Mali grad

Predstavitev ponatisa knjige ilustracij Miha Maleša

22.05.2013

 

Medobčinski muzej Kamnik in Veleposlaništvo Češke republike sta v Galeriji Miha Maleša pripravila premierno predstavitev ponatisa knjige ilustracij Miha Maleša. Zbrane je nagovoril tudi župan Marjan Šarec.

Miha Maleš je leta 1939 z ilustracijami opremil pesniško zbirko največjega češkega romantičnega pesnika Karla Hynka Mache, z naslovom Maj. Izdaja ponatisa zbirke Maj je dvojezična, v slovenskem in češkem jeziku, in kot že rečeno opremljena z grafikami modernističnega slikarja Mihe Maleša iz leta 1939. Pesnitev Maj, imenovana po pomladnem mesecu, se je pri nas pojavila kot »prvi del spisov« češkega pesnika Karla Hynka Mache. Maj, ki predstavlja lepote narave v kontrastu z divjimi človeškimi lastnostmi, tovrsten tip lirike, ki je bil dosedanji češki povsem liriki tuj, je zagledal luč sveta že leta 1836.      

Predstavljeni ponatis pesniške zbirke je izšel na pobudo Travice Maleš Grešak in pod pokroviteljstvom Veleposlaništva Češke republike, ki je ob tej priložnosti knjigo, v nakladi 700 izvodov, podarilo vsem slovenskim splošnim knjižnicam.

Z uvodnimi besedami kulturnega dogodka je zbrane pozdravil župan Marjan Šarec: »S kančkom kulture in umetnosti, ki naj še dolgo odmeva, se vam zahvaljujem za obisk našega mesta. V upanju, da bomo s Češko republiko sodelovanje še naprej krepili, pa vsem želim prijeten ogled ilustracij, ki dajo besedilu češkega pesnika Karla Hynka Mache resnično posebno sporočilo.«

Nato je njegova ekscelenca, veleposlanik Češke republike Petr Voznica, predstavil zbirko Maj in se s poklonom ponatisa knjige zahvalil vsem zaslužnim za izdajo le-te.

Za kulturno popestritev dogajanja sta s kratko gledališko predstavo poskrbela Peter Svoboda in Zvonko Hribar.


<< Nazaj | Novice