Mali grad

Predstavitev priročnika Otroci potrebujemo gozd

30.09.2014

 

Župan Marjan Šarec se je popoldan v prostorih enote Kamenček Vrtca Antona Medveda Kamnik udeležil predstavitve priročnika Otroci potrebujemo gozd.

Vrtec Antona Medveda Kamnik je skupaj z Inštitutom za gozdarsko pedagogiko nabiral izkušnje v kamniških gozdovih, učili so se drug od drugega in nadgrajevali znanje. Po večletnem sodelovanju so njihova spoznanja, ideje in misli zbrali ter zapisali v strokovnem priročniku z naslovom Otroci potrebujemo gozd. V okviru socialnega tedna, ki se odvija od 25. 9. 2014 do 4. 10. 2014, in katerega namen je spodbujati družbeno odgovornost in aktivno državljanstvo posameznikov, krepiti slovensko civilno družbo ter prispevati k razmišljanju o izzivih, ki Slovenijo, EU in svet čakajo v prihodnosti, se je, kot rečeno, v enoti Kamenček Vrtca Antona Medveda Kamnik odvijala predstavitev omenjenega priročnika. Gre za prvo strokovno delo v Sloveniji, ki povezuje razvoj in življenje otrok v naravi in z naravo, opisuje teoretične in praktične temelje za uporabo naravnega – gozdnega okolja za čustveni, duševni in telesni razvoj otrok. V njem so opisane številne izkušnje, ideje in priporočila strokovnih sodelavcev kamniškega vrtca, ki so nastajala skozi izvajanje kurikula v naravnih okoljih.

Mag. Natalija Györek iz Inštituta za gozdno pedagogiko je predstavila idejo in motivacijo za pisanje priročnika in glavna vsebinska sporočila, ki jih ta prinaša. »Človek ne bo mogel dimenzionirati igralnice ali igrišča takega, kot ga da narava sama. Otrok točno ve, da ga za vogalom čaka nekaj drugega. To jih žene naprej. Radovednost pa je osnova ustvarjalnosti. Otroku lahko z gozdom ponudimo marsikaj pa za to ne potrebujemo denarja«, je med drugim povedal.

Ravnateljica Vrtca Antona Medveda Kamnik Renata Hojs pa opisala izkušnje kamniškega vrtca z gozdno pedagogiko, motivacijo za sodelovanje pri pisanju priročnika in spodbudila starše ter vzgojitelje za sodelovanje v gozdni pedagogiki. »Najprej se je vključilo v projekt 6 oddelkov, takrat so strokovne sodelavke orale ledino. Ravno one so s svojim navdušenjem do narave in gozda navdušile tudi otroke. Velika hvala za izvedbo projekta gre vsem našim strokovnih sodelavkam, vsekakor pa je veliko podporo in pomoč v prvih letih izobraževanja ponudila tudi Občina Kamnik, za kar se ob tej priložnosti iskreno zahvaljujem županu Marjanu Šarcu«, je dejala ravnateljica Vrtca Antona Medveda Kamnik Renata Hojs.  

Zbrane je ob predstavitvi pozdravil in nagovoril tudi župan Marjan Šarec, ki je delo na področju gozdne pedagogike podprl z naslednjo mislijo: »Dandanes je svet krut in otroke spodbuja k tekmovalnosti in sebičnosti, zato je pričujoči projekt izjemnega pomena. Sam sem bil kot otrok deležen preživljanja prostega časa v gozdu, danes pa je družba usmerjena v popolnoma drugo smer. Otroci so, kot smo slišali, motorično nerazviti in gozd je čudovit prostor, ki otroke spodbuja k spreminjanju motorične nerazvitosti in ponuja še marsikaj drugega. Otroci morajo živeti z naravo in biti ozaveščeni o tem, kaj neprecenljivega nam gozd in narava dajeta. Danes tako lahko zremo v strani priročnika, ki je zanimiv tudi za širšo javnost, vse z upanjem, da bo pripomogel k še bolj uspešnemu učnemu procesu predšolske vzgoje otrok naše kot tudi ostalih občin Slovenije, hkrati pa, da bi projekt prispeval k spreminjanju naše zavesti o pomenu narave in postal zvezda stalnica povsod.«

Dogodek je moderiral inženir gozdarstva, praktik na področju gozdne pedagogike in skavt Anton Lesnik. 


<< Nazaj | Novice