Mali grad

Pred Maratonom Alpe Scott s prvakoma okoli Alp

21.06.2013

 

Napetost pred 7. Maratonom Alpe Scott, ki bo letos potekal v nedeljo, 7. julija, narašča. Organizatorji so pred maratonom poskrbeli še za eno atraktivno skupinsko kolesarjenje okoli Alp, tokrat z aktualnim državnim prvakom Borutom Božičem in mladinskim svetovnim prvakom Matejem Mohoričem. Božiču in Mohoriču se je v sredo v Kamniku pridružila druščina več kot 20-ih kolesarjev, katerim je bilo kolesarjenje ob boku obeh prvakov zagotovo v posebno čast.

Borut Božič je bil po odpeljani vožnji po 'skrajšani' trasi Maratona Alpe zadovoljen. »Tudi, če bi šel sam na trening, ne bi šel nič hitreje. Ritem so narekovali drugi. Presenetljivo veliko se jih je nabralo sredi tedna, dopoldne, na tako vroč dan. Nas v Idriji je zadnja leta več, s katerim gremo lahko skupaj na trening, samo take številčne druščine pa ne bi zbrali. Traso okoli Alp sem poznal, saj sem šel pred leti nekajkrat skupaj z Matejem Staretom po teh cestah. A tega novega dela iz Luč čez Kranjski Rak nisem poznal. Nalašč, ker je večji del v senci. Lepa trasa. Tudi cesta je razmeroma dobra. Za trening pa zame ta trasa ravno ne bi bila. Raje imam bolj položne vzpone. Črnivec bi bil že pravi. Zapomnil sem si tudi tisti del bolj lokalnih ožjih cest, kjer nas je vodil Matej Mohorič. Malce me spominja na belgijske ozke ceste,« je spregovoril med vožnjo. Letos bo moral zaradi zloma zapestja na Pariz- Roubaix izpustiti največjo od največjih dirk – Tour de France. Z dodatno terapijo se trudi, da bi roko toliko okrepil, da bi se lahko normalno vrnil na dirke – prvič to nedeljo pod Gorjanci, kjer bo branil naslov državnega prvaka. V majici še aktualnega prvaka je okoli Alp odpeljal eno zadnjih voženj, predvsem v tako številčni druščini.

Matej Mohorič je moral sicer zaradi šolskih obveznosti predčasno zapustiti kolono in je s čela kolone obrnil v dolini Kokre. "Mateju se vidi, da bo dober kapetan. Iz Kamnika proti Preddvoru se je kar sam zapeljal na čelo in z originalne trase maratona kolono vodil po bolj stranskih, senčnih predelih, kar je bilo vsem zaradi vročega dneva zelo všeč. Ima smisel tudi za vodenje," so se na Matejev prispevek šalili največji poznavalci kolesarstva v Božičevi karavani. Matej Mohorič, to leto še član Save, potem pa Cannondale, svoje odlike že v nedeljo lahko pokaže na absolutnem državnem prvenstvu v Gabrju, kjer se trasa prav nič ne poravna – prav tako, kot okoli Alp.

7. Maraton Alpe Scott bo tudi letos štel za skupno točkovanje z Maratonom Franja BTC CITY in Jurišem na Vršič za Pokal Schneekoppe, vzpon na Pavličevo sedlo, najbolj strm in selektiven del trase, pa za lovoriko Pokala Občine Železna Kapla in Slovenske športne zveze na avstrijskem Koroškem. Organizatorji, KD Alpe,nadaljujejo uspešno sodelovanje z občinami in društvi ob trasi. Veliko podporo maratonu ponovno namenja Občina Kamnik, dogodek sta podprli tudi Fundacija za šport in Športna zveza Kamnik.

Besedilo in fotografije: Nika Vrhovnik, Maraton Alpe Scott


<< Nazaj | Novice