Mali grad

Predstavitev Kamniškega zbornika št. XXII/2014

10.04.2014

 

V prostorih gradu Zaprice se je popoldan odvijala predstavitev Kamniškega zbornika št. XXII/2014, kateri je prisostvoval tudi župan Marjan Šarec.

Kamniški zbornik sodi med knjige, ki ne zastarajo. Namenjen je raziskovalcem kamniške preteklosti in je ena maloštevilnih knjig, kjer so na voljo raznovrstni podatki o kamniški občini in njenih občanih. Po dveh letih smo zopet izdali Kamniški zbornik XXII/2014, ki vsebuje 40 prispevkov, avtorji pa so že uveljavljeni pisci in mladi, ki šele začenjajo strokovno in raziskovalno pot. Občina Kamnik je vsebinsko in finančno predstavila leti 2012 in 2013 ter del leta 2014, zbornik vsebuje strokovne razprave, gradiva, ki dajejo izhodišča za nadaljnje raziskave (naravoslovje, zgodovina kmetijstva,…), objavljeni sta dve bibliografiji, predstavljeni so trije pesniki in s slikami trije slikarji, ki so se rodili ali delali v Kamniku, seveda nismo izpustili žal pokojnega dr. Nika Sadnikarja. Zbornik vsebuje tudi pogovore z znanimi Kamničani: Goran Završnik (KDPM), Miro Kregar (triatlonec), Bojan Pollak (alpinist, gorski reševalec), Janez Majcenovič (kulturnik, publicist).

10 članov Uredniškega odbora, župan Marjan Šarec, dr. Marjeta Humar, dr. Božidar Drovenik, dr. Helena Dobrovoljc, Tone Ftičar, Jasna Paladin, mag. Breda Podbrežnik Vukmir, Milan Šuštar, mag. Zora Torkar, Ožbej Vresnik, je skrbno prebralo prispevke objavljene v pričujoči številki. Glavna urednica je dr. Marjeta Humar, za angleške povzetke je poskrbel profesor Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik Milan Mandeljc, oblikovalec naslovnice in grafične opreme je Dušan Sterle, računalniška obdelava besedila ter izvedba tiska je bila storjena s strani Studia Dataprint, lektorsko delo sta opravila profesor Milan Šuštar in dr. Marjeta Humar. Zbornik je bil izdan v 700 izvodih, izdajatelj pa je Občina Kamnik.

Glavna urednica Kamniškega zbornika dr. Marjeta Humar je ob predstavitvi, ki je, kot rečeno, potekala v prostorih gradu Zaprice, opisala nastajanje in vsebino pričujoče številke.

Član uredniškega odbora je bil tudi župan Marjan Šarec, ki pa je v nagovoru zbranim poudaril, da je zbornik potrebno gledati kot dokument časa. »V Zborniku so opisana dogajanja v občini in marsikatero razmišljanje bo, verjamem, pritegnilo lepo število bralcev,« je še dodal. 

V kulturnem program so se predstavili Monika Skalar in Tim Skalar Demšar na violini, Stane Demšar na violončelu in recitatorji Darinka Slanovec, Jože Pavlič ter Marina Drolc. Za vezno besedo je poskrbela direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zora Torkar. 

 


<< Nazaj | Novice