Mali grad

Praznik kolin v Budnarjevi domačiji

20.02.2012

 

"Slovenija je svetovni prvak v kolinah", je dejal dr. Janez Bogataj, ki je na pustno nedeljo obiskal Praznik kolin, ki smo ga pripravili v Budnarjevi domačiji. Način klanja in receptura klobas se ne razlikuje le od pokrajine do pokrajine ali od vasi do vasi ampak celo od hiše do hiše.

Koline ali zakol prašiča na vaseh poteka še danes. Družina na vse zgodaj zakolje oziroma ubije prašiča, nato pa sledi predelava mesa. V Zgornjih Palovčah v glavnem delajo krvavice, mesene klobase, žolco, ocvirke in zaseko. Nekoč so preostalo meso večinoma dimili, da je obstal čim dlje. Nekoč skrinj oziroma hladilnikov še ni bilo, zato so na primer suhe klobase shranjevali v masti ali zaseki. Miha Berlec, ki je obiskovalcem prikazal kako izdeluje mesene klobase, nam je povedal, da so v Zg. Palovčah klali največkrat decembra, da so na božične praznike že lahko jedli domače dobrote. Če je bila sreča, je meso ostalo vse do poletja.

Obiskovalalci so bili zvedavi in vsak se je spominjal kako je nekoč ta praznik potekal pri njih doma, dr. Bogataj pa dodal kako določene stvari potekajo v drugih slovenskih krajih.

 

Na današnjo nedelja je bila miza Budnarjeve domačije zopet obložena in sicer s pečenicami, krvavicami, zeljem, repo in šaro ter s pustnimi miškami. Zaigrala je tudi harmonika, vzušje je bilo praznično!

Na dvorišču domačije je danes svoje mesene izdelke predstavil domačin Mitja Erdani, ki je med drugim pobudnik novega Kulturno kmečkega turističnega društva Trebelno, ki nastaja.


<< Nazaj | Novice