Mali grad

Požar v naravi na območju Klemenčevega in opozorilo

02.03.2012

 

Prostovoljni gasilci PGD Kamniška Bistrica in PGD Kamnik so bili ob 11.24 uri obveščeni o požaru v naravi na območju Klemenčevega. Na kraju je bilo ugotovljeno, da na dveh hektarih gori suha trava in ruševje. Požrtvovalno delo preko 40 gasilk in gasilcev je pripomoglo k uspešni zaustavitvi širjenja požarišča in zaustavitve požara. Preko noči in jutri bodo zadeve spremljali gasilci PGD Kamniška Bistrica. Okoli 16. ure so gasilci zaključili delo, ter izvedli analizo opravljenega dela, katere se je udeležil tudi župan Marjan Šarec. Vsem gasilcem in gasilkam se je zahvali za uspešno in požrtvovalno delo.

 

Občina Kamnik opozarja na vse večjo nevarnost požarov v naravi, zato občanom in občankam svetujemo, da se seznani z naslednjimi preventivnimi vsebinami;

Požar v naravi

Že nedolžna iskra lahko v naravi hitro zaneti požar velikih razsežnosti. Na to vplivajo predvsem vrsta vegetacije, hitrost in smer vetra, razgibanost terena in temperatura ter vlažnost zraka. Če so izpolnjeni določeni pogoji, se požar lahko širi zelo hitro (s hitrostjo več kot 100 km/h). Pri gorenju organskih snovi se sproščajo visoke temperature in škodljivi plini, ki onesnažujejo ozračje. Na pogorišču se zaradi uničenja zgornje plasti zemlje lahko spremeni vegetacija, poveča se erozija. Ogrožene so tudi številne živalske vrste.

Vzroki za nastanek požarov v naravi

Najpogostejši vzroki za nastanek požara v naravi so:

Več kot 95 odstotkov vseh požarov v naravi povzroči človek zaradi malomarnosti in nevednosti.

Pravila kurjenja v naravi in požarna ogroženost

Če kurimo v naravi, mora biti kurišče urejeno, zavarovano in nadzorovano ves čas kurjenja. Ob vetrovnem in sušnem vremenu se nevarnost za nastanek požara močno poveča, zato moramo biti še posebej pazljivi.

Urejeno kurišče je obdano z negorljivim materialom (npr. s kamni), okolica pa mora biti očiščena vseh gorljivih snovi. Urejeno kurišče mora biti oddaljeno vsaj 50 m od gozda in 100 m od pomembnih prometnih poti, večjih naselij in objektov z vnetljivimi ali nevarnimi snovmi. Poskrbimo, da je v bližini kurišča voda, gasilnik ali drugo priročno orodje za gašenje (npr. veje, lopata, pesek ipd.).

Ko je razglašena velika ali zelo velika požarna ogroženost, je v gozdu in tudi na vseh območjih, kjer ogenj lahko ogrozi gozd, prepovedano kurjenje, sežiganje, uporabljanje odprtega ognja in odmetavanje gorečih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar.

Kako ravnamo, da ne bi prišlo do požara v naravi

Kaj storimo, ko v naravi zagori
  • kdo kliče,
  • kje gori,
  • kaj gori,
  • kdaj se je začel požar,
  • kakšen je obseg požara,
  • kakšna pomoč je potrebna,
  • ali so ogroženi ljudje in živali.

Zgibanka Požar va naravnem okolju - Kaj storiti da do njega ne pride

Vir: www.sos112.si


<< Nazaj | Novice