Mali grad

Povabilo na Veliko planino

22.07.2011

 

Velika planina privabi številne pohodnike, gornike, kolesarje in druge obiskovalce, ki raziskujejo največjo pašno planoto v Sloveniji. Velika planina ni zanimiva le zaradi svojih naravnih, površinskih in rasnih zanimivosti, pač pa tudi zaradi etnoloških in arhitekturnih posebnosti. Poiščite snežno jamo, spoznajte najvišje živečega prebivalca Petra, prisluhnite zvoku roga planšarja Andreja, sprehodite se med živino na paši, poiskusite kislo mleko, oglejte si Preskarjev muzej, kjer boste izvedeli marsikatero zanimivost o življenju pastirjev. Preskarjev muzej je odprt vsak dan, med 10. in 15. uro, vstopnina v muzej pa je 1 evro.

Gradišče je najvišji vrh Velike planine, ki ponuja izjemen razgled na sosednje vrhove, dolino in v planšarsko naselje. Živahno podobo planini predstavlja tudi rastlinstvo, kajti med travnato površino in kamnitim površjem na planini uspeva množica slikovitih cvetlic, ki kar kličejo po fotografiranju. Po čudovitem sprehodu po planini vas vabimo, da se okrepčate na Zelenem robu, kjer vam ponujajo številne enolončnice, njihova hišna specialiteta pa so sirovi štruklji z borovnicami.

 
   

Vsako nedeljo se lahko ob 14. uri udeležite svete maše v kapelici Marije Snežne.

V soboto, 30. julija 2011 boste na planini lahko prisluhnili veselim zvokom harmonike, kajti na ta dan po na Zelenem robu potekalo že 15. tradicionalno Veliko tekmovanje harmonikarjev. Prijave na dogodek bojo potekale na dan prireditve na Spodnji postaji nihalke, več o tekmovanju pa si lahko preberete na www.velikaplanina.si.

 

Velika Planina Vas pričakuje!

Besedilo in fotografije: Polona Grahek


<< Nazaj | Novice