Mali grad

Predstavniki Bavarsko-slovenskega društva na obisku v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik

08.05.2017

 

Predstavniki Bavarsko-slovenskega društva na obisku v Knjižnici Franceta Balantiča KamnikDopoldan so Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik obiskali predstavniki Bavarsko-slovenskega društva iz Münchna, med njimi tudi predsednik Društva dr. Anton Jurgetz in član predsedstva mag. Danijel Blejc. V imenu Občine Kamnik se je zbranim pridružil  podžupan Matej Slapar, v imenu knjižnice pa je goste sprejela direktorica kamniške knjižnice mag. Breda Podbrežnik Vukmir. Dogodku je prisostvoval tudi poslanec Državnega zbora mag. Matej Tonin.

Bavarsko-slovensko društvo s sedežem v Münchnu so leta 1995 ustanovili v slovenski rojaki, ki živijo in delujejo v Nemčiji. Društvo si že od vsega začetka prizadeva za tesnejše povezovanje Slovenije in dežele Bavarske, predvsem na področju gospodarstva, kulture, kulturne dediščine in izobraževanja. Cilji društva so vzpostavljanje dialoga med ljudmi, kulturnimi organizacijami in podjetji, graditi kulturne in gospodarske mostove ter povezovanje panog. Temu so namenjene prireditve, dogodki, sodelovanja in povezovanja s političnimi, javnimi in gospodarskimi organizacijami na Bavarskem in v Sloveniji.

Pred leti se je predsedstvo Društva odločilo, da z namenom utrjevanja zgodovinskih povezav in poglabljanja bavarsko-slovenskega sodelovanja občini Kamnik poklanja 1.500 knjig, ki so javnosti dostopne v kamniški knjižnici. Zbirko sestavljajo knjige v nemškem jeziku. Vsebinsko se nanašajo na različna področja preteklega in sodobnega življenja na Bavarskem. Gre torej za domoznansko zbirko, urejena v čitalnici Knjižnice in odprta ter dostopna za javnost, ki interdisciplinarno obravnava določeno geografsko območje. Prevladujejo zgodovinske, geografske, umetnostne in etnološke vsebine. Knjige si bralci lahko izposojajo v knjižnici ali pa z medknjižnično izposojo. 

Pogovor je bil namenjen načrtovanju možnosti nadaljnjega sodelovanja na različnih področjih. Kultura pa je tisto, kar je sogovornike še posebej povezovala, zato so se pogovarjali tudi o možnostih posodobitve zbirke in tudi o tem, kako bi se lahko Kamnik predstavil Bavarcem.


<< Nazaj | Novice