Mali grad

Predstavitev knjige dr. Damjana Hančiča: Revolucionarno nasilje na vzhodnem Gorenjskem

17.04.2012

 

Zvečer je v Matični knjižnici Kamnik potekala predstavitev knjige dr. Damjana Hančiča z naslovom Revolucionarno nasilje na vzhodnem Gorenjskem.

Študijski center za narodno spravo je leta 2008 začel z obsežnim raziskovalnim projektom z naslovom Revolucionarno nasilje v Sloveniji 1941 – 1945. Cilj raziskovanja je celovito prikazati revolucionarno nasilje med drugo svetovno vojno po posameznih slovenskih pokrajinah, torej na Štajerskem in v Prekmurju, na Koroškem, Gorenjskem, Dolenjskem z Belo krajino, Notranjskem ter Primorskem. Študijski center bo o tej problematiki v prihodnjih letih pripravil in izdal več monografij, kjer bodo poleg uvodnih študij, objavljeni tudi dokumenti in pričevanja o tej raziskovalni temi. Izhajale bodo v seriji z naslovom Revolucionarno nasilje. V prvi knjigi omenjene serije je dr. Damjan Hančič, na primeru vzhodne Gorenjske, natančneje širšega kamniškega območja, analiziral položaj ob nemški okupaciji v letih 1941 – 1945.

V nadaljevanju opiše delovanje partizanskih enot in partije med okupacijo ter organizacijo in delovanje enot, ki so izvajale revolucionarno nasilje. V osrednjem delu avtor prikaže konkretne primere revolucionarnega nasilja na vzhodnem gorenjskem območju, kjer skuša odgovoriti na vprašanja, v kakšni obliki se je kazalo partizansko oziroma revolucionarno nasilje nad prebivalstvom, v kolikšni meri je bilo to nasilje usmerjeno proti resničnim sodelavcem okupatorja in v kolikšni meri le proti politično- ideološkim nasprotnikom OF oziroma njene vodilne sile komunistične partije. V monografiji je objavljen seznam  žrtev na obravnavanem območju, predstavljeni pa so tudi dokumenti o revolucionarnem nasilju na vzhodnem Gorenjskem, ki jih hrani Arhiv Republike Slovenije in  pričevanja, ki jih hrani Študijski center za narodno spravo.

Predstavitve in pogovora o knjigi se je udeležila tudi direktorica Študijskega centra za narodno spravo mag. Andreja Valič Zver, ki je ob tej priložnosti na kratko center tudi predstavila.


<< Nazaj | Novice