Mali grad

Praznovanje 70. obletnice CIRIUS-a Kamnik

24.06.2017

 

Ob 70. obletnici delovanja CIRIUS-a Kamnik se je na šolskem športnem igrišču dopoldan odvijalo srečanje nekdanjih gojencev in zaposlenih, obenem pa še dobrodelni tek, ki je bil namenjen obeležitvi okroglega jubileja Centra. Zbranim se je ob tej priložnosti pridružil tudi župan Marjan Šarec skupaj z direktorijem CIRIUS-a Kamnik Goranom Pavličem.

Z glasbo nas je ob slovesnem dogodku navdušil Miha Šoštar, prisluhnili smo poeziji Tatjane Strmčnik,za vezno besedo pa je poskrbel Mojmir Mavrič.

Direktor CIRIUS-a Kamnik Goran Pavlič je spregovoril o začetkih Centra, o novih prostorih, novih metodah dela, novih pristopih in idejah CIRIUSA, na koncu pa svoje misli sklenil z besedami: »Danes smo se zbrali, da proslavljamo, ne, da si očitamo to ali ono, da si mečemo polena pod noge in da se ustavljamo. Tukaj nismo zato, da bi kritizirali, temveč smo zato, da se ozremo nazaj, obudimo spomine, ki jih zagotovo ni malo, in se veselimo prihodnosti. Delovanje našega zavoda je namreč zavezano kakovosti življenja in velikim humanističnim idealom, ki jih spoštujejo ljudje z vsega sveta, in sicer od nekdaj. Mislim predvsem na to, kar izraža ena sama beseda: filantropija. Filantropija pomeni ljubezen do drugega človeka. Čisto nič ne pretiravam, če rečem, da delajo v našem zavodu delavci, izbrani ljudje s čutom za sočloveka. To so ljudje, ki razumejo sanje mladih, s katerimi se srečujejo, ljudje, ki jim ni vseeno, kakšna bo njihova prihodnost, kako se bodo razvijali, kaj bodo dosegli v življenju, kako se bodo spopadali s problemi in težavami, ki jih nikoli ne manjka.
Naj nadaljujem v nekoliko drugačnem slogu. Zelo sem vesel, da ste tukaj. Zavedam se odgovornosti našega dela, jasno pa mi je tudi, da se vsak dan veliko mojih sodelavcev in sodelavk zelo prizadeva, da imajo naši mladi gostje, če jih smem tako imenovati, na voljo vse, kar potrebujejo. Jutri ne bo čisto nič drugače. Razvijali se bomo še naprej, postajali bomo še boljši, projekti, s katerimi se bomo upravičeno ponašali, so že danes taki, da vzbujajo upanje na resnično korenite spremembe, ki bodo segle ne le na področje izobraževanja in usposabljanja v našem centru, temveč tudi na razvijanje socialnih mrež v lokalnih okoljih, zaposlovanje in dodatne oblike usposabljanja v okoljih, kjer živijo naši učenci in dijaki, oziroma, kamor se vračajo po končanem usposabljanju. Naj vam torej še enkrat zaželim vse dobro in podčrtam: privoščim vam veliko veselja, zadovoljstva in sreče.«

Župan Marjan Šarec pa je zbranim namenil naslednje besede: »Center CIRIUS in Občina Kamnik sta neločljivo povezana. Res, da gre za državno institucijo, a Občina Kamnik si delovanja brez Centra CIRIUS ne bi znala predstavljati. Naše dobro sodelovanje se kaže na različnih ravneh. Predvsem bomo morali kot Občina še veliko postoriti na področju lažje dostopnosti, prometne varnosti in to tudi pospešeno počnemo, tudi v sodelovanju z direktorjem Centra. A ni vse v tem.
Veliko je v tem, da se imamo med seboj radi, da se spoštujemo, cenimo in da nam tudi vi kažete kako se da, kljub morebitnim težavam z zdravjem ali drugimi ovirami, kako se da, ne samo delati in normalno živeti, ampak kako se da presegati. Med vami je veliko volje, veliko talentov, veliko truda in odrekanja in to se kaže v vašem vsakdanjem delovanju, vašem življenju, sobivanju. Upam, da se v naši občini dobro počutite, mi pa se bomo trudili, da bo sodelovanje še boljše. Spoštovane in spoštovani, ob tem častitljivem jubileju, 70. obletnici vašega delovanja vam želim, da ne bi obupali, da se ne bi ozirali na tiste, ki morda mislijo, da je Center potrebno ukiniti, ampak delajte naprej s takim pogumom, voljo in elanom, na Občini Kamnik pa vas bomo vedno imeli za naše družinske člane.«

Po zaključku uradnega dela prireditve so si zbrani lahko ogledali notranje prostore CIRIUS-a Kamnik, občudovali razstavo fotografij iz življenja Centra, odvijal se je dobrodelni tek, za glasbeno popoldne pa je poskrbel Toni Strnad.


<< Nazaj | Novice