Mali grad

"Povabilo v gozd" na 7. evropskem kongresu gozdne pedagogike

19.10.2012

 

Od 2. do 5. oktobra je v škotskem mestecu Dunkled potekal že 7. evropski kongres gozdne pedagogike. Udeležba je bila mednarodna, saj so se nam pridružili tudi predstavniki Avstralije in Kanade. Zbranih je bilo 120 udeležencev iz 16 držav.

Cilji kongresa so bili poleg izmenjave izkušenj in primerov dobrih praks, tudi predstavitev raziskav s področja gozdne pedagogike, v okviru izobraževanja za trajnostni razvoj. Slovenijo je zastopala mag. Natalija Györek, z Inštituta za gozdno pedagogiko. Prispevek Inštituta za gozdno pedagogiko je bil potrjen s strani Odbora za Evropsko mrežo gozdne pedagogike (EU Forest Pedagogic Network Commite). Predstavili smo evalvacijo dela na področju gozdne pedagogike v Vrtcu Antona Medved Kamnik. Evalvacija je potekala na osnovi dve letnega sistematičnega dela skozi projekt Povabilo v gozd, ki ga financirajo dynAlp - climate in občine Kamnik, Kranjska Gora, Bohinj in Bovec. Gre za prvo tovrstno predstavitev Slovenije na kongresu, vsekakor pa smo začrtali znotraj evropskega prostora svoj okvir in metode dela z otroki v naravnih okoljih. Načini dela se bodo še naprej razvijali v sodelovanju s šolami in vrtci ter seveda našimi najmlajšimi.

Predstavitev evalvacije, skupaj s filmom, ki so ga ustvarile strokovne delavke Vrtca Antona Medveda Kamnik je bila zelo uspešna. Opredelili smo kreativne pristope, ki ustvarjajo slovensko gozdno pedagogiko in poželi veliko pohvalo za inovativnost, inspiracijo in energijo, ki smo jo predali evropskemu prostoru. Zelo navdušeni so bili nad veseljem otrok v gozdu in ustvarjalnostjo vzgojiteljic, ki je prišla do izraza prav v gozdnem prostoru. V veliko pomoč pri tem nam je bila tudi dr. Natalija Komljanc z Zavoda RS za šolstvo, ki je projekt Povabilo v gozd podprl kot inovacijski projekt.

Številni rezultati projekta Povabilo v gozd so vsekakor dokaz, da smo na pravi poti, na poti, kjer se gozd uporablja za učenje in življenje. Projekt Povabilo v gozd se z zaključno prireditvijo, ki bo potekala v Kranjski Gori, izteka. Sistematično delo s šolami in vrtci pa se bo še nadgrajevalo v sklopu projekta Srce narave nas povezuje, ki ga financira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja in prav tako s sodelovanjem Zavoda RS za šolstvo.

Besedilo in fotografije: Barbara Strajnar


<< Nazaj | Novice