Mali grad

Predstavitev in blagoslovitev novih orgel v cerkvi sv. Ane na Gozdu

03.11.2013

 

V cerkvi sv. Ane na Gozdu se je popoldan odvijala predstavitev in blagoslovitev novih orgel. Dogodka se je udeležil tudi župan Marjan Šarec.

Orgle župnije Gozd je Franc Stele, v svoji umetnostno-zgodovinski kroniki Sodni okraj Kamnik, pripisal orglarju Antonu Valentinčiču iz Davče. Seznam ARSORS Ars Organi Slovenie pa stare orgle župnije Gozd pripisuje Andreju Ferdinandu Malahovskymu. Stare orgle so imele en manual in pedal s sedmimi registri. Orgle so služile do 2. svetovne vojne, med katero je bilo župnišče požgano. Po vojni jih je deloma usposobil orglar Benda, kmalu pa so zaradi poškodb in zoba časa, ki jih je dodobra načel, tudi utihnile. Dolgih 60 let kasneje, smo tako danes ponovno zaslišali njihov zvok, sicer popolnoma obnovljenih, saj je od izvornih orgel ostala le omara in rezbarije. Orglarski mojster Anton Škrabl, ki nas je s pomočjo organistke Barbare Pibernik popeljal skozi čudoviti svet orgelskih piščali, je ob predstavitvi restavriranih orgel povedal tudi, da gre za orgle z osmimi registri. »Sestavljene so iz skoraj 100.000 različnih delov, njihova posebnost pa je, da so sestavljene iz vseh družin registrov, kar ni običajno«, je še med drugim dodal.

Cerkveni obred in blagoslovitev novih orgel cerkve sv. Ane je danes opravil pomožni škof Nadškofije Ljubljana dr. Anton Jamnik. Župnik Pavel Pibernik ob predstavitvi nove pridobitve župnije Gozd ni skrival navdušenja in je dejal: »Pred tremi leti smo začeli močneje razmišljati o obnovi orgel, posebno po tem, ko je strela vzela še elektronske orgle in ko se je tudi župnija Gozd opomogla od hudega neurja leta 2008. Na željo mnogih župljanov in ob vzpodbudi pevcev smo letos 2. aprila, z orglarsko delavnico Škrabl, podpisali pogodbo za nove orgle, postavljene v restavrirano in deloma povečano orgelsko omaro. Pridobili smo tudi kulturno-varstvene pogoje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Kranj. Kmalu za tem, smo stare orgle podrli in jih izročili Škrablovi delavnici, kjer so začeli načrtovati in izdelovati nove orgle. Okrasili in restavrirali pa so tudi staro okrasje. Zadnje dni v septembru so nove orgle začeli postavljati in v naslednjih dneh intonirati. Danes stojimo pred novimi orglami, kraljici instrumentov.« S finančnimi sredstvi so k obnovi pripomogli župljani Gozda, agrarna skupnost, iz naslova sofinanciranja sakralnih objektov pa je del sredstev prispevala tudi Občina Kamnik.

Ob samem zaključku je zbrane nagovoril tudi župan Marjan Šarec: »Besede neposvečenega človeka so po vsem lepem, kar smo danes slišali v besedah in glasbi, kar nekako odveč. Danes smo priča zgodovinskemu dogodku vaše župnije. Po 60. letih nemih orgel smo priča vsem registrom, ki so z vso svojo močjo zapeli v božjo slavo. V današnjih časih ni lahko zbrati toliko finančnih sredstev, zato iskrene čestitke gospodu župniku Pavletu Piberniku. Iskrene čestitke, da ste bili sposobni krajane povezati med seboj in obnoviti orgle. Upam, da to ni zadnja pridobitev župnije Gozd, da boste še znali pristopiti skupaj ter se iskreno poveseliti.«

Pevke in pevci cerkvenega zbora so pod vodstvom zborovodkinje Karle Urh ter ob spremljavi organistke Barbare Pibernik popestrili današnje dogajanje.

 


<< Nazaj | Novice