Mali grad

Premierna uprizoritev igranega dokumentarnega filma »Stari pisker«

16.05.2012

 

Včeraj je v Mestnem kinu Metropol Celje potekala premierna uprizoritev igranega dokumentarnega filma »Stari pisker«. Celovečerni, nizkoproračunski film prikazuje resnične dogodke celjskih aktivistov, ki so decembra 1944 iz zloglasnega gestapovskega zapora Stari pisker brez enega samega strela osvobodili 127 zapornikov. Slovenski raper in ambasador prostovoljstva Darko Nikolovski, režiser, scenarist in igralec v eni osebi, je v filmu odigral vlogo partizana Žarka. K sodelovanju je bil povabljen tudi Ivo Grobelnik, še zadnji živeči od sedmih herojskih osvoboditeljev, ki so v noči s 14. na 15. december 1944 z drzno akcijo in s pomočjo zaporniškega paznika Grada vdrli v zapor in osvobodili zapornike.

Del filma je bil posnet tudi v naši občini, in sicer v Budnarjevi domačiji, Uršulinskem samostanu v Mekinjah ter na Šutni, pri filmu pa je z vojaško opremo in uniformami pomagal Kamničan, puškar Jernej Brajer. Igralce je med snemanjem obiskal tudi župan Marjan Šarec

V filmu igrajo: Nikolovski Darko, Sebastjan Pikl, Matea Vrzić, Inti Šraj, Grega Jekoš, Goran Miljanović, Martin Kunstič, Darijan Rajer, Sabina Kosmatin, Stojan Sancin, Lenart Horvatič, Janko Kotnik, Maja Isakovič, Nikolas Mehle, Omer Duga. Pri projektu pa je sodelovalo tudi veliko prostovoljcev.

Polno dvorano Mestnega kina Metropol Celje je najprej pozdravil Mešani pevski zbor s partizanskimi pesmimi, sledila je projekcija filma ter pogovor z igralci ter edinim še živečim od šestih osvoboditeljev – Ivom Grobelnikom. Kot je napisal Brane Stamejčič (Novi tednik) je režiser Darko Nikolovski film med občinstvo pospremil z besedami, da je premiera pred najtežjo publiko – svojci in udeleženci dogodkov. »Dali smo vse od sebe, da pokažemo spoštovanje do te akcije,« je dejal.

Slovenski film »Stari pisker« si boste še pred poletjem lahko ogledali v Klubu Kino dom v Domu kulture Kamnik in na letošnjem Kamfestu.

Fotografije: Sabina Kosmatin


<< Nazaj | Novice