Mali grad

Predstavitev knjige Dušice Kunaver »V vihri petih vojn: Spomini Maistrovega borca«

21.03.2012

 

Zvečer je v dvorani Matične knjižnice Kamnik potekala predstavitev knjige Dušice Kunaver »V vihri petih vojn: Spomini Maistrovega borca«. Uvodni pozdrav je prisotnim namenila direktorica Matične knjižnice Kamnik Breda Podbrežnik Vukmir. Predstavitve pa se je udeležil tudi podžupan Damjan Hribar, ki je vse zbrane pozdravil in jim zaželel prijetno preživet literarni večer.

Dušica Kunaver, hči Andreja Zlobca je očetove zapisane spomine uredila in objavila. Vsebina štirih knjig zajema spomine Kraševca Andreja Zlobca na pet vojn, v katerih se je bojeval ter na mnogezgodovinske dogodke v vmesnem času. V besedi in sliki je Dušica Kunaver predstavila spomine na boje za severno mejo in na generala Maistra ter na Zlobčevo službovanje v Barutani. Vsebina zbirke ni le pripoved rodoljuba, ki je svoje življenje podaril bojem za svobodo svoje domovine, ampak je njegova pripoved tudi dragocen prispevek slovenski vojaški zgodovini. Vsebino te knjige je pisal poklicni vojak, ki je okusil gorje vseh vojn na našem ozemlju od leta 1914 do 1945 in še v povojnem času. Knjižna zbirka je edina zbirka na našem prostoru, ki prinaša spomine na pet vojn, ki jih je doživel, preživel in opisalen sam avtor.

Literarni večer je bil v znamenju pogovora med Dušico Kunaver in direktorico Bredo Podbrežnik Vukmir, ki je ob koncu izrazila veselje, da smo se ob občinskem prazniku spomnili tudi Andreja Zlobca. Naj zaključim z besedami Dušice Kunaver: "Maister je na nas pazil, kot bi bil naš oče."


<< Nazaj | Novice