Mali grad

Predstavitev spletne publikacije Kamniško-komendskega biografskega leksikona

03.12.2013

 

Zvečer se je župan Marjan Šarec udeležil predstavitve spletne publikacije Kamniško-komendskega biografskega leksikona, ki se je odvijala v Matični knjižnici Kamnik.

Gre za projekt, ki je nastal na pobudo in hkrati tudi izdajatelja projekta Matične knjižnice Kamnik. Namen pa, širši javnosti predstaviti znane osebnosti, katerih življenjska pot je povezana s kamniško-komendskim prostorom in ki so z delom na različnih področjih za seboj pustili trajne sledi ter ostajajo v spominu lokalne skupnosti.

Kamniška knjižnica je s pripravo Kamniško-komendskega biografskega leksikona vstopila na pot dolge tradicije, katere začetke lahko spremljamo v starih cerkvenih in drugih kroniških zapisih, v polihistorskih in literarnih delih starejših avtorjev. Na lokalnem nivoju velja omeniti prvo tovrstno zbirko biografskih podatkov, ki jo je pripravila mag. Vanda Rebolj in jo objavila na spletni strani. Njena zbirka je predstavljala kvalitetno izhodišče in dobrodošlo pomoč pri pripravi tovrstnih vsebin. Hkrati pa se je Matična knjižnica Kamnik pridružila že kar lepemu številu slovenskih splošnih knjižnic, ki so podobne publikacije pripravile pred njo. Kot kriteriji za uvrstitev posamezne osebe v Kamniško–komendski biografski leksikon so bila dogovorjena naslednja izhodišča: povezanost osebe z geografskim prostorom občin Kamnik in Komenda, v leksikon uvrščajo osebe katerih življenjska pot je bila takšna, da je pustila opazne in trajne sledi na njihovem področju delovanja ali takšna, da je ostala v spominu lokalne skupnosti, pokojne osebe, katerih življenjsko delo je zaključeno in dokumentirano, biografsko gradivo mora omogočiti zgodovinsko točno in kolikor mogoče objektivno predstavitev osebe. Pri izvedbi projekta, ki se se bo še dopolnjeval, so poleg zaposlenih Matične knjižnice Kamnik sodelovali še zaposleni preko javnih del in prostovoljci. Urednik leksikona je Andrej Kotnik.

Zbranim ob predstavitvi, ki se je odvijala na Ta veseli dan kulture 2013, ko obeležujemo rojstni dan slovenskega pesnika Franceta Prešerna, 3. decembra, in slovenske kulturne institucije odpirajo svoja vrata za brezplačne oglede, je župan Marjan Šarec povedal: »Pričujoči projekt je izredno zanimiv. Leksikon se bo še dopolnjeval, vsekakor pa je obveščanje javnosti na ta način hvale vredno. Marsikdo bo presenečen nad predstavljenimi osebnostmi, ki so pomembno vplivale na dogajanje in življenje širšega območja Kamnika in Komende.«

Za kulturno noto dogodka je poskrbel mlad glasbeni trio MeNeSa.


<< Nazaj | Novice