Mali grad

Predstavitev monografije Pokažem se fantu v pisanem gvantu

13.09.2021

 

Predstavitev monografije Pokažem se fantu v pisanem gvantu V petek, 10. septembra, ob 18. uri, je bila v Galeriji Miha Maleš predstavitev monografije Pokažem se fantu v pisanem gvantu, ob 50 - letnici prireditve Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. Prireditve so se udeležili tudi župan Matej Slapar, podžupan Aleksander Uršič in direktor Zavoda za turizem in kulturo Rok Jarc.

Delo dr. Bojana Knifica in dr. Marije Klobčar ter glavne urednice mag. Brede Podbrežnik-Vukmir je etnološka zbirka, posvečena narodnim nošam kot identiteti naroda.

Župan Matej Slapar je prisotne pozdravil ter se opravičil za nezmožnost izvedbe povorke narodnih noš, kjer bi v živo lahko videli tisto, o čemer lahko v knjigi beremo. Izrazil je tudi upanje, da bomo naslednje leto razmere boljše in bomo lahko slovesno obeležili 50. dneve narodnih noš in oblačilne dediščine.

Knjiga je napisana v poljudnem jeziku in daje življenje starim podobam ter jih tako s spoštovanjem ohranja tudi za zanamce. Obeležuje Dneve narodnih noš, ki so se pred petimi desetletji začeli skromno, potem pa so tekom časa domačini vedno bolj čutili s prireditvijo in zato se je ta vedno bolj širila. Začelo se je s povorko, prisotni na predstavitvi pa so imeli tudi čast videti dve noši, ki sta sodelovali prav pri njeni izvedbi. Monografijo je možno kupiti v prostorih Turistično informativnem centru, na Glavnem trgu v Kamniku, po ceni 24,90 €.

Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice