Mali grad

Predavanje še vedno vozim – vendar ne hodim: zgodba nas je pustila odprtih ust

27.06.2019

 

Prometne delavnice Še vedno vozim - vendar ne hodimBorut Pervanja: »Moja zgodba naj se ne ponavlja. Zato vedno poskrbi za varen prevoz domov.« V najstniških letih je g. Borut našel sprostitev in zabavo v pohodništvu in alpinizmu, zaradi prometne nesreče pa danes tega ne more več početi. Na tisti usodni dan se je nepremišljeno pijan usedel za volan in se peljal le 500 m do doma. Povzročil je prometno nesrečo, ki je postavila njegovo življenje na glavo.

V spominu nam bo ostalo vse, kar je govoril, njegova življenjska zgodba, nesreča, ki jo je doživel. Nekateri so se v pripoved tako vživeli, kot da se je to zgodilo njim. Sedaj se še bolj zavedamo, da pitje alkohola in vožnja z avtom ne gresta skupaj in lahko privedeta do hudih posledic, invalidnosti, smrti, izgube prijatelja.

Preden se usedeš za volan, moraš premisliti, če je varno in prav, da voziš.Ne pelji se z nekom, ki je nepremišljen za volanom, vozi prehitro ali je pod vplivom alkohola ali drog. V avtu moramo biti vedno pripeti z varnostnim pasom, ta ti res lahko reši življenje ali te obvaruje invalidnosti. Telefonirati ali pisati sms, ko voziš, je izredno nevarno.

Njegova zgodba nas je vse pustila odprtih ust. Zavedli smo se, kako odločilen je lahko le trenutek neprevidnosti. V spominu nam je ostal stavek: »Stvar začnemo ceniti, šele ko jo izgubimo«. To ne bi smela postati naša navada, na to nas je redno opominjal in nas pozval, naj se naučimo iz njegove napake. Predavanje nam bo še dolgo ostalo v spominu.

Za iskrenost in odprtost se gospodu Borutu Pervanji iskreno zahvaljujemo.

Besedilo: učenci in učenke 8. a Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik ter svetovalna delavka Tina Plahutnik
Fotografija: VOZIM, Zavod za inovativno izobraževanje


<< Nazaj | Novice