Mali grad

Praznik Marijinega vnebovzetja

16.08.2012

 

Včerajšnji praznik Marijinega vnebovzetja ali Veliki Šmaren so mnogi praznovali na Veliki planini, ki je ta dan beležila rekorden obisk. Več kot 4.000 obiskovalcev je sončno sredo preživelo na planini, nihalka je ta dan prepeljala 1.800 potnikov. Številni so se udeležili maše v kapelici Marije Snežne, ki je potekala ob 14. uri. Slišati je bilo tudi veliko tujih obiskovalcev, opazili smo obiskovalce s sosednje Hrvaške, Avstrije, Italije ter s Španije, Francije, Kitajske, Argentine, Nemčije, Izraela,…

Za veselo vzdušje na Zelenem robu so poskrbeli fantje iz ansambla Prjatli, ki so na oder privabili številne ljubitelje narodnozabavne glasbe.

Pred Preskarjevim muzejem v pastirskem naselju si je bilo mogoče ogledati potek izdelave značilnih velikoplaninskih trničev. Gre za pusti sir z dodatkom smetane in soli, v obliki kepice hruškaste oblike, okrašen z lesenimi pečatniki,... Trniče so nekoč izdelovali pastirji v spomin dekletom kot dokaz ljubezni in zvestobe. Gospa Rezka Mali je obiskovalcem pokazala postopek izdelave sira, gospod Peter Erjavšek pa je rezljal pastirske pisave. Oskrbnica Preskarjevega muzeja Andreja Bečan je obiskovalcem skozi zgodbo predstavila to velikoplaninsko posebnost, obiskovalci pa so lahko sami poizkusili izdelati svoj trnič. Delavnic se je udeležilo okoli 100 obiskovalcev, Preskarjev muzej pa je ta dan obiskalo okoli 400 ljudi.

Veliki Šmaren je bil torej v znamenju rekordnega obiska in lepega vremena. Ljudski pregovor pa pravi, če je na ta dan lepo vreme, bo tudi lepa jesen. Torej, vreme nam je služilo, upamo da bo taka tudi jesen.

Besedilo in fotografije: Polona Grahek, Velika planina


<< Nazaj | Novice