Mali grad

Povabilo v gozd in Trnič

12.03.2011

 

Predstavitev projekta "Povabilo v gozd", bo potekal v ponedeljek, 14. 3. 2011 ob 16.30 uri v Galeriji Veronika, Japljeva 2, Kamnik.

Pri projektu »Povabilo v gozd« so se povezale občine Bovec, Bohinj, Kranjska gora in Kamnik ter organizacije in posamezniki, ki se ukvarjajo z gozdno pedagogiko v Sloveniji. Projekt je podrt s strani programa DynALp climate, v okviru Omrežja alpskih občin.

 

Namen projekta je učenje razvijanja osebnega odnosa do narave, spoznavanje posledic neurij, ugotavljanje njihovih vzrokov, dojemanje sprememb. Projekt je zasnovan v obliki delavnic v gozdovih v bližini vrtcev in šol. Eden od glavnih ciljev projekta je začetek oblikovanja mreže gozdne pedagogike v Sloveniji. S povezovanjem 4 občin želimo spoznati tudi različna okolja in izmenjati izkušnje ter projektu dati večjo prepoznavnost.

 

Okrogla miza z naslovom »Trnič – skoraj izgubljena kulturna dediščina Velike planine« pa bo potekala v torek, 15. marca 2011 ob 17. uri v sejni sobi Občine Kamnik (Glavni trg 24).

Trnič je edinstven izdelek iz mleka, ki se tradicionalno izdeluje na območju Velike planine. To je za dobro dlan velik hlebček sira izoblikovan v stilizirano žensko dojko in okrašen z reliefnimi ornamenti s pomočjo lesene rezljane paličice – »pisave«. Nekoč so pastirji ob prihodu s planine par Trničev podarili svoji izvoljenki in ji tako izpovedali svojo ljubezen, danes je pa to etnološko posebnost že težko najti.

Okroglo mizo bosta moderirala mag. Vesna Erhart (Zavod EKOmeter) in poznavalec slovenskih mlečnih planin in specialist za tehnologijo mlečnih izdelkov Davorin Koren, univ. dipl. inž. živil.

Vljudno vabljeni na oba dogodka!


<< Nazaj | Novice