Mali grad

Predstavniki skupnosti občin nekoliko pomirjeni po informacijah glede reorganizacije urgentne službe

04.03.2015

 

Predstavniki ministrstva za zdravje so v današnji razpravi glede reorganizacije nujne medicinske pomoči nekoliko pomirili predsedstvo Skupnosti občin Slovenije. A dokončno bodo pomirjeni, ko bo reorganizacija uspela tako, da se bo v praksi dostopnost državljanov do nujne medicinske pomoči izboljšala, pravi predsednik skupnosti Aleksander Jevšek.

Predsednik Skupnosti občin Slovenije in murskosoboški župan Jevšek je ob robu seje za STA dejal, da je zadovoljen z napovedjo predstavnikov ministrstva za zdravje, da bo ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc skupaj s projektno skupino, ki pripravlja reorganizacijo nujne medicinske pomoči, obiskovala regije, kjer bodo načrtovali spremembe.

"Tako bomo lahko kot poznavalci terena in območja dali pripombe, s pomočjo katerih bo dosežen cilj, da bo nujna medicinska pomoč za prebivalce hitrejša in kakovostnejša," je dejal.

Opozoril je namreč, da so bile občine velikokrat izrinjene iz dialoga o tem, kaj se na nivoju občin dogaja. Današnji pogovor s predstavniki ministrstva za zdravje pa je bil po njegovih ocenah korak naprej.

Tudi kamniški župan Marjan Šarec je danes bolj optimističen, kot pa je bil v preteklih tednih, ko je glasno opozarjal na posledice morebitne ukinitve tamkajšnje nujne medicinske pomoči.

Dejal je, da je na današnji seji in nedavnem sestanku na ministrstvu dobil informacije, da kamniške nujne medicinske pomoči ne bodo ukinili, pač pa bo delovala kot satelit urgentnega centra.

Šarec se sicer strinja, da je reorganizacija na področju urgentne službe potrebna, a opozarja, da je bila v preteklosti težava v komunikaciji delovne skupne, ki pripravlja načrt reorganizacije.

"Sedaj se pa kaže drugačna pot in verjamem, da bomo imeli v kratkem možnost sodelovati v javni razpravi, kjer bodo upoštevali tudi predloge županov in lokalnih skupnosti," je dejal. Pravilnik reorganizacije bo šel v javno razpravo predvidoma konec marca.

Župan Sevnice Srečko Ocvirk pozdravlja dejstvo, da so pri projektu prvič vključeni kot partnerji. Zaradi geografske odmaknjenosti Sevnice od urgentnih centrov se boji, da bi se z ukinitvijo tamkajšnje nujne medicinske pomoči poslabšala dostopnost prebivalstva do oskrbe.

Že sedaj so nekateri kraji v občini od nuje pomoči oddaljeni tudi po 30 minut. Če bi vse nujne bolnike vozili v brežiško urgenco, pa bi se ta čas dostopnosti podaljšal za vsaj 25 minut, povprečno pa za 35 minut, je opozoril.

Navdušen pa je nad zagotovilom predstavnikov zdravstvenega ministrstva, da bodo lokalne skupnosti vsekakor vključene v osnovanje mreže, a poudarja, da bodo morali aktivno bdeti nad projektom, da bodo lahko skupaj organizirali optimalno službo. "Če urgentna služba med občani ni sprejeta, je ne prepoznajo kot svojo, bo težko dosegala zastavljene cilje," je dejal.

V. d. generalnega direktorja direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje Tomaž Glažar pa je opozoril, da se pri reorganizaciji ne bo nič zgodilo čez noč. Nujna medicinska pomoč je namreč na terenu zelo povezana z drugimi zdravstvenimi dejavnostmi, ki jih opravljajo zdravstveni domovi.

Ob tem bo treba ločiti tudi nujno medicinsko pomoč od dežurne službe ter hkrati zagotoviti, da bodo tudi tisti bolniki, ki tekom tedna ne morejo poiskati zdravstvene oskrbe, to oskrbo dobili čez vikend, ob tem pa ne bodo bremenili urgentne službe.

Vir: STA


<< Nazaj | Novice