Mali grad

Posvet na temo »Prometne novosti v Kamniku in širši okolici

18.01.2017

 

Posvet na temo »Prometne novosti v Kamniku in širši okoliciVčeraj, v torek, 17. januarja 2017, je Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kamnik v sodelovanju z avtošolo Šmarca in Zdravstvenim domom dr. Julija Polca Kamnik v prostorih Krajevne skupnosti Podgorje organiziral posvet na temo »Prometne novosti v Kamniku in širši okolici«.

Na njem je bilo predstavljeno nekaj pomembnih novosti Pravilnika o prometni signalizaciji in prometni opremi. Poleg sprememb nekaterih prometnih znakov je najbolj pomembna novost ta, da boste odslej tam, kjer bo to mogoče, vozniki lahko zavili desno tudi pri rdeči luči, v času del na cestah pa bo moč opaziti oranžno puščico za obvoz, znak za označitev hitre ceste, drugačne table in spremenjeno ureditev za dela na cesti.

Morda eden najbolj koristnih znakov, kar se tiče pretočnosti prometa, in sicer znak za zadrgo, s katerim so se pri zoženjih vozniki iz dveh pasov razvrstili v enega, pravilnik ukinja. Predstavljeno je bilo tudi, kako voziti po večpasovnih krožiščih in, katere so najpogostejše napake voznikov na krožnih križiščih.

Na koncu posveta so se zbrani seznanili s tem, katere so najpogostejše poškodbe v prometnih nesrečah: poškodbe glave (pri kolesarjih in pešcih), poškodbe nog in hrbtenice. Mnoge resne poškodbe namreč pomenijo dosmrtno trpljenje ali trajno invalidnost, zato je vsaka minuta oziroma vsaka sekunda izjemno pomembna. Pri tem pa velja opomniti, da vsak voznik in udeleženec v cestnem prometu ne odgovarja le zase, temveč je odgovoren tudi za ostale udeležence v cestnem prometu.

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometa Občine Kamnik poziva vse udeležence v prometu, da dosledno spoštujejo pravila in se v cestnem prometu obnašajo predvsem strpno.


<< Nazaj | Novice