Mali grad

Poročilo o medgeneracijskem izobraževanju v Kamniku

26.11.2011

 

V četrtek, 10. 11. 2011, je Zavod Oreli s sodelovanjem Marjane Berlec, voditeljice socialnega odbora pri Društvu upokojencev Kamnik, organiziral predavanje za starejše občane Kamnika.

V tesnih, a prijetnih prostorih Društva upokojencev sta se z okoli dvajsetimi članicami društva in zunanjimi udeleženkami srečali Martina Ozimek, magistra družboslovne informatike, ter Milena Marinič, diplomirana medicinska sestra in magistra prava.

Srečanje je vodila gospa Ani Blejc; ki je pozdravila vse prisotne, med njimi je bila tudi mag. Julijana Bizjak Mlakar, kamniška podžupanja in poslanka Državnega zbora.

 

Martina Ozimek, direktorica Zavoda Oreli, je udeleženkam srečanja najprej predstavila novosti v razvoju modela pomoči starejšim v naši občini. Povedala jim je, kako se uporablja spletno informacijsko točko za starejše, ki vključuje dva aktivna modula (Prostovoljec in Mnenja). Razložila je, kako so v delo in pomoč vključene vse generacije, kakšno korist imajo vsi udeleženci. Povedala je, da velik del pomoči prispevajo prostovoljci vseh starosti. Ob medsebojni pomoči se prenašajo energije in izkušnje med ljudmi. Martina je ob zaključku predavanja predstavila nekaj rezultatov že uspešno opravljenega dela. Povedala je, da se v novembru prične testno delovanje svetovalne pisarne v Kamniku na Tomšičevi 23 – poleg tržnice (ob torkih od 8.00 do 10.00 ure in ob četrtkih od 15.00 do 17.00 ure).

Milena Marinič, diplomirana medicinska sestra in magistra prava, je poslušalkam predstavila Zakon o pacientovih pravicah, za katerega veliko ljudi ve, da obstaja, a ga malokdo pozna. Izpostavila je predvsem tiste pravice ter dolžnosti, ki jih v praksi najpogosteje uporabljamo, a o njih premalo vemo. Spregovorila je o tem, da imamo pravico do drugega zdravniškega mnenja, do nebolečih preiskav v zdravstvenih ustanovah …

 

Opozorila nas je, da imamo v mnogih primerih pravico, da k načinu zdravljenju oziroma k njegovemu poteku damo svoje soglasje.

Svoje predavanje je popestrila z mnogimi zanimivimi primeri, s katerimi se je srečala v svoji dolgoletni praksi, ko je delala kot medicinska sestra in pravnica. Pogosto so bili ljudje žrtve nepoznavanja pravic in predpisov, ki so se jih prepozno zavedli.

Predavanje je bilo zelo dinamično, saj so poslušalke sodelovale s svojimi primeri in vprašanji, dobile so tudi marsikakšen odgovor. Nekaj pa je še dilem, ki jih bo morda razrešil kakšen poznejši zakon.

Predavanje je zaključila podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar, ki se je v imenu Občine Kamnik zahvalila predavateljicama ter pohvalila aktivne dejavnosti Zavoda Oreli. Predstavila je prizadevanja Občine Kamnik na področju skrbi za starejše občane. Povedala je, da kamniška občina podpira delovanje Zavoda Oreli, ker je delo kvalitetno in strokovno, sodobno in tudi finančno učinkovito. Slednje je pomembno, ker je pred občino kar nekaj nalog, ki zahtevajo velike finančne vložke (v dve šoli, v kanalizacijo …).

Ko je bil uradni del predstavitve končan, se je razvil živahen pogovor udeleženk z gostjami, saj so želele izkoristiti njihovo prisotnost, da povedo svoje mnenje o marsikaterih težavah, s katerimi se srečujejo vsak dan. A jim te ne zmanjšujejo volje do življenja, saj veselja in smeha ta večer res ni manjkalo. Predstavitev so zaključile s pesmijo.

Na Duplici, 25. 10. 2011, od 16. do 18. ure, v prostorih KS Duplica; organizacija je potekala preko gospe Dragice Požek, voditeljice skupine za samopomoč v KS Duplica. Vsebina izobraževanja je bila prostovoljstvo in informacijsko mesto za starejše (Martina Ozimek) ter primer povezave generacij in kultur (Maroška pripovedka Urška Ozimek, prostovoljska Zavoda Oreli).

 

Vtisi udeležencev:

»Meni so taka izobraževanja zelo všeč, želim si jih še več. Tako spoznaš pogled nekoga, ki je v tisti državi bil – to mi je bilo še posebej zato všeč, ker so vtisi in izkušnje osebni in še lepo predstavljeni z dobrimi fotografijami. Spoznala sem zelo drugačno kulturo od naše.«

»Zelo prav je, da se je srečanje zgodilo tu, na Duplici – starejši težko pridemo v Kamnik. Mi je bilo zelo všeč. Še posebej, ker nam je ponudila slaščice, tudi čaj je bil zelo dober.«

 

»Smešno se mi je zdelo, ker se v Maroku moški in ženske držijo vsak zase – še pri zabavi. Pri nas smo se v mladih letih prav radi stiskali skupaj. Potem se pa vprašaš, zakaj imajo oni vseeno več otrok v družinah kot pri nas.«

»Zelo dobro bi bilo, če bi se taka izobraževanja zgodila večkrat.« Odgovor na to je bila Urškina obljuba: z naslednjega potovanja bo spet pripravila slike in predavanje.

 

»Zanimivo in poučno je, če lahko starejši sodelujemo v pogovoru s svojimi izkušnjami - kot je bilo danes. Tako se res lahko začuti različnost kultur, posameznih obredov, različnost v navadah, oblačenju, prehrani, v skrbi za starejše in mlajše v nekem kraju.«

V sredo, 9. novembra 2011 smo se na Selah srečali s policistom Matjažem Birso, dvema skupinama starejših za samopomoč in prostovoljno delo, prostovoljko Martino Ozimek ter še nekaterimi drugimi občani in občankami.

Martina je predstavila novosti v razvoju modela pomoči starejšim v naši občini: uporaba spletne informacijske točke za starejše, ki vključuje dva aktivna modula (Prostovoljec in Mnenja), način vključevanja in koristi vseh generacij v pomoč - s prostovoljnim delom, nekaj preteklih rezultatov že opravljenega dela in testno delovanje svetovalne pisarne (v torkih od 8. do 10. ure in v četrtkih od 13. do 15. ure, na Tomšičevi 23).

Matjaž je nazorno, s pomočjo fotografij, opozoril na najbolj pogoste načine kraj in goljufij starejših in na kakšen način se jih ubraniti. Spremljali smo priporočena ravnanja, ki starejšo osebo popolnoma ali vsaj delno ubranijo pred kaznivimi dejanji kraje ali tatvine: nošenje in uporaba denarnice, nošenje torbice, dvigovanje denarja na bankomatu, menjava denarja, odkup zlatnine in drugih predmetov, obiskovalci na vašem domu, prednost dobrih sosedskih odnosov, ne tvegaj svojega zdravja in varna udeležba v cestnem prometu.

Obiskovalci so se ves čas srečanja sodelovali s svojimi primeri, kritično so se razgovorili tudi o svojih izkušnjah.

Popoldne je bilo zelo prijetno in upamo, da bodo strokovna znanja in prenesene izkušnje pomagale ohranjati in še izboljšati varno življenje starejših na njihovih domovih. Obenem smo pokazali pot, način in metode vključitve vseh generacij v bolj kakovostno življenje v našem okolju.

Zahvaljujemo se policistu Matjažu (Policijska postaja Kamnik) za prijazno in strokovno predavanje ter voditeljici skupine starejših na Selah, gospe Joži Šuštar, za organizacijo in prijeten sprejem.

V torek, 8. novembra 2011, smo se v Stranjah srečali s prostovoljkama Urško in Martino Ozimek, skupino starejših za samopomoč in prostovoljno delo iz Stranj, in še z nekaterimi drugimi občani in občankami.

Martina je predstavila novosti v razvoju modela pomoči starejšim v naši občini: uporaba spletne informacijske točke za starejše, ki vključuje dva aktivna modula (Prostovoljec in Mnenja); način vključevanja in koristi vseh generacij v pomoč – s prostovoljnim delom; nekaj preteklih rezultatov že opravljenega dela; in testno delovanje svetovalne pisarne (v torkih od 8.00 do 10.00 ure in v četrtkih od 13.00 do 15.00 ure, na Tomšičevi 23, Kamnik – poleg tržnice).

 

Urška je s fotografijami, posnetimi leta 2008 v Maroku, vodila poslušalce skozi popotovanje po tej čudoviti arabski deželi.

Predavanje je bilo osnovano potopisno, a se je Urška v vsakem izmed sklopov  (ki so bili razdeljeni na določeno področje v državi, ki so ga popotniki obiskali) lotila tudi drugih tem, povezanih z dojemanjem in razumevanjem različnih kultur (oblačila, tradicionalna poslikava s kano, nakit, kulinarika, umetnost, literatura, glasba, jezik …), religij (islam), aktualne problematike (Zahodna Sahara, delovne razmere, begunci …) in samih Maročanov (družina in posameznik). Ponudila je tudi suho sadje in oreščke, dateljne in maroški čaj, ter razstavila nekatere predmete s popotovanja po Maroku. Vzdušje je popestrila tudi s predvajanjem ene izmed maroških zvrsti glasbe, ki se imenuje gnaoua.

 

Večer je bil zelo prijeten in upamo, da bodo strokovna znanja in prenesene izkušnje pomagale ohranjati in še izboljšati življenje starejših na njihovih domovih. Obenem smo pokazali pot, način in metode vključitve vseh generacij v bolj kakovostno življenje v našem okolju.

Zahvaljujemo se prostovoljki Urški za prijetno predavanje ter ravnatelju OŠ Stranje, gospodu Borisu Jemcu za prostor.

Vtisi udeležencev:

»Se mi je zdelo zelo zanimivo – predvsem nova možnost naročila prostovoljca na dom. Pa tudi to, da se v Kamniku odpira svetovalna pisarna, kjer bomo starejši lahko dobili zastonj nasvet. Velikokrat me kaj zanima (kaj mi sploh pripada, pa še vem ne!), iščem, kar bi mi olajšalo življenje doma, pa ne vem niti, kam naj stopim vprašat.«

»Čeprav ne znam uporabljati računalnika, mi bo o novih stvareh v naši občini poročal vnuk – bova skupaj pogledala novosti za starejše , ki so zbrane na informacijski točki. Dobro ste se spomnili in tudi naredili.«

»Taka predavanja so ne le koristna, ampak tudi zanimiva. Po pravici povedano se mi sploh ni dalo oditi od doma, sedaj sem pa zadovoljna, da sem šla. Kako različen je svet, a obenem enak na vseh koncih sveta. Če imaš koga, ki ti pomaga, si lahko srečen. «

»Predlagam, da organiziramo avtobus in gremo kar skupaj – ko smo tako luštna družba – v Maroko!« je zaključil obiskovalec, ki ga je predavanje očitno zelo navdušilo.

Dobra volja, nova spoznanja in zadovoljstvo, da smo nekaj lepega delili s sočlovekom, je tista pozitivna energija, ki je vse pospremila domov. Hvala vsem, ki ste s svojim obiskom dokazali, da verjamete v medgeneracijsko izobraževanje in soustvarjanje kakovostnega življenja v kraju, kjer smo doma.

Besedilo in fotografije: Martina Ozimek, direktorica Zavoda Oreli


<< Nazaj | Novice