Mali grad

Prednovoletno srečanje v Domu starejših občanov Kamnik in praznovanje 100. rojstnega dne Ivanke Klemen

19.12.2014

 

Župan Marjan Šarec se je popoldan udeležil prednovoletnega srečanja v Domu starejših občanov Kamnik. Naše najstarejše občanke, občani, njihovi svojci, prijatelji in zaposleni so z velikim zanimanjem prisluhnili prijetnemu programu, za gospo Ivanko Klemen pa je bil danes še prav poseben dan, saj je praznovala svoj 100. rojstni dan.

Tako kot vsako leto smo se tudi letos zabavali v družbi Doma starejših občanov Kamnik. Stalni spremljevalci člani skupine Špica so nas zabavali z glasbenimi vižami, Folklorna skupina Kamnik pa je dvorano navduševala s plesnimi ritmi. Ob tem jim je zdravja in medsebojnega spoštovanja ter pomoči zaželela direktorica Doma starejših občanov Kamnik Marija Rems, hkrati pa vse najboljše in najlepše želje za 100. rojstni dan izrekla gospe Ivanki Klemen.

Ker pa je čas novoletnih praznikov primeren za prijetne želje, jim jih je namenil tudi župan Marjan Šarec: »Leto resnično hitro beži in hitro mine. Kot bi bilo včeraj, ko sem prvič stal pred vami in letos mi je bilo naklonjeno, da bom še nekajkrat stal tukaj, v vaši dvorani, ob prednovoletnem srečanju. To mi je v posebno veselje. Zelo rad se vračam v vašo družbo. Danes so časi zahtevni. V letu 2014 smo se soočali z mnogimi tegobami, stanovalci tudi z zdravstveni težavami in marsikdo se je od vas tudi poslovil, čas pa neusmiljeno teče naprej. Verjamem, da bomo, kljub težkim obetom v prihodnjih letih, vendarle zmogli tisto, kar smo zmogli doslej. To je, da med seboj sodelujemo, da smo med seboj prijatelji in si lajšamo tegobe. Že to, da se nas je danes toliko zbralo, kaže, da si druženja želimo, tudi v duhu počastitve 100-letnice gospe Klemen, ki je danes med nami. Želim vam lepe božične praznike in vsega dobrega v letu 2015. Če bomo držali skupaj in bili med seboj prijatelji, potem nobena tegoba ne bo nepremagljiva.«

Kot že rečeno, pa je bila današnji dan prav poseben za stanovalko Doma starejših občanov Kamnik. Gospa Ivanka Klemen je praznovala visoki jubilej. Ivanka je luč sveta ugledala na božični dan leta 1914. Rojena je bila v Sidolu v Tuhinjski dolini, pred prihodom v Dom pa je živela v sosednjem Buču. V Dom starejših občanov je prišla v avgustu leta 1994 in je letos praznovala natanko 20 let bivanja v domu. Ivanka je večkrat povedala, kako hvaležna je, da je lahko tukaj, saj bi bila sicer zelo osamljena. Seveda jo z obiski ves čas razveseljujejo njeni najbližji; hčerki Julka in Ivanka ter sin Marjan z družinami. Pa vendar se je vedno dobro počutila, ves čas obdana z ljudmi. Posebno veselo obdobje v je bilo zanjo tisto, ko se ji je v sobi pridružila še sestra Alojzija. Skupaj sta bivali skoraj tri leta. Kljub mnogim izgubam v življenju in težkim preizkušnjam, je bila dovolj močna, da so jo v Domu spoznali kot veselo in družabno stanovalko, ki se jim je vselej rada pridružila na vseh vrstah skupinskih druženj.

Nikoli ni izpustila svete maše, izletov in prireditev, zelo aktivno pa je sodelovala tudi pri številnih kreativnih in gospodinjskih aktivnostih. Zraven se je veliko pogovarjala s sostanovalci in z njimi podelila marsikatero ljudsko modrost. Vsa leta je bila članica skupin za samopomoč Dobrovoljčki in Paglovčki. Srečanj z njimi se še vedno udeležuje, saj sta si z voditeljico, gospo Rezko, zelo blizu že iz domačega kraja. Ob misli na gospo Ivanko se najprej zbudijo spomini na njen prelep glas, ki se je nekdaj razlegal po hodnikih Doma starješih občanov Kamnik. Zelo rada je prepevala in je skupaj z domskim pevskim zborom nastopila na številnih prireditvah in srečanjih. Kot kaže, drži pregovor, da kdor poje rad, v duši ostaja mlad. Dočakali smo namreč njeno 100-letnico, gospa pa še vedno rada zapoje.

Župan Marjan Šarec je gospe Ivanki iskreno čestital in ji s košarico zdravja namenil naslednje besede: »Želimo vam polepšati ta dan, to vaše praznovanje, ki ga obeležujete na najlepši praznik, to je 25. december. Prijetno bivanje v Domu starejših občanov Kamnik, obilo zdravja, zadovoljstva in, da bi se vaše, verjamem, skromne želje, čim bolj uresničevale.«  

Ob sprejemu vseh izrečenih čestitk je obraz gospe Ivanke žarel, še bolj ob pogledu na prelepo torto, ob katerimi smo ji vsi, s pesmijo Vse najboljše, zaželeli zdravja in sreče. To pa ni bila edina torta, saj je torta ob prednovoletnem srečanju v Domu starejših občanov Kamnik že tradicionalna, zato so jo tudi letos stanovalci z velikim veseljem pričakali. Ob zvokih Silvestrskega poljuba skupine Špica, čaši penine, sladki torti in plesu v družbi članic in članov Folklorne skupine Kamnik pa smo si zaželeli srečno in zdravo v letu 2015.


<< Nazaj | Novice