Mali grad

Poročilo o stanju na območju Občine Kamnik, nedelja, 2. 2. 2014, do 20. ure

02.02.2014

 

Občinski štab Civilne zaščite Kamnik in župan občine Kamnik Marjan Šarec sta ob 17. 30 uri razglasila izredne razmere na območju Občine Kamnik.

Tako bodo v ponedeljek, 3. 2. 2014 in torek, 4. 2.2 014, zaprte vse šole, vrtci in javni zavodi. Nemoteno bo deloval Zdravstveni dom Kamnik in lekarne.

Na območju občine Kamnik je poškodovanih od 90 do 120 trafo postaj, kar predstavlja okoli 2.000 gospodinjstev, in sicer v naslednjih krajevnih skupnostih:

ZAP. ŠT.

IME OBMOČJA (KS)

1

TUHINJSKA DOLINA (od Soteske do Kozjaka)

2

DOLINA ČRNE (od Črne do Črnivca)

3

PALOVČE, PŠAJNOVICA

4

GOZD

5

KAMNIŠKA BISTRICA IN VELIKA PLANINA

Danes je Elektru Ljubljana uspelo vzpostaviti električno energijo na območju Spodnjih in Zgornjih Stranj, Stolnika in Stahovice.

Oskrba s pitno vodo

Oskrba s pitno vodo je motena na območju Občine Kamnik zaradi izpada električne energije, zato je prioriteta Civilne zaščite Občine Kamnik, da takoj z razpoložljivimi silami Elektro Ljubljana in Komunalnim podjetjem Kamnik d.d. v čim krajšem možem času zaprosi za pomoč materialnih sredstev s strani države (4 agregate).

ZAP. ŠT.

IME OBMOČJA (KS)

1

PŠAJNOVICA, GABROVNICA, LASENO

2

PALOVČE, VRANJA PEČ

3

SOTESKA – POREBER – HRIB

4

BREZJE

SKUPAJ

350 OBJEKTOV, 1.000 LJUDI

Danes nam je uspelo vzpostaviti vodovodno oskrbo na območju Brezij nad Kamnikom ter zagotoviti nemoteno oskrbo za celotno napajanje mestnega dela iz zajetja Iverje.

Prepoved vožnje za vsa tovorna vozila veljajo na državnih cestah:

Prepoved vožnje ostaja do nadaljnjega, nadzor pa izvaja policija.

Prav tako je danes policija začela zagotavljati prisotnost patrulje v kraju Vrhpolje, s ciljem preprečevanja vstopa tovornih vozil in osebnih vozil, ki bi prečkala to območje, saj je nevarnost padajočega drevja še naprej zelo velika.

Na občinskih cestah smo danes zabeležili 26 popolnih zapor, v večini primerov brez možnega obvoza. Predvsem zaradi podrtega drevja, ki ga ni več varno odstranjevati.

Na območju mesta Kamnik in njegove ožje okolice (Šmarca, Podgorje, Stranje, Stahovica ter Špitaliča in Motnika) delujejo mobilne komunikacije. Na vseh ostalih območjih pa ni signalov, saj je repetitor na Gori pri Šmartnem v Tuhinju v okvari. Štab Civilne zaščite je podjetje Telekom obvestil in prosil, da zadevo nemudoma sanira.

Javni prevoz

Povezava Ljubljana - Kamnik (vlak in avtobus potekata nemoteno). Na državnih cestah:

vožnja za avtobuse ni varna zaradi podirajočega drevja. Prevoznik Kam-bus d.d. na teh dveh državnih cestah ne izvaja več javnega linijskega prometa.

Aktivnosti in napori gasilcev v Gasilski zvezi Kamnik v današnjem dnevu do 20. ure:

Število intervencij

179

Št. aktiviranih gasilcev

790

Št. aktiviranih GE

13

Št. aktiviranih pogodbenih organizacij za zaščito in reševanje

2

Aktivirane druge enote (gozdarji, Elektro Kamnik)

2

Večina intervencij zajema odstranjevanje podrtega drevja in vejevja na cestah ter objektih in obveščanje občanov na območjih, kjer ni električne napeljave. V delu so sodelovala vsa društva.

Delo na terenu je preko celega dneva spremljal župan Občine Kamnik Marjan Šarec.

Glede na dejstvo, da nam je danes uspelo v določenih krajih zagotoviti električno energijo in vodo, moramo vsi skupaj ostati optimistični ter složni. Pomoč vsakega posameznika je v teh razmerah izredno pomembna ter dobrodošla, pa gre lahko le za malenkost (hrano, lepo besedo, nastanitev, itd.).

Vse razpoložljive sile in mehanizacija s strani Štaba Zimske službe, Elektro podjetja Kamnik, Komunalnega podjetja Kamnik d.d. in gozdarjev so na terenu in aktivno izvajajo naloge za čimprejšnjo zagotovitev električne energije in vode ter zagotovitev normalnih razmer.

Vodstvo štaba Civilne zaščite pozitivno gleda na dano situacijo, saj vemo, da smo vložili vse možne napore, da so nam uspeli določeni koraki, ki so zelo pomembni. Vsem gasilkam in gasilcem, prostovoljcem, komunalnim službam, električarjem, gozdarjem, skratka vsem, ki ste danes kakorkoli pripomogli k izboljšanju razmer v Občini Kamnik se župan Marjan Šarec in celotno vodstvo štaba Civilne Zaščite Kamnik iz srca zahvaljujemo.

Ponovno opozarjamo vse občanke in občane na prizadetih območjih, da ne odhajajo od doma, če to ni nujno potrebno. Predlagamo, da se javijo gasilcem na njihovem območju, ki bodo poskrbeli za njihovo varnost.


<< Nazaj | Novice