Mali grad

Poročilo o stanju na območju občine Kamnik, torek, 4. 2. 2014, do 15. ure

04.02.2014

 

Občinski štab Civilne zaščite Kamnik je danes ponovno prioritetno reševal težave z oskrbo z električno energijo in vodo. Razglas za izredne razmere na območju občine Kamnik do nadaljnjega še vedno ostaja.

Najzahtevnejša naloga danes je bila odstranjevanje drevesa v Godiču, kjer je 25 metrsko drevo neposredno ogrožalo življenja ljudi. Akcijo je vodil gozdar Miha Zabret, s pomočjo podjetja Jurjevec in ostalih prisotnih sekačev, komunalnih služb, policije in drugih. Odstranitev je bila uspešna kljub izrednim razmeram in nevarnostim, ki so grozile.

Po ocenah je poškodovanih še 70 trafo postaj, brez elektrike ostaja še približno 1.000 gospodinjstev (3.000 ljudi), zato je to prioritetna naloga Občinskega štaba Civilne zaščite Kamnik.

Elektro Ljubljana je danes v celoti odpravilo napake na območju Tuhinjske doline ter v dolini Črne. Občasno lahko prihaja do izpadov, vendar bo to mogoče sanirati.

Oskrba z agregati

Danes do 15. ure že deluje 6 agregatov (Vranja peč, Miklavž, Gabrovnica, Zgornje Palovče, Reber, Pšajnovica), v akciji priklopa pa potekata še 2 agregata (Spodnje Palovče in Velika Lašna).

Najbolj prizadeto območje Kamniške Bistrice (Kopišče in Kamniška Bistrica) je bilo oskrbljeno s 5 agregati, ki jih je Civilna zaščita prejela od Slovenske vojske. Preostalih 5 agregatov Slovenske vojske smo razdelili za potrebe delovanja vodovodnega sistema in mobilne telefonije.

Najpomembnejša novica je zagotovo dejstvo, da je županu Marjanu Šarcu skupaj s Civilno zaščito Kamnik, kljub pomanjkanju agregatov v celotni državi, uspelo iz Italije (Benetke in Milano) najeti 13 agregatov, ki bodo jutri popoldan, torej v sredo, 5. 2. 2014, dostavljeni v Kamnik, v kolikor bodo avtoceste prevozne. V sodelovanju z Elektro Kamnik ocenjujemo, da bi z 13 agregati iz Italije lahko bistveno izboljšali stanje na celotnem območju občine Kamnik.

Po drugi strani nam država do danes ni zagotovila niti enega agregata za oskrbo trafo postaj, ki so ključnega pomena. Edina pomoč je bila s strani Slovenske vojske, 10 manjših agregatov za 10 hiš, kar pa je bistveno premalo, saj smo razdelitev le-teh izvedli v pol ure. Vse potrebe Občine Kamnik državi sporočamo že od sobote, vendar le-te ni, saj je vsa pomoč usmerjena na Primorsko.

Na vodovodnem omrežju nam je uspelo zagotovi električno energijo s pomočjo agregatov oziroma z dostavljanjem pitne vode. V celoti so odpravljene vse težave glede vodooskrbe.

Zapore občinskih cest

Zapore na občinskih cestah se iz uro v uro manjšajo, zato lahko povemo, da je neprevoznih samo še 8 občinskih cest in državna cesta v smeri Kamniške Bistrice.

Seznam občinskih cest, ki niso prevozne:

Ime ceste

STAHOVICA-KAMNIŠKA BISTRICA

STOLNIK

VOLČJI POTOK-RUDNIK-ČEREN

KRIVČEVO-KR. RAK

RUDNIK - GRDAU

STARI GRAD

MARKOVO – STUDENCA - PODLOM

SMREČJE - V ČRNI GOZD

SP. PALOVČE – KOLOVEC

Odrejena prepoved vožnje za vsa tovorna vozila velja na državnih cestah:

Prepoved ostaja do nadaljnjega, zadevo vodi policija in Cestno podjetje Kranj. Policija mora zagotavljati stalno prisotnost patrulje na R2-414 Kamnik-Ločica v kraju Vrhpolje, s ciljem preprečevanja vstopa tovornih vozil in osebnih vozil, ki bi prečkala to območje.

Vse razpoložljive sile (preko 800 gasilcev, sekačev, komunalnih služb, elektro itd.) in mehanizacija s strani Štaba Zimske so na terenu.

Prostovoljna gasilska društva v pripravljenosti 24 ur na dan

Na območju občine Kamnik deluje 13 Prostovoljnih gasilskih društev. Člani le-teh že tretji dan nesebično pomagajo ljudem, ki jih je prizadel žled. Obiskali smo dežurne gasilce na PGD-jih po občini, ki so nam povedali so imeli največ intervencij pri podrtih drevesih, čiščenju cestišč in zagotavljanju prevoznosti le-teh. Velik problem je predstavljal tudi izpad električne energije in oskrba z agregati, saj poleg ogrevanja, oskrbe z vodo in podobno, kmetje, ki imajo veliko glav živine niso mogli pomolsti krav, kar je posledično pomenilo nastanek infekcijskih obolenj na vimenih krav. Stanje se počasi izboljšuje, ceste so povečini prevozne, večina občank in občanov že ima električno energijo, posledice in gmotna škoda pa bodo katastrofalne.

Če kje, potem med gasilci, prostovoljci, gozdarji, še obstaja beseda tovarištvo. In to z velikim T. Beseda HVALA je veliko premalo, a zadovoljni in mirni obrazi občank in občanov, naj vam bodo tiha in spoštljiva zahvala za vse, kar ste in boste naredili za posameznika.

Pomembne informacije neurje z žledom 2014

Spoštovane občanke, spoštovani občani, prosimo vas, da upoštevate spodaj našteto:

  

                  


<< Nazaj | Novice