Mali grad

Predstavitev lokalno-izobraževalnih programov

24.08.2011

 

Dopoldan je v sejni dvorani Občine potekala predstavitev lokalno-izobraževalnih programov za predstavnike vzgojno-izobraževalnih ustanov v občini. Predstavitev je organizirala Občina Kamnik skupaj s Centrom za razvoj Litija. Le-ta se pri pripravi tovrstnih programov povezuje z nevladnimi organizacijami, še posebej pa želijo sodelovati s predstavniki vzgojno-izobraževalnih ustanov, ki so ene najpomembnejših struktur v lokalnem okolju.

Na interaktivni predstavitvi, ki jo je vodil župan Marjan Šarec, so se udeleženci dotaknili treh tem, in sicer lokalne samooskrbe s hrano v šolah in vrtcih, tematskih učnih programov v naravi in podjetniških delavnic z učenci.

Na začetku je koordinatorka za lokalno samooskrbo s hrano pri Jarina z.o.o, Nataša Smrekar predstavila kako poteka lokalna samooskrba. Na območju Srca Slovenijo so z lokalno samooskrbo povezali okoli 40 odstotkov šol in 25 odstotkov vrtcev – na območju kamniške občine z zavodom Jarina sodelujeta OŠ Frana Albrehta in OŠ Šmartno v Tuhinju ter Dom starejših občanov Kamnik.

Predstavniki vzgojno-izobraževalnih ustanov so izpostavili problem uvožene hrane, kvaliteto hrane, ki jo v vrtcih in šolah ponujajo oziroma nudijo otrokom in bili navdušenjem nad uvedbo lokalne samooskrbe v občini Kamnik, saj se vsi zavedajo, da je samooskrba padla na zelo nizko raven, a hkrati prav vsi težimo k zdravi hrani iz lokalnega območja. Prednost pa je seveda tudi v tem, da se zagotavlja prihodek lokalnim proizvajalcem, potrošniki hkrati uživajo bolj sveže in zdrave kmetijsko živilske proizvode, poleg tega pa ima omenjeni pristop pozitivne učinke na okolje.

 

Sledila je predstavitev tematskih učnih programov v naravi. Direktorica zadruge Jarina, Mojca Hauptman je poudarila, da imajo pripravljenih 15 različnih programov (gozdni ponedeljek, med pastirje na Veliko planino, specimo svoj kruh, športni dan v pustolovskem parku,…) , sodelujejo z Veliko planino, Termami Snovik, Zdravilnim gajem Tunjice, skratka poglavitna prednost programov je v stiku otroka z naravo, in to z naravo, ki je blizu bivališča otroka.  

Na koncu so se udeleženci dotaknili še podjetniških delavnic z učenci. Direktorica Centra za razvoj Litija, Aleksandra Gradišek, je predstavila dva projekta, in sicer inovativna šola, katere cilj je, da učenci od 6. do 9. razreda OŠ in dijaki srednjih šol spoznajo pomen podjetništva in inovativnosti ter podjetniška pot – od ideje do načina življenja, katere cilj je informiranje učencev od 6. do 9. razreda OŠ in dijakov srednjih šol o stanju podjetništva v občini ter produkcija prvih podjetniških idej za kasnejši razvoj.

 

In sklep vseh udeležencev: Skupaj lahko dvigujemo ustvarjalni potencial odprtega učnega prostora in s tem kakovost našega bivanja!


<< Nazaj | Novice