Mali grad

Poročilo o stanju na območju občine Kamnik, petek, 7. 2. 2014, do 18. ure

07.02.2014

 

Razglas za izredne razmere, ki je bil izdan v nedeljo, 2. 2. 2014, ob 17.30 uri, na območju občine Kamnik sta župan Marjan Šarec in Štab Civilne zaščite Kamnik danes ob 9. uri preklicala.

Občinski štab Civilne zaščite Kamnik je danes prioritetno reševal vzpostavitev prevoznosti državne ceste Kamniška Bistrica ter odstranitev podrtega drevja v strugi v kraju Soteska ob državni cesti Kamnik – Ločica. Zaradi tega je bilo danes na tem odseku izvedena delna zapora s čimer smo omogočili varno delo gozdarskim enotam. Odstranitev podrtega drevja je bila uspešna, zato smo enote preusmerili v Kamniško Bistrico, kjer so razmere najslabše.

S strani Planinske zveze Slovenije so nam na pomoč priskočili prostovoljci (sekači), ki bodo skupaj z ostalimi silami delovali na območju Kamniške Bistrice.

Predstavnik Slovenske vojske nas je danes ponovno obiskal, vendar pomoči z njihove strani žal ne moremo pričakovati, saj so njihove enote razporejene na kritičnih mestih po državi.

Prav tako smo nudili pomoč občanki iz Zakala, ki sicer živi na meji z našo občino, v občini Cerklje na Gorenjskem, saj smo ocenili, da bomo z našimi silami uspešno zadovoljili njene potrebe (prevoznost ceste in zagotovitev agregata). Tovrstno sodelovanje med sosednjimi občinami je nujno potrebno v takšnih situacijah.

Oskrba z električno energijo

Po oceni Elektro Kamnik ni več poškodovanih trafo postaj, brez elektrike je še približno 15 gospodinjstev (50 ljudi), zato je to prioritetna naloga Občinskega štaba Civilne zaščite Kamnik in Elektra Kamnik.

Dejstvo je, da bo najbolj prizadeto območje, torej območje Kamniške Bistrice, brez električne napeljave vsaj do meseca junija 2014, kar pomeni izredno velike stroške glede najema zagotovljenih agregatov, oskrbe, logistike in goriva.

Zaradi tatvin goriva in agregatov na območju Slovenije, smo takoj organizirali dvojni nadzor s strani gasilcev in policije. Hkrati tečejo vsi postopki za ustrezno zavarovanje vseh agregatov.

Občani občine Kamnik niso ogroženi glede zagotavljanja električne energije, v kolikor se zadeve ne bodo poslabšale.

Javni prevoz po občini Kamnik poteka nemoteno, razen v smeri Kamniške Bistrice.

Pripravljenost gasilskih enot

Danes do 15. ure so bile v pripravljenosti in na intervencijah vse ekipe gasilskih enot, ki so spremljale razmere na svojem operativnem območju, osrednje društvo, PGD Kamnik, pa bo izvajalo pripravljenost in intervencije danes do 20. ure.

Od jutri, torej sobote, 8. 2. 2014 naprej, bodo vse gasilske enote izvajale pripravljenost na domu, zato jih v primeru kakršnekoli informacije lahko občanke in občani pokličete na telefonsko številko informacijskega centra 01 8311 223.

Na tem mestu se iz srca zahvaljujemo vsem in vsakemu posebej, ki ste v teh izrednih razmerah kakorkoli pomagali po svojih najboljših močeh. Skupaj smo dokazali, da znamo stopiti skupaj tudi v najbolj kritičnih situacijah. 

Iskrena hvala vsem občankam in občanom za potrpežljivost, vztrajnost in veliko stopnjo razumevanja.

Ocena in pregled stanja števila dogodkov in intervenciji v petek, 7. 2. 2014, do 18. ure

Število intervencij

104

Št. aktiviranih gasilcev

352

Št. aktiviranih GE

13

Št. aktiviranih pogodbenih organizacij za zaščito in reševanje

8

Aktivirane druge enote (gozdarji, Elektro Kamnik)

53

Ostale informacije glede žleda

Spoštovane občanke, spoštovani občani, prosimo vas, da upoštevate spodaj našteto:


<< Nazaj | Novice