Mali grad

Predstavitev »Kamniškega zbornika št. 21«

13.04.2012

 

Popoldan se je župan Marjan Šarec skupaj s poslancem Državnega zbora mag. Matejem Toninom udeležil predstavitve »Kamniškega zbornika št. 21«.

V njem je sodelovalo okoli 70 avtorjev. Gre za naravoslovne razprave, članke o družbeni zgodovini, predstavitev 50 let delovanja Medobčinskega muzeja Kamnik, bibliotekarstvo - vrednost in pomen knjige, članke s področja jezikoslovja, etnološke razprave, predstavljajo se pesniki, likovni ustvarjalci, pogovori z ljudmi, ki so vsak na svojem področju uspeli, predstavljeni so jubilanti, 90 letnik Janez Šmidovnik in Stane Gabrovec ter 80 letnik Milan Šuštar. Pomembni so spominski članki, ki so posvečeni Božu Matičiču, Mirku Juteršku, Anici Gladek, Ivi Šubelj Kramar in Francetu Tomšiču. Kamniški zbornik tako zajema družbeno zgodovino, literarno zgodovino, bibliotekarstvo, razprave iz področij jezikoslovja, botanike, etnologije in podobno. Prav tako se v zborniku srečujemo z znanimi Kamničani v pogovorih, ob jubileju in v spominih. To je pomembno literarno delo, ki ohranja Kamnik in Kamničane. Izdan je bil v 680 izvodih, investicija za izdajo pa je znašala 15.000 evrov.  

Glavna urednica Kamniškega zbornika Marjeta Humar je v sodelovanju z uredniškim odborom, direktorico Medobčinskega muzeja Kamnik Zoro Torkar, predstavnicama ŠCRM Kamnik Tinkaro Grilc in dr. Tatjano Novak, direktorico Matične knjižnice Kamnik Bredo Podbrežnik Vukmir, Tonetom Ftičarjem iz Območne izpostave JSKD Kamnik, slavistom Milanom Šuštarjem, etnologinjo in novinarko Jasno Paladin ter biologom Božidarjem Drovenikom, pozdravila vse zbrane in na kratko predstavila zbornik.

Član uredniškega odbora je bil tudi župan Marjan Šarec, ki se je ob tej priložnosti zahvalil glavni urednici Marjeti Humar za njen vsestranski trud pri pripravi Kamniškega zbornika. Izdaja kvalitetnih zbornikov je vsekakor pomemben spekter vključevanja lokalne skupnosti k ohranjanju kulturne dediščine naše občine.

 V kulturnem program se je predstavil Milko Lazar, ki je na čembalu zaigral Partite Emila Spruka.


<< Nazaj | Novice