Mali grad

Predstavitev kulinaričnega vodiča Okusi Osrednje Slovenije

15.06.2013

 

Turizem Ljubljana, vodja Regionalne destinacijske organizacije Osrednje Slovenije, je danes, 14. junija 2013, na ljubljanski tržnici, kjer ob petkih poteka kulinarična prireditev »Odprta kuhna«, predstavila vodič Okusi Osrednje Slovenije. Prireditve so se včeraj udeležili župan Marjan Šarec, direktor občinske uprave mag. Ivan Kenda in v.d. direktorice Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urška Kolar. Projekt Okusi Kamnika, ki je bil med širšo javnostjo zelo dobro sprejet, je del projekta Okusi Osrednje Slovenije.

V uvodu novega vodiča je zapisano: »Kadar imamo goste, postavimo na sredino mize najboljše ali vsaj tisto, kar je za neko hišo, kraj ali pokrajino najznačilnejše. Vsa Slovenija je ena sama velika miza za raznolikimi jedmi. Razdeljene so na 24 gastronomskih regij, ki jih predstavlja blizu 200 značilnih jedi.«

Regija Osrednja Slovenija, ki združuje 26 občin, med drugim tudi Kamnik, je v okviru svojih regijskih aktivnosti izdelala raziskavo Gastronomija v regiji Osrednja Slovenija. V njej je opredelila najbolj značilne jedi občin, vključenih v regijo. Študija, katero je izdelal dr. Janez Bogataj, je bila osnova za izdelavo prvega regijskega kulinaričnega vodiča Okusi Osrednje Slovenije, ki so ga danes predstavili na ljubljanski tržnici. Vodič seveda ne vsebuje prav vsega kulinaričnega bogastva, ki ga premore Osrednja Slovenija, opozarja pa na najznačilnejše jedi, ki ustvarjajo osrednjo kulinarično razpoznavnost in posebnosti posameznih občin. To niso le jedi, ki jih dobimo na krožnikih v gostilnah in restavracijah ali na turističnih kmetijah v regiji Osrednja Slovenije, ampak tudi vsa živila, ki imajo lokalni in regionalni značaj. V njem je opisanih 80 ožje izbranih jedi z geografskih poreklom posamezne občine, našli pa boste tudi kratke zgodbe o jedeh, predstavitev gostinskih lokalov, ki tipične jedi ponujajo ter najbolj reprezentativne kulinarične prireditve. Izšel pa je v slovenskem, angleškem, italijanskem in nemškem jeziku, na voljo pa je v Turistično informacijskih centrih v Ljubljani in v informacijskih točkah v posameznih občinah, na ogled tudi tukaj.   

Ob tem je potrebno poudariti, da je občina Kamnik prva na tem območju, ki je že izoblikovala usklajeno ponudbo izbranih kulinaričnih posebnosti in se celostno lotila projekta Okusi Kamnika. Prva predstavitev projekta je potekala že marca, še pred izdajo regijskega, je Zavod za turizem in šport v občini Kamnik izdal kulinarični vodič Okusite Kamnik. V projekt se aktivno vključujejo tudi kamniški gostinski ponudniki, pomembno vlogo pa projekt igra tudi pri promociji naše občine. Kako pomemben korak je občina Kamnik naredila s projektom Okusi Kamnika, pa je potrdil tudi dr. Janez Bogataj, mednardono priznan in večkrat nagrajeni etnolog.

Več o projektu Okusi Kamnika pa si lahko preberete na spletni strani www.okusikamnika.si.

Besedilo in fotografije: Zavod za turizem in šport v občini Kamnik


<< Nazaj | Novice