Mali grad

Pravljični zeliščni vrt

20.04.2011

 

Pravljični zeliščni vrt na Zapricah, najnežnejšem kotičku Kamnika

(sodelovanje ljudi projekta *Povabilo v Gozd*, prijazne občine Kamnik in upraviteljev Gradu Zaprice)

Pravljični zeliščni vrt na obronku gozda Kamniških Zapric je vrtiček, ki nastaja, da bi vabil vse Kamniške otroke in njihove ljube, kot tudi vse mimoidoče obiskovalce, v objem narave, gozda in njegovih prebivalcev. Skozi pravljični jezik ustvarjalcev vrta in delavnice, vrtiček ponuja znanje o prijateljstvu med ljudmi in rastlinami, o pomembnosti sodelovanja človeka z življenjem na dejaven in odgovoren način skozi izkušnjo vseh čutil ter radostnim, ustvarjalnim delom in sodelovanjem otrok in odraslih. Nastaja sproti in se vseskozi spreminja in dopolnjuje. Vsak, ki želi sodelovati pri njegovem nastajanju, lahko vsak trenutek vrt obišče in vanj zasadi svoje najljubše zelišče iz vrta mamice ali babice....vanj položi lep kamenček, ki ga je našel ali krasno vejo, ki ga spominja na pravljice.. Vrtiček združuje vse otroke mesta in okolice, saj je njihova skupna umetniško-vrtnarska pravljična stvaritev, ki jih spodbuja k ustvarjalnemu načinu sodelovanja z naravo ter jih uči o njeni radodarnosti. 

Vrtiček služi kot prostor, v katerem se umirimo preden vstopimo v gozd, da lahko v tišini sprejmemo njegove lepote in darove, ki nam jih ponuja, kot prostor, v katerem lahko pripovedujemo in poslušamo pravljice o vilah in škratih, se učimo o zdravilnih zeliščih, ljubezni do narave in ljudi, sklepamo globoka prijateljstva in se učimo jezika narave.

Harmonijo v vrtičku ustvarjajo predstavniki vseh 4 elementov - zemlja, voda, zrak in ogenj. V kotičku vrta je malo ognjišče, kjer se otroci srečajo z ognjem in se ga naučijo varno uporabljati s pomočjo znanja in izkušenj tabornikov - malih in velikih, ki kot cenjeni gostje na ustvarjalnih delavnicah pomagajo soustvarjati vrtiček. Tu si lahko pripravimo blagodejni zeliščni čaj in ga spijemo iz glinenih, ročno narejenih  otroških skodelic. Prav tako v njem svoje mesto najde mali zbiralnik deževnice, vetrne in vodne igre (mlinčki za vodo, lovilci vetra), glineni junaki iz pravljic, ki jih otroci sami ustvarijo v dnevu po doživetju v Pravljičnem zeliščnem vrtu in gozdu ....Glineni junaki so tudi naprodaj, izkupiček pa gre v pomoč Ustvarjalnim delavnicam za otroke in vzdrževanju vrtička.

Ob vrtu se nahaja Vilinski prijateljski krog, v krog postavljeno sedišče in plesišče za pravljične trenutke rajanja na jasi ob gozdu, prostor kjer skupaj ustvarjamo glasbo in ritme z instrumenti, ki jih najdemo v gozdu (paličice, veje, kamenčki) hkrati pa tudi počivališče ob prihodu iz gozda, kjer se umirimo, zberemo gozdne misli in morda z drugimi delimo svoja doživetja iz narave.

Narava nam ponuja roko. Sprejmimo njeno prijateljstvo in bodimo njeni najboljši prijatelji. Ljubeči in odgovorni. Vsi, mali in veliki.

MI smo del narave in narava je del nas.

Praznovanje življenja se nahaja v malih in preprostih stvareh. Naše misli, besede in dejanja nam rišejo prihodnost. Naredimo jo svetlo. :)

K soustvarjanju vrtička vabimo vse Kamničane in njihove prijatelje – mlade in starejše. Nanj lahko posadite svojo rastlino, postavite kamenček ali pa ob njem le posedite in si naberete novih moči. Učitelji, vzgojitelji uporabite ga za svojo učilnico in kot ustvarjalno delavnico. Vrtiček je že zasnovan in vas čaka, da ga pomagate soustvarjati.

Vabljeni!

Manica Irt in vsi sodelujoči pri projektu POVABILO V GOZD


<< Nazaj | Novice