Mali grad

Preglova nagrajenka Kamničanka dr. Iva Hafner Bratkovič

24.06.2015

 

Kemijski inštitut je podelil najvišjo nagrado mladi znanstvenici za izjemne dosežke na področju kemije in sorodnih ved.

Mlada znanstvenica, Kamničanka dr. Iva Hafner Bratkovič, je prejela Preglovo nagrado za raziskovalne dosežke na področju študija bioloških procesov pri nevrodegenerativnih boleznih. Prispevala je odkritja pri določitvi mehanizma pretvorbe prionskega proteina iz nativne v bolezensko obliko.

»Ne delamo raziskav zaradi nagrad, ampak lepo pa jih je prejeti«, je ob zahvali za nagrado povedala 37-letna znanstvenica dr. Iva Hafner Bartkovič, ki sodi v mlajšo generacijo raziskovalcev. Zaposlena je v laboratoriju za biotehnologijo na Kemijskem inštitutu, ki ga vodi dr. Roman Jerala, o katerem nagrajenka meni, da so njegove spodbude mladim znanstvenikom gonilo za raziskovalne dosežke. Nagrajenka je tudi vodila uspešen projekt Nova generacija raziskovalcev ved o življenju, ki je povezal raziskovalce različnih ved s srednješolci, ki jih zanima znanost. Preglovo nagrado so ji podelili tudi zaradi uspešnosti v tem projektu.

Odkritja nagrajenke dr. Ive Hafner Bratkovič pomagajo pri razvoju novih diagnostičnih metod pri tistih nevrodegenerativnih boleznih, ki jih povzročajo še ne dovolj raziskane okužbe, ki prizadenejo tudi možgane. Odkritja pri določitvi mehanizma  pretvorbe prionskega proteina se navezujejo tudi na pojav sicer redke Creuzfeldt-Jakobove bolezni pri človeku, ki jo povezujemo s posledicami tako imenovane bolezni norih krav.

Vršilec dolžnosti direktorja Kemijskega inštituta prof. dr. Janez Levec je na slovesni podelitvi Preglove nagrade v uvodnem nagovoru napovedal, da so na pobudo svojcev pokojnega direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika v njegov spomin ustanovili poseben Sklad Janka Jamnika za iskrive mlade v znanosti. Inštitut pravkar zaključuje tudi 3,9 milijona evrov vredno obnovo prizidka in stare stavbe. Večino sredstev za obnovo so pridobili iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. V obnovljene prostore se bo preselil laboratorij za biotehnologijo, v katerem je zaposlena letošnjega prejemnica Preglove nagrade za izjemne dosežke.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič pa je med nagovorom med drugim izpostavila misel, da so za uspeh potrebni posamezniki, ki jih ženejo radovednost in druge pozitivne lastnosti.

Vir: delo.si


<< Nazaj | Novice