Mali grad

Praznovanje 100. rojstnega dne Kamničana Jožeta Pregleda

21.03.2015

 

Na današnji prvi spomladanski dan je Kamničan Jože Pregled v resnično pravem slogu, s prihodom v cadillacu, in ob slavnostnem kosilu obeležil zavidanja vrednih 100 let. Praznovanju in čestitkam ob okroglem jubileju se je v imenu Občine Kamnik pridružil tudi podžupan Igor Žavbi. Čestitke gospodu Pregledu pa so v hotelu Malograjski dvor med drugim izrekli predsednik Krajevne skupnosti Tunjice Matjaž Sedušak, tunjiški župnik Jože Razinger, predsednik Društva upokojencev Kamnik Vinko Polak in predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Matevž Košir.

Kot je povedala Mija Vrhovnik, nečakinja Jožeta Pregleda, je bil teden, ko so praznovali resnično pester. Vsekakor je to resnično visoka obletnica, ki jo je bilo potrebno tudi primerno obeležiti in gospod Pregled je bil prav vesel, predvsem pa resnično srečen, da ima okoli sebe toliko ljudi, ki ga spoštujejo in ga imajo resnično radi.

Jože Pregled iz Tunjic se je rodil malo pred začetkom pomladi, in sicer 19. 3. 1915. Oče mu je umrl leta 1936, mama pa leta 1968 in po njeni smrti je zagospodaril na kmetiji pri Zg. Dolencu-po domače, s svojo ženo Anico, ki mu je umrla leta 1999. Otrok nista imela. Rodil se je v veliki družini desetih otrok, šest sester in treh bratov, zato mu skromnost ni tuja, vse življenje pa je delal na domači kmetiji, ki je imela največje vole daleč naokoli. Domačini so ga poznali tudi kot mesarja, saj kar štirideset let nobene koline v okolici niso minili brez njega. Vrsto let je spretno izdeloval tudi koše in košare, tudi po petdeset na zimo, in gotovo bi jih še danes, če bi mu vid to dopuščal. Rad ima živali in je ponosni lastnik psa Meda, ki je pravi hišni čuvaj. Skozi leto ima tudi tri kokoši, ki mu nesejo jajca in imajo svoja imena, na steni pa listek, da naj vsak dan znesejo po dva jajca. Njegova kmetija se je z nekdaj 15 hektarov nekoliko skrčila, toda še vedno ima, tudi s pomočjo nečakinje in sorodstva z obdelan vrt pri hiši in vrt pri drvarnici ter njivo. Tako je vse pridelano doma, zato ni dvoma, da mu zdravje tudi po stotem rojstnem dnevu ne bi služilo.

Domači pravijo, da je izredno dober kuhar in pek, tega pa se je naučil pri vojakih v Beogradu. Je pravi kuharski mojster dobrih domačih jedi, če pa slučajno kaj ostane, pa kakšen priboljšek dobijo tudi njegovi hišni ljubljenčki. Pred leti je pekel tudi kruh, za božič je spekel tudi orehovo potico, naredil je nekaj dobrih klobas in jih prekadil, da bo kakšna jed bolje zadišala. Svojo visoko starost skriva s svojim načinom življenja in dobrovoljnim smehom, družbe mu ne manjka, saj so njegova vrata vedno odprta na stežaj. Z veseljem mu priskočijo na pomoč, tako sorodniki kot tudi sosedje, če jo potrebuje pri hišnih opravilih, obisku zdravnika ali klepetu. Radi mu prisluhnejo ob pripovedovanju zgodbic iz preteklosti, kako je bilo v mladosti, med vojno, takrat je mnogokrat prespal v gozdu, kako so se zabavali, hodili v maškare (vedno se je našemil v babo z velikimi joški, ki je imela veliko otrok), pa do današnjih dni.

Kot je povedala njegova nečakinja Mija Vrhovnik: »Zanima ga vse, kaj delamo, kako delamo in nas opozarja na napake, saj nimamo toliko izkušenj kot jih ima on. Veliko let se udeležuje tudi sobotnih in nedeljskih »kofetkov« s priboljški pri dobrih sosedih, s katerimi se pogovori kaj je novega v vasi, v politiki, kakšno je počutje in seveda o vremenu in tako čas hitreje teče. Veseli smo, da je prvi v Tunjicah dočakal sto let, zato smo se vsi z veseljem udeležili vseh praznovanj v teh dneh, postavljanju mlaja, praznovanja z enajstimi sorodniki, ki so prišli iz Nizozemske, krajankami in krajani, župnik mu je namenil tudi mašo za njegovo zdravje, gasilkami in gasilci in vsi, ki ga v teh dneh obiskujejo.«

Podžupan Igor Žavbi je gospodu Jožetu Pregledu iskreno čestital in mu s košarico zdravja namenil naslednje misli: »V posebno čast mi je, da sem lahko prisoten na tem slavnostnem kosilu. Preteklost in zgodovina njegovega življenja zagotovo ni bila lahka. Živel je v drugih časih in gre skupaj z nami naprej. Zagotovo je bilo njegovo življenje manj stresno z vidika medijev in nepotrebnih informacij. Morda je tudi zato gospod Jože dočakal častitljivih 100 let. Želim mu obilo zdravja in veselja na njegovi kmetiji, predvsem pa prijetnega druženja ob kavi tako s sosedi kot tudi z domačimi. Naj ga Sveti Jožef pazi v njegovem življenju.«

Z zvoki harmonike je zbrane zabaval Denis Kregar.

Iskrene čestitke z željo, da bi z dobro voljo in iskrivostjo razveseljeval še mnogo let!

 

 


<< Nazaj | Novice