Mali grad

Poročilo o stanju na območju občine Kamnik, četrtek, 6. 2. 2014, do 18. ure

06.02.2014

 

Glede na to, da je zagotovljena oskrba z električno energijo, ponekod sicer s pomočjo agregatov, je bila današnja prioriteta Štaba Civilne zaščite Kamnik odstranjevanje podrtih dreves in vejevja, ki ogrožajo objekte ter ustrezno oskrbovanje postavljenih agregatov pri občanih in trafo postajah.

Razglas za izredne razmere, ki je bil izdan v nedeljo, 2. 2. 2014, ob 17.30 uri, na območju občine Kamnik še vedno ostaja do nadaljnjega.

Najbolj ogrožena območja

Kritična oziroma najbolj ogrožena območja so:

Oskrba z agregati

Štab Civilne zaščite Občine kamnik s pomočjo logistične enote zagotavlja nemoteno delovanje 16 agregatov moči od 35 kW do 210 kW na celotnem območju občine Kamnik. Največji delež agregatov se nahaja na zgoraj naštetih kritičnih območjih, kjer bodo sanacije poškodovane električne napeljave trajale dalj časa, predvidoma od enega tedna do treh mesecev.

Nadzore nad agregati izvajajo gasilska društva in Policijska postaja Kamnik s ciljem preprečevanja morebitnega posega oziroma preprečevanja tatvin goriva.

Danes sta nam donatorja brezplačno podarila 3 agregate moči 4 kW ter omogočila brezplačno uporabo agregata moči 140 kW, ki bodo zagotovo nujno potrebni pri zagotavljanju električne energije.

V dopoldanskem času so nas obiskali predstavniki Slovenske vojske, Prva brigada Ljubljana Moste, ki nam je ponudila pomoč pri sanaciji najbolj prizadetega območja, to je v Kamniški Bistrici, v kolikor bo le-ta s strani Ministrstva za obrambo RS tudi odobrena.  

Prevoznost občinskih cest

Seznam cest, ki še niso prevozne:

Oznaka ceste

številka

Ime ceste

R2-državna cesta

R2-924

STAHOVICA-KAMNIŠKA BISTRICA

 
Odrejena je prepoved vožnje za vsa tovorna vozila na državnih cestah:

Občanom svetujemo, da v kolikor so že dalj časa brez elektrike in nimajo agregata, da se preselijo k sorodnikom in prijateljem. V kolikor te možnosti nimajo, jim bo Civilna zaščita priskrbela ustrezno nastanitev. Do sedaj nismo prejeli potrebe po nastanitvi občanov.

Organiziranje stalne 24/ur dežurne službe v vseh enotah Gasilske zveze Kamnik se izvajajo nemoteno.

Ocena in pregled stanja števila dogodkov in intervenciji v četrtek, 6. 2. 2014, do 18. ure

Število intervencij

225

Št. aktiviranih gasilcev

729

Št. aktiviranih GE

13

Št. aktiviranih pogodbenih organizacij za zaščito in reševanje

8

Aktivirane druge enote (gozdarji, Elektro Kamnik)

42

Večina intervencij zajema odstranjevanje podrtega drevja in vejevja na cestah ter objektih in oskrba agregatov z gorivom.

S strani Gozdarske službe je bil Poveljnik Civilne zaščite Kamnik obveščen o problemu, da lastnik smreke na svojem zemljišču kljub neposrednemu ogrožanju hiše, ceste in električne napeljave, gozdarju ne dovoli odstranitev vrha smreke in izvedbe delne obvejitve v dolžini 2,5 metra. Zaradi ne dovolitve lastnika po odstranitvi neposredne nevarnosti, je poveljnik Civilne zaščite Kamnik izdal ustno odredbo in na kraj poklical policijo. Ker je lastnikov sin fizično preprečil izvedbo odredbe, se postavil pod smreko in s tem neposredno ogrožal svoje življenje, odredbe ni bilo  možno izvesti. Lastnik smreke je bil opozorjen na posledice, ki bi lahko ali pa bodo nastale.  

Vse razpoložljive sile in mehanizacija s strani Štaba Zimske službe Komunalnega podjetja Kamnik d.d. so na terenu in izvajajo odstranjevanje dreves, pluženje in posipanje v sodelovanju z gozdarji.

Štab Civilne zaščite še naprej izvaja poizvedbe po dodatnih agregatih, za morebitne potrebe ob poslabšanju vremenskih razmer.

Najtežjo nalogo ima zagotovo Elektro Kamnik, ki izvaja sanacijo obstoječega omrežja na nedostopnih območjih s čimer ogrožajo svoja lastna življenja.

Vremenska napoved

Ponoči in jutri bo na zahodu pretežno oblačno, predvsem na gorskih pregradah bodo rahle padavine, nad okoli 900 m kot rahel sneg. Drugod bo delno jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost. Zjutraj bo začel pihati okrepljen jugozahodni veter. Zvečer se bodo padavine od zahoda krepile in v noči na soboto razširile nad vso Slovenijo.

Ostale informacije glede žleda

Spoštovane občanke, spoštovani občani, prosimo vas, da upoštevate spodaj našteto:


<< Nazaj | Novice