Mali grad

Posvet županov in direktorjev zdravstvenih domov glede spornega osnutka pravilnika o nujni medicinski pomoči

17.06.2015

 

Dopoldan je v Domu kulture v Kamniku na povabilo župana Marjana Šarca in direktorja Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik Saša Rebolja potekal posvet županov in direktorjev zdravstvenih domov glede spornega osnutka pravilnika o nujni medicinski pomoči. Pravni vidik nespametne poteze Ministrstva za zdravje in svoje nestrinjanje z njo je predstavil tudi dr. Andraž Teršek.

Pereča tema spornega osnutka pravilnika o nujni medicinski pomoči že nekaj časa dviguje prah in predvsem živce županov občin in direktorjev zdravstvenih domov po Sloveniji. Glede na to, da bo sprejeti pravilnik prizadel večino občin in njihovih zdravstvenih domov, se je posveta od 212 občin udeležilo približno 50 županov in direktorjev zdravstvenih domov oziroma njihovih predstavnikov iz Logatca, Loške doline, Škofljice, Trzina, Kopra, Maribora, Ptuja, Bleda, Cerknice, Vranskega, Taborja, Hrastnika, Gornjega Gradu, Blok, Domžal, Raven, Nazarij, Zagorja ob Savi, Metlike, Komende, Ribnice, Radovljice, Idrije, Brežic, Šentjurja, Trbovelj, Sežane, Škofje Loke, Nove Gorice, Laškega, Celja, Kozjega in Lendave. A tisti, ki so prišli, so izrazili glasno nestrinjanje z osnutkom pravilnika, saj nikomur izmed prisotnih ni vseeno za prizadete občanke in občane.

»Direktor kamniškega zdravstvenega doma Sašo Rebolj me je pred približno pol leta ogorčeno opozoril na osnutek pravilnika. In mi smo takoj začeli ukrepati. Veseli me, da delava z roko v roko, ker se mi zdi to izjemnega pomena. Direktor zdravstvenega zavoda in župan morata biti v tej situaciji še kako usklajena in še kako delovati skupaj, ker sicer uspeha ne bo,« je zbrane nagovoril župan Marjan Šarec in dodal: »Zbrali smo se zato, da se pogovorimo o naših korakih naprej. Vsi smo podali svoje argumente v javni razpravi,  oddali smo jih pisno, tako kot so od nas pričakovali in zahtevali. Prepričan sem, da so naši argumenti dobri, ker prihajajo neposredno s terena. Vsi, ki sedimo danes tukaj, smo tisti, ki delujemo operativno vsak na svojem področju in ravno mi vemo, kakšni problemi na terenu so in kako jih reševati. Glavni problem naše vlade, ne samo te, tudi njenih kratkoročnih predhodnic, da nima podatkov s terena in zato izvajajo svoje naloge zelo neoperativno, dolgo se čaka na rešitve, ko pa pride do rešitve, pa je taka, kot smo ji danes priča. Zato bi se danes pogovorili o naših nadaljnjih korakih. Želeli pa smo tudi preveriti, koliko smo se pripravljeni občine, župani in direktorji zdravstvenih domov izpostaviti in stopiti skupaj nasproti tej centralizaciji, ki se nam dogaja vsak dan. Ne politizirajmo, bodimo strokovni. Odprti smo za vsako razpravo, vsak naj pove svoje mnenje, kot ga vidi sam in upam, da bomo ob koncu odšli mogoče bogatejši za kakšno novo idejo.« 

Direktor Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik Sašo Rebolj, strokovnjak za nujno medicinsko pomoč, ki se že vrsto let posveča temu področju je izrazil ostro nasprotovanje delovni skupini, ki je pripravila osnutek pravilnika. »Glavni argument proti, če ne govorimo o mikrolokacijah, je prvič to, da ga ni sestavila stroka. Da stroka ni imenovala svojih predstavnikov, ki bi se ukvarjali z reorganizacijo nujne medicinske pomoči, ampak je bilo to bolj na neki prijateljski bazi. Drug velik naš argument je, da nov osnutek ponovno prikrajšuje periferijo. To pomeni predvsem odsotnost zdravnikov iz reševalnih vozil, sicer doba ideja o prvih posredovalcih pa ne more nadomestiti ekip nujne medicinske pomoči. Gre za zapiranje ambulant v zdravstvenih domovih, ki sedaj nudijo veliko mero dostopnosti za občane. Problem naj bi bilo tudi hkratno delo zdravnikov v nujni medicinski pomoči in družinskih ambulantah. Ampak zaradi tega ni potrebno spremeniti pravilnika, to je le stvar kadrovskega nadzora in zato tudi ni potrebno zapreti ambulante. Nekaj časa smo imeli občutek, da nas je v Sloveniji malo takih občin, ki se ukvarjajo s to temo. Moram reči, da se je od javne razprave oglasilo veliko uglednih  strokovnjakov, ki delajo praktično celo življenje v nujni medicinski pomoči. Njihovo mnenje ustreza našemu, da gre za izrazito poslabšanje z nekim neznanim razlogom. Sedanji sistem ni brez pomanjkljivosti, a boljši, kot ga predlaga nov pravilnik. Mnenja oziroma pripombe na osnutek pravilnika smo na Ministrstvo podali vsi. Mislim, da se nas je oglasilo kar veliko, a sumim, da bodo na ministrstvu izkoristili počitnice, afere na nevrološki kliniki in, ko bomo vsi gledali stran, se bo pravilnik sprejel za našim hrbtom. Da ne omenjam manipulacije s prehodnim obdobjem, da se v letu 2016 za nas ne bo nič spremenilo, kot so nam obljubljali na ministrstvu,« je bil kritičen Rebolj in poudaril, da osnutek novega pravilnika poslabšuje dostopnost tako glede kvalitete zdravniške oskrbe kot tudi dostopnost do zdravnika, posebej izven velikih mest. Po zadnji predlogih prepušča celo pacientom, da se bodo morali sami odločiti v kakšno vrsto zdravstvene storitve želijo, izbrati si bodo morali ali službo neprekinjenega zdravstvenega varstva ali satelitski urgentni center ali urgentni center ali pa se bo pacient odločil za klic na številko 112 ali pa celo na neko ločeno številko, ki bo samo za hišne obiske. Vse to pa bo zagotovo naredilo zmedo, današnjo situacijo pa v zdravstvu samo še poslabšalo ali podražilo.

Na posvetu je bil prisoten tudi dr. Andraž Teršek, človek, ki gleda na vprašanja današnje družbe nekoliko drugače, kot je splošno sprejemljivo, opozarja tako v člankih kot tudi v televizijskih nastopih in drugih mediji na tisto, kar bi morala naša družba spremeniti, če bi hotela biti tisto, kar si želi, se pravi družba prijazna vsem, država v službi človeka oziroma ljudi. »Morda je prav ta primer tisti, pri katerem je potrebno temu procesu postaviti piko, ga zatajiti, morda tudi s sredstvi, ki nekoliko odstopajo od običajnih pravnih poti. Mislim na sredstva kot so protesti, oblike civilne neposlušnosti in druge podobne oblike pri katerih že prihaja do resnega motenja pravnega reda in delovanja države. Tako zelo se mi zdi to vprašanje pomembno, in sicer zato, ker vključuje najmanj štiri zelo pomembne pravne koncepte to pa so socialna država, človekovo dostojanstvo, pravica do zdravja, ta je v središču, in ne samo pravica do zdravja, ampak tudi pravica do življenja. Tudi na to ta država pozablja,« in svoje misli sklenil, da imajo občine po njegovem mnenju dve možnosti, in sicer nadaljevati politično razpravo in politični pritisk, četudi vemo, da je država že pokazala svoj namen, da si občin ne želi kaj dosti upoštevati. »Druga možnost pa je stopnjevanje političnega pritiska do točke, ko se začnejo izvajati različne oblike civilne neposlušnosti oziroma, če pravilnik začne veljati in je uradno objavljen, se ga lahko napade v postopkih pred sodiščem zato, ker so strokovnjaki medinske stroke in na Občini Kamnik s svojo analizo tega pravilnika dokazali, da ne samo, da znižuje standarde z vidika človekovih pravic, ampak, da hkrati odstopa tudi od veljavne zakonodaje. Zakonodaja pa je vedno nad pravilnikom in vključuje tudi določene temeljne koncepte, ki so preveč nejasni, da bi se jih v praksi korektno, učinkovito in pravilno uresničevalo. Torej ta pravilnik po svoji vsebini, je po mojem pravniškem mnenju, po moji pravniški oceni, že pravno sam po sebi nesprejemljiv.«  

Sledila je dvourna razprava vseh udeležencev, ki so izražali že tolikokrat povedano nestrinjanje z osnutkom pravilnika, od podaljšanja dostopnega časa, ukinitve 24 urne zdravnikove prisotnosti, prvih posredovalcev, dotaknili pa so se tudi finančnih sredstev, ki so jih do sedaj vlagali v zdravstvene domove oziroma urgentne centre, z reorganizacijo pa jih bodo morali predati novim satelitskim centrom.

Udeleženci današnjega posveta so na koncu sklenili, da se bo v kratkem ustanovila Skupina za zaščito NMP, ki bo organizirala pogovor oziroma podoben posvet še v Ljubljani. Prav tako pa so sklenili, da bodo županje in župani ob prihajajočem dnevu državnosti na proslavah, ki jih bodo pripravili v občinah svoje občanke in občane opozorili na stanje nujne medicinske pomoči in jih pozvali k sodelovanju v primeru skupnega shoda proti osnutku pravilnika o nujni medicinski pomoči.


<< Nazaj | Novice