Mali grad

Povečano število okužb s COVID-19 v občini Kamnik, zato se obnašajmo odgovorno

11.09.2020

 

Povečano število okužb s COVID-19 v občini Kamnik, zato se obnašajmo odgovornoPo uradnih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje danes v občini Kamnik beležimo pet novih primerov okužbe z virusom COVID-19, skupaj pa deset aktivnih primerov. Dejstvo je, da epidemiološka slika v zadnjih dneh narašča, kar je zagotovo posledica dva krat večjega števila testiranj in tudi širjenje okužbe. Občinski štab Civilne zaščite vse od konca meseca junija, ko se je ponovno začela pojavljati okužba v naši občini, redno spremlja stanje in o tem sproti obvešča vse ključne organizacije zaščite in reševanja (Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik, Dom starejših občanov Kamnik, Policijo, gasilce, komunalne službe, itd.).

Z današnjim dnem na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik, zaradi okužbe enega dijaka, pouk na dveh oddelkih poteka na daljavo, in sicer skladno z navodili NIJZ ter pristojnega ministrstva. V vseh preostalih kamniških šolah in vrtcih pouk ter varstvo poteka nemoteno. Vsi javni zavodi so bili danes s strani Občine Kamnik ponovno obveščeni ter opozorjeni na pravočasno obveščanje ter ukrepanje skladno z navodili NIJZ. Poudariti je potrebno, da pravočasno obveščanje in odgovorno ravnanje vseh, tako staršev in otrok na eni strani kot tudi učiteljev in Občine na drugi strani, pripomore k hitrejšemu in učinkovitejšemu sprejemanju odločitev za preprečevanje širjenja okužbe.

Stanje v občini Kamnik je obvladljivo, saj gre v večini primerov za širjenje okužbe znotraj družine. Občinski štab Civilne zaščite pa bo še naprej skupaj z vsemi organizacijami zaščite in reševanja ter šolami in vrtci stalno v stiku, da bi v primeru novih okužb strokovno in pravočasno izvedli vse potrebne ukrepe.

Pričakujemo lahko, da se bo epidemiološka slika na državni in tudi občinski ravni v naslednjih dneh še poslabšala, zato moramo biti vsi skupaj odgovorni drug do drugega ter upoštevati navodila glede ohranjanja razdalje, higiene rok in nošenja mask. Skupaj zmoremo biti odgovorni.

Preventivni ukrepi Nacionalnega inštituta za javno zdravje

Situacija, ki smo ji izpostavljeni, je velik izziv, zato je še posebej pomembno, da delujemo preventivno in odgovorno za omejitev širjenja bolezni COVID-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2. Pomembno je, da v primeru bolezenskih znakov in simptomov (kot so na primer nahod, slabo počutje, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura, kašelj), ostanemo doma in se po telefonu posvetujemo s svojim izbranim zdravnikom ter upoštevamo njegova navodila.

Vsak izmed nas lahko zmanjša tveganje za okužbo in širjenje okužbe z izvajanjem naslednjih ukrepov:

Vsa priporočila in navodila lahko spremljate na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, in sicer na povezavi tukaj.

Video vsebina higiena kašlja in nasveti za umivanje rok je dostopna TUKAJ.


<< Nazaj | Novice