Mali grad

Praznik bajtarjev na Veliki planini

04.10.2014

 

5. oktober je praznik bajtarjev na Veliki planini, prva sobota v oktobru je že dolga leta, od sredine šestdesetih let prejšnjega stoletja, rezervirana za to praznovanje, letošnje leto pa je bilo prav posebno, ob ugodnem vremenu in številnih obiskovalcih v Velikem Stanu so bajtarji praznovali 50. bajtarski golaž. Oživljanju tradicije bajtarjev se je z velikim veseljem pridružil tudi župan Marjan Šarec.

Pod bajtarsko zastavo so se zbirali bajtarji, kmetje, pastirji, planinci in ostali pohodniki.

Ob 11. uri je je Duo Pustotnik zapel himno, iz grl bajtarjev pa je zadonela bajtarska himna »Tja gor na Veliko planino, zahaja mi zdaj korak, zapuščam megleno dolino, vdihavat grem gorski zrak….«, njihovega, žal že pokojnega, bajtarja Mira Repiča. 

Podeljene so bile redne značke (7), srebrna značka (1), zlate značke (7) , diamantne značke (3), posebno priznanje za kuharja Staneta Vebra, ki je golaž kuhal že 15. leto in priznanja ter zahvale za sodelovanje z bajtarji. Pastirji so danes predali »ključ planine« bajtarjem, le-ti pa so jim obljubili, da bodo planino varovali v času od oktobra do junija, ko pastirji spet priženejo svojo živino.

Tako se je uradno začela 85. sezona bajtarstva na Veliki planini, ob kateri je zbrane nagovoril župan bajtarjev Vinko Poličnik, z vezno besedo pa je nekaj besed v imenu Planinskega društva Bajtar zbranim namenila tudi Helena Plahuta.

Župan Marjan Šarec je pozdravil prireditev in delo bajtarjev na naši planini ter jim zaželel: »Lepo, da ohranjate tradicijo. Za marsikoga se zdi to nepotrebna folklora, a mislim, da ni tako. Lepo je, da se ljudje poveselijo in družijo, ohranjajo tradicijo ter skrbijo za to, da so hiše pastirjev zasedene, živijo skozi celo leto in planina živi tudi pozimi. Hvala, da v današnjem času, ki ni naklonjen tradiciji, jo vendarle ohranjate in skrbite za to, da se bo morda nekoč število bajtarjev spet začelo povečevati. Veliko lepih trenutkov na Veliki planini in še v nadalje skrbite za to tradicijo.«

V nadaljevanju so vsi z zanimanjem opazovali bajtarski »farovž«, ki so pri »parlamentu« prvi preizkusili bajtarski golaž. Duo Pustotnik je zaigral in zapel, plesišče pa se je polnilo in veselja je bilo v izobilju.


<< Nazaj | Novice