Mali grad

Ponovno obujena zgodba o Firštovi mizi v Kamniški Bistrici

25.06.2015

 

V Kamniški Bistrici so danes svečano proslavili postavitev replike Firštove mize. Firštova miza je bil ovalni kamen, 34 palcev dolg, 25 palcev širok in 16 palcev debel in nosil napis: Ao 1564, die 29. aprilis Carol Archidux Austriae hic pransit. 

Ponovna postavitev mize oživlja spomin na znamenito kamnito mizo v bližini naravnega mostu, imenovanega Prédaselj. Obširni bistriški gozdovi so bili stoletja pomembno lovišče deželnih knezov, firštov (iz. nem. der Fürst – knez, vladar), po ljudskem izročilu pa so na obisk lovišč prihajali tudi avstrijski cesarji. Prav poseben spomin se je ohranil na lov nadvojvode Karla II, sina rimsko-nemškega cesarja Ferdinanda I: v bližini Predaslja je bila namreč kamnita miza z latinskim napisom, ki je sporočal, da je leta 1564 avstrijski nadvojvoda Karl tam obedoval.

Miza, imenovana Firštova miza, ni zaznamovala samo tega pomembnega lovskega pohoda, temveč je označevala tudi pomen samega obeda. Pri Firštovi mizi so namreč na svojih lovskih pohodih obedovali tudi drugi člani cesarske rodbine. Kot posebna znamenitost je miza privabljala številne visoke obiskovalce, zato so jo skrivači in vojaški ubežniki leta 1826 vrgli v Kamniško Bistrico, kraj, kjer je stala, pa je ohranil ime Pri Firštovi mizi.

Zbrane je nagovorila predsednica TD Kamniška Bistrica Maja Žagar in povedala, kako pomembna je ponovna oživitev Firštove mize v turistični ponudbi Kamniške Bistrice, obenem pa povabila vse obiskovalce na obed k mizi, na kateri je prijetno dišalo po Firštovem divjačinskem golažu, ki so ga z ljubeznijo do tradicije in pomenu lova v zaledju Kamnika pripravili v Gostilni Pri planinskem orlu.

Replika kamnite mize, ki so jo postavili in ponovno oživili člani Turističnega društva Kamniška Bistrica v sodelovanju z Zavodom za turizem in šport v občini Kamnik  je delo domačina Srečka Žagarja.

Besedilo: Sabina Romšak, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: Klemen Brumec

 


<< Nazaj | Novice