Mali grad

Praznik bajtarjev na Veliki planini

07.10.2013

 

Planinski glas: Po soncu smo se pripeljali na Veliko planino, pa se je hitro potegnila megla in sonce se je skrilo. Začelo je pihati, a vse to ni ustavilo bajtarjev , ki so že navsezgodaj začeli s kuhanjem golaža.

5. oktober – je bil njihov praznik – začela se bo nova sezona. Prva sobota v oktobru je že dolga leta, od sredine šestdesetih let prejšnjega stoletja, rezervirana za to praznovanje. Tako smo se tudi letos zbrali v Velikem Stanu in pripravili prizorišče dogodka. Angelca, Franci in Tone so že prejšnji dan okrasili prizorišče.

Pod bajtarsko zastavo pred »Parlamentom«, so se zbirali bajtarji, kmetje, pastirji, planinci in ostali pohodniki. Ob 11. uri je Korl raztegnil svojo harmoniko in iz grl bajtarjev je zadonela bajtarska himna »Tja gor na Veliko planino, zahaja mi zdaj korak, zapuščam megleno dolino, vdihavat grem gorski zrak….«, našega žal že pokojnega bajtarja Mira Repiča. 

Po tem je prisotne pozdravil Franc PestotnikPodokničar in povabil na oder župana bajtarjev Vinka Poličnika. Le-ta je pozdravil vse navzoče, še posebej župana Marjana Šarca in predsednika Planinskih društev Kamnika in Domžal ter nadaljeval govor. Za njim je povzela besedo Helena Plahuta, ki je pri društvu zadolžena za kulturo in zbrane nagovorila z naslednjim besedami. Nato je na prizorišče povabila predsednika Pašne skupnosti Velika planina in župana bajtarjev Vinka Poličnika. Pastirji so predali »ključ planine« bajtarjem. Bajtarji pa obljubili, da bodo planino varovali v času od oktobra do junija, ko pastirji spet priženejo svojo živino. Tako se je uradno začela 84. sezona bajtarstva na Veliki planini. 

Podeljene so bile redne značke (8), zlate značke za aktivnost 20 let (7) in zlate značke z diamantom za posebne zasluge in dolg bajtarski staž(3), priznanja ter zahvale za sodelovanje z bajtarji.  V nadaljevanju so vsi z zanimanjem opazovali »Hribovsko mornarico« iz Marjaninih njiv, ki že 20. leto redno prihaja na bajtarsko praznovanje in je letos prejela tudi priznanje.

Župan Marjan Šarec se je zahvalil za prejeto zahvalo, pozdravil prireditev in delo bajtarjev na naši planini. Pozdrav prireditvi in zahvalo za sodelovanje sta izrekla tudi predsednika PD Kamnik in Domžale. 

Marjan Novak – Škatla je ob tej priliki obdaril župana Marjana Šarca in bajtarskega župana Vinka Poličnika z lično izdelanimi panjskimi končnicami, seveda z motivom Velike planine. Nato pa je Podokničar povabil Županstvo bajtarjev z bajtarskim »farovžem«, da so se odpravili do prostora, kjer se je kuhal golaž, ga okusili in ker je bil kvaliteten, »požegnali«. Takoj je bila velika vrsta, kjer so vsi nestrpno čakali, da dobijo sveže kuhani golaž, ki je prav prijetno dišal. Za sladkosnede so se dobili tudi zelo okusni flancati in pijača po želji.

Veseli Podgorci so zaigrali in zapeli, plesišče se je polnilo in veselja je bilo v izobilju. Ni nas motila megla in pršenje, zavriskali smo in zapeli, da je donelo po planini. Pa kaj zato, bil je naš bajtarski praznik. Veseli smo bili, da je prireditev uspela. Kdor je bil z nami, bo to potrdil. Zaželeli smo si še srečno pot v dolino in kaj kmalu nasvidenje na planini, ki se je za naše praznovanje že oblekla v zlato oblačilo.

Besedilo: Helena Plahuta
Fotografije: Helena Plahuta in D. Car


<< Nazaj | Novice