Mali grad

Posvet »Lokalno pridelana hrana – priložnosti za nove zaposlitve«

20.11.2012

 

Župan Marjan Šarec je dopoldan nagovoril udeležence posveta »Lokalno pridelana hrana – priložnosti za nove zaposlitve«.

V okviru evropskega projekta LOCFOOD, ki spodbuja lokalno predelavo hrane v povezavi s podjetništvom in dvigom dodane vrednosti kmetijskim pridelkom, 20. in 21. novembra v Sloveniji gostimo partnersko srečanje oziroma posvet »Lokalno pridelana hrana – priložnosti za nove zaposlitve«. Na posvetu, ki se je odvijal danes v galeriji nad Kavarno Veronika, je sodelovalo 13 partnerjev iz 9 evropskih držav. Organizatorja dogodka BSC Kranj (Regionalna razvojna agencija Gorenjske) in Center za razvoj Litija pa želita partnerjem predstaviti stanje na področju podjetništva v kmetijstvu in možnosti, ki jih pri tem nudi lokalna pridelava in predelava hrane. Hkrati želijo s projektom predstaviti tudi možnosti, ki jih ponuja podjetništvo v sektorju predelave hrane v lokalnem, slovenskem okolju. Povezujejo dobre prakse z našega območja in izzivajo pridelovalce in predelovalce, da se jim pridružijo.

Teme današnjega posveta so lokalno pridelana hrana – priložnost za nove zaposlitve, stanje na področju slovenske živilsko predelovalne industrije, stanje na področju zadružništva v Sloveniji in priložnosti v prihodnosti, vloga razvojnega partnerstva (RPSS) pri razvoju podeželja Srca Slovenije, pristop k lokalni samooskrbi v Srcu Slovenije, uspešno prestrukturiranje kmetije Erjavec, odnos do lokalne samooskrbe v javni inštituciji, delovanje skupine proizvajalcev Kranjske klobase (GIZ) in razvoj blagovne znamke Kranjska klobasa - zašpiljeno dobra.

Župan Marjan Šarec je v galeriji nad Kavarno Veronika pozdravil udeležence in poudaril, da je potrošnikova odgovornost povezana s svobodno voljo. Poglavitno vprašanje pa je, kako spreminjati vrednote posameznika na individualni in lokalni ravni, da bodo kot potrošniki čim bolj vključeni v celotni proces lokalno pridelane in predelane hrane. »Kar imamo danes za zdravo, za zeleno, je bil včasih normalen način življenja. Veseli me, da se lokalna, doma pridelana hrana, pospešeno vrača nazaj na naše mize. Doma pridelano je tisto najboljše in sadje odtrgano na domačem vrtu je najbolj zdravo.«<< Nazaj | Novice