Mali grad

Praznovanje 100. rojstnega dne gospe Antonije Bezovšek

03.01.2015

 

Župan Marjan Šarec se je popoldan v Porebru, v Tuhinjski dolini, udeležil praznovanja 100. rojstnega dne gospe Antonije Bezovšek. Najlepše je, če človek lahko srečne trenutke deli tudi s krajankami in krajani, zato je danes gospa Antonija v družbi dobrih ljudi, ob prijetni glasbi in z iskrenim nasmehom obeležila jubilej, ki je resnično zavidanja vreden. Domači pa so ji pripravili praznovanje, ki ga bomo vsi ohranili v lepem spominu.  

Antonija (Tona) Bezovšek se je rodila 4. 1. 1915 v domači hiši, v Porebru (pri Žušmovih). Tam je živela njena mami Marija Kotnik, oče Martin Štrajhar pa je prihajal iz Gradišč. Žušmova kmetija je bila ena izmed večjih v Porebru, zato so morali vsi pošteno poprijeti za delo. Tona je imela štiri sestre in dva brata. Leta 1919 je njen oče na Hribu kupil Agatovo hišo, da bi se preselili. Žušmov Ota (Franc Kotnik) pa je prosil, če lahko Tona ostane pri njh in oče je privolil. Tako sta na Hrib odšla oče in mami ter dve sestri in dva brata, Tona pa je ostala pri Francu še z dvema sestrama. Do leta 1947 je služila in pomagala na kmetiji, potem pa se je poročila z Antonom Bezovškom. Po poroki sta se preselila v njegovo hišo. Anton je imel iz prejšnjega zakona tri hčere in dva sinova, zato so skupaj živeli. Ker Tona ni imela službe, je še vedno hodila pomagat k Žušmovim na kmetijo, mož pa je delal v KIK-u. Leta 1958 se jima je rodil sin Brane Bezovšek. Ker nesreča nikoli ne počiva, je Anton kmalu po sinovem rojstvu zbolel. Tako je Antonija pri 50. letih postala vdova. Po premisleku se je odločila, da bo sinu zagotovila nov dom. Sinovega birmanskega botra Toneta Končnika je prosila, če bi ji prodal hlev. Seveda ji je ugodil in tako je leta 1966 kupila zemljo, na kateri je stal hlev. S pomočjo družine, sosedov in dobrih ljudi, so počasi začeli s podiranjem in gradnjo nove hiše. Tudi sin je bil že pri rosnih osmih letih mami v veliko pomoč in tudi kasneje se je izučil za zidarja, da bi lahko pomagal. Leta so tekla in sin se je poročil (1982). Po dveh letih se je Branetu Bezovšku in Darji rodil sin Tone. Tako je Tona prvič postala babica, leto kasneje pa je v družino prijokala še vnučka Branka. Hiša pa še ni bila dokončana, zato so mama Tona, Darja in Brane nadaljevali z gradnjo, skupaj s pomočjo dobrih ljudi, ki jim ni bilo težko pomagati. Ker sta imela sin in žena službo, je Tona ta čas pazila na otroka, vse dokler nista začela hoditi v šolo. Ko je imela čas, pa je hodila v gozd in tam delala butare, ves ta čas je še vedno pomagala pri Žušmovih. Pri 90-tih letih pa je v gozdu padla in si poškodovala roko. Tako jo je življenje opozorilo, da je čas, da si malo odpočije in prepusti delo drugim. Leta 2008 je prvič postala prababica, saj se je rodila pravnukinja Lea. Sedaj pri 100. letih je ponosna babica in prababica, saj ima pet pravnukinj. Še zmeraj prinaša nasmehe na obraze, saj je vedno dobre volje, prepeva skupaj z vnukinjami in pravnukinjami ter jih nauči veliko lepih pesmi, ki so mogoče že pozabljene.

Župan Marjan Šarec je gospe Antoniji Bezovšek iskreno čestital in ji s košarico zdravja zaželel prijetno praznovanje, predvsem pa to, da bi ji zdravje še naprej služilo in bi ji družina tako lepo stala ob strani ter jo vedno znova razveseljevala.

Iskrene čestitke!


<< Nazaj | Novice