekipi še skupaj, toda nato so Kamničani, tudi po zaslugi gostov, ki so jim to omogočili z lastnimi napakami, dosegli štiri točke zapored in šele Rok Menih je gostom priboril začetni udarec. S tem je bil odpor povratnikov v prvoligaško druščino bolj ali manj končan, kajti ob drugem tehničnem odmoru so za domačo ekipo zaostajali že za pet točk. Marko Brumen se je tik pred tehničnim odmorom odločil še za eno menjavo na mestu sprejemalca, saj je Žigo Šterna zamenjal Domen Kotnik. Kamničani so bili še naprej boljši v vseh elementih igre, z uspešnim napadom pa je prvo zaključno žogo priboril Danijel Pokeršnik. Po napaki Gašperja Koželnika, ki se je ob koncu niza vrnil v igro, so aktualni slovenski podprvaki vknjižili nove tri točke.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Ker ima Boris Brus manjše težave s skalnim kolenom sem se odločil, da danes ne bom tvegal, zato sem dal priložnost Žanu Novljanu, ki pridno trenira že vso sezono. Tudi Žiga Štern, ki je v Mariboru igral odlično in Domen Kotnik sta si zaslužila svoje minute, ki sta jih tudi izkoristila. Mislim pa, da ni ekipe v Sloveniji, ki bi si lahko privoščila, da bi igrala brez obeh reprezentančnih sprejemalcev in kljub temu še lahko enakovredno igra proti svojim nasprotnikom. Danes smo, z izjemo uvoda v prvi niz igrali dobro, in verjamem, da se bo naša forma zdaj, ko smo že skoraj v polni postavi, samo še stopnjevala.«

Zoran Kedačič, trener Šoštanja Topolšice: »Še vedno smo brez Tadeja Boženka, ki ga najbolj pogrešam, medtem ko se nekateri igralci vračajo po poškodbi in od tu naša nihanja v igri. Vidi se tudi, da so v modri skupini nasprotniki realno močnejši od nas, navajeni so na takšne tekme. Upam, da se nam bo do četrtfinala končnice uspelo vrniti na tisto raven, na kateri smo bili ob koncu rednega dela prvenstva. Kamničani so bili boljši in so zasluženo zmagali.«

Tekma šestega kroga v 1. DOL za ženske – modra skupina

Calcit Volleyball – Aliansa     3:1 (16, -24, 21, 17)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 100 gledalcev. Sodnika: Skudnik (Mežica) in Gril (Limbuš).

Calcit Volleyball: Guštin 11, Turnšek 17, Podlesnik – libero 1, Handanovič 1, Ljubetič, Kramolc 7, Lenarčič 4, Starčević 18, N. Mori, Hribar, Strel Kosmač 9, E. Mori. Trener: Oleg Gorbačov.

Alliansa – Lakovšek 12, Šega – libero, Božič 3, Borse 7, Marčeta – libero, Jovič, Petranovič 2, Žohar 7, Žnidar, Hren 11, Pungartnik 13. Trener: Beno Božič.

Po zanesljivi zmagi Nove KBM Branika nad Zgornjo Gorenjsko, si niti odbojkarice Calcit Volleyballa v šestem krogu modre skupine prve ženske lige niso smele dovoliti nobenega presenečenja na svojem igrišču proti Aliansi. V letošnji sezoni so jih dvakrat že premagale, obakrat prepričljivo, toda Šempetrčanke nikakor niso ekipa, ki bi dovoljevala polovičen pristop.

Tega so se Kamničanke dobro zavedale, zato so že v uvodu prvega niza želele pokazati, da mislijo resno. Do prvega tehničnega odmora so si Tea Lenarčič, Petra Kramolc, Ana Starčević, Maja Guštin, Jelena Strel Kosmač, Tjaša Turnšek in Urša Podlesnik priigrale štiri točke prednosti. Takšna je bila tudi njihova prednost ob drugem tehničnem odmoru, vendar so se morale Kamničanke kar pošteno potruditi, da so jo zadržale, kajti Šempetrčanke, ki so tekmo začel v postavi Mojca Božič, Barbara Hren, Maruša Pungartnik, Jerneja Lakovšek, Nina Borse in Maja Žohar, medtem ko sta se na mestu proste igralke menjavali Ivana Marčeta in Nataša Šega, so v polju prikazale dobro igro, v napad pa se je izkazala Lakovškova. Toda kakovost je bila vendarle na strani domače ekipe, ki si je po servisih nekdanje igralke Alianse Tjaše Turnšek, ki že četrto sezono nosi kamniški dres, priigrala kar devet točk prednosti (22:13). To pa je bila seveda prednost, ki je tako izkušena ekipa, kot je kamniška, seveda ni zapravila.

Zato pa so Kamničanke zelo slabo začele drugi niz. Šempetrčanke so jim z začetnimi udarci povzročile nemalo težav in ob prvem tehničnem odmoru so vodile s štirimi točkami naskoka. Čeprav so se v nadaljevanju Kamničanke gostjam dvakrat približale na dve točki zaostanka, so tudi ob drugem, po asu Nine Borse za njimi spet zaostajale za štiri točke. Za Šempetrčanke v obrambi ni bilo izgubljene žoge, ob ne ravno učinkovitem napadu domače ekipe pa je Oleg Gorbačov takoj po tehničnem odmoru vzel polminutni odmor, kajti njegove varovanke so za gostjami zaostajale že za pet točk (12:17). Ko je Nina Borse dosegla še en as, je Aliansa vodila že z 18:12 in Gorbačov se je odločil za dvojno menjavo. Teo Lenarčič je na mestu organizatorke igre zamenjala Eva Mori, Tjašo Turnšek na mestu korektorice pa Elmina Handanovič. Menjavi sta se trenerju kamniške ekipe obrestovali, kajti prav Handanovičeva je imela s svojimi servisi nemalo zaslug, da je gostujoči trener Beno Božič pri vodstvu svoje ekipe z 20:18 vzel še drugi polminutni odmor. Ob tem ne smemo zanemariti odlične Ane Starčević v napadu, ki je sicer izpustila priložnost za izenačenje na dvajseti točki, a je pred tem dosegla dve točki zapored. V končnici je Gorbačov v igro vrnil Lenarčičevo in Turnškovo in prav slednja je na 21. točki izid izenačila, nato pa še prvič v drugem nizu Kamničanke popeljala v vodstvo. Toda ko je napad Turnškove končal v avtu, so do prve zaključne žoge prišle šempetrske odbojkarice, ki prve niso izkoristile, drugo pa, po nesporazumu med Lenarčičevo in Strel Kosmačevo so.

Tudi tretji niz so gostje začele dobro, vodile do četrte točke, nato pa so Kamničanke na servis Petre Kramolc do prvega tehničnega odmora pobegnile za štiri točke. Ob drugem tehničnem odmor so gostjam ušle še za točko več, vendar so se morale za vsako pošteno potruditi, kajti gostje niso delale veliko lastnih napak, v obrambi pa zanje še naprej ni bilo izgubljene žoge. Ko je Tjaša Turnšek po vrnitvi na igrišče z asom dosegla še eno točko za domačo ekipo, so bile Kamničanke korak bliže vodstvu z 2:1 v nizih. A so se zanj morale še pošteno potruditi, kajti Šempetrčanke so na servis Maje Žohar na dvajseti točki izid izenačile in to potem, ko je Oleg Gorbačov vzel polminutni odmor. Seveda je moral vzeti še enega. Šele po njem so Kamničanke prišle do kar štirih zaključnih žog, drugo pa je izkoristila Maja Guštin.

V četrtem nizu sta bili ekipi izenačeni do osme točke in šele po asu Tee Lenarčič so domače odbojkarice prišle do prve občutnejše prednosti (12:8). S polminutnim odmorom je Beno Božič za trenutek uspel zaustaviti nalet domače ekipe, toda ob drugem tehničnem odmoru so Kamničanke spet vodile s štirimi točkami prednosti. Vendar se Šempetrčanke do konca tega niza in s tem tudi tekme niso predajale. Še naprej so odlično igrale v obrambi in šele, ko je Tjaša Turnšek dosegla točko za vodstvo s 23:17, se je domači ekipi le obetala zmaga. Do nje so prišle po točki Maje Guštin, vsekakor pa težje od svojih pričakovanj, saj so zanjo potrebovale skoraj 120 minut igre.

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar

 


<< Nazaj | Novice