Mali grad

Pozdrav pomladi živilske tržnice Okusi Kamnika – Podeželje in Eko

28.03.2015

 

Dopoldan se je na Glavnem trgu v Kamniku odvijala tržnica Okusi Kamnika – Podeželje in eko, hkrati pa smo s prijetno etnološko obarvano tržnico pozdravili pomlad. Dogodka se je v imenu Občine Kamnik udeležil podžupan Igor Žavbi skupaj z v. d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Francijem Kramarjem.

Vsako zadnjo soboto v mesecu Kamnik vabi na posebno tržnico Okusi Kamnika – Podeželje in eko, ki se odvija na Glavnem trgu. Na njej, pred kratkim smo obeležili 2. obletnico odkar so na Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik opredelili, zastavili in predstavili širši javnosti projekt Okusi Kamnika, okoliški pridelovalci ponujajo izvrstne domače in skrbno pripravljene pridelke z domačega vrta in druge živilske proizvode, kot so, siri, jogurti, suhomesni izdelki, domače marmelade, kruh iz krušne peči, pecivo in druge dobrote.

Tokrat je bila tržnica malce drugačna, saj je bila etnološko obarvana, v znamenju pomladi in cvetnonedeljskih butaric. Odvijala se je delavnica in prikaz izdelovanja butaric, ki jo je pripravila Sabina Romšak, za konec prijetnega sobotnega dopoldneva, ko so obiskovalci tržnice lahko kupili tudi kvalitetno domačo hrano kamniških kmetovalcev, so si pred kosilom privoščili še potico velikanko, ki je merila kar 10 metrov.

Prav res prijazno je dišalo na Glavnem trgu, po praznikih in pomladi. Stojnice so se šibile pod težo domačih in zdravih, z ljubeznijo pridelanih izdelkov. Ponudba je bila pestra in zelo raznolika, glede na prihajajoče velikonočne praznike pa so najbolj vabili domači suhomesnati izdelki, jajca, orehi, hren, potica in ostalo pekovsko pecivo, prav nič bolj pa ni zaostajala prodaja zelenjave ter ostalih manjših in večjih pozornosti, ki nam lahko polepšajo dan. Na tržnici so se tokrat predstavili: Mesar Anton iz Kamnika, Iris Golob, Tinin vrt, Ribogojnica Mihovc, Kmetija Pr`Gabršk, Klavnica in domače mesnine Soud, Društvo podeželskih žena Tuhinjske doline, Kmetija Pibernik in Kmetija Jamšek, Hiša slaščic TARANGELA, Kmetija Žmoht, Ivankini krofi.

Ena izmed stojnic je bila namenjena tudi prodaji cvetnonedeljskih butaric, izdelovalke Bernardke Kvas iz Spodnjih Palovč.

Ob 10. uri se je odvijal tudi kratek kulturni program s pozdravnima nagovoroma podžupana Igorja Žavbija in v. d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Francija Kramarja. Slednji je dejal:»Na Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik smo pred dobrima dvema letoma orali ledino z Okusi Kamnika. Ponosni smo na vsa priznanja in nagrade, ki smo jih prejeli, še posebej na nagrado Snovalec, ki smo ga prejeli za obuditev velikoplaninskega sira trnič. Da je projekt zares pravi, potrjujejo številni kraji, ki nas v tej ideji sedaj posnemajo. Jeseni 2013 pa smo pričeli tudi s Tržnico Okusi Kamnika Podeželje in Eko, ki lokalnim pridelovalcem, ki proizvajajo domače ali ekološke izdelke, omogoča lažji način prodajo, promocijo in posledično boljši dostop do potrošnikov, Kamničanom pa večjo dostopnost do kvalitetnih domačih izdelkov. Na Zavodu je zavel nov svež veter, kar pa ne pomeni, da ne bomo nadaljevali z dobrimi projekti zastavljenimi v preteklosti, z našim elanom in novimi idejami pa poskrbeli, da bomo častno branili naziv turistom najbolj prijazno mesto v Sloveniji.«

Podžupan Igor Žavbi pa je čestital Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik za uspešen projekt in dodal: »Danes pozdravljamo pomlad z Okusi Kamnika. Cvetni teden in cvetna sobota sta znanilca velike noči, le-ta pa tudi znanilka pomladi. V pesmi, ki smo jo poslušali, Kje so tiste stezice, in pomlad, je tisti čas, ko lahko očistimo stare stezice, da bomo lahko šli naprej po svoji poti. Želim vam lepo pomlad in vesele velikonočne praznike, ki so pred vrati.«

Prijetno, sončno dopoldne so s svojimi nastopi še bolj ogreli otroci Folklorne skupine Avrikelj, Folklorna skupina Kamnik, Ljudske pevke Predice, citrarka Tanja Zajc Zupan in pevka Teja Saksida, za vezno pa je poskrbela Jana Jenko.


<< Nazaj | Novice