Mali grad

Položili temeljni kamen nove tovarne Calcit Lika d.o.o. v Gospiću

08.06.2011

 

Dopoldan sta hrvaška premierka Jadranka Kosor in slovenski premier Borut Pahor skupaj z direktorjem kamniškega Calcita d.o.o. Matevžem Kirnom v industrijski coni v Gospiću položila temeljni kamen nove tovarne Calcit Lika d.o.o..

 
   

»Sedež in proizvodni obrat Calcit Lika d.o.o. so trenutno v Ličkem Lešču, a ta lokacija ni primerna  za razvoj podjetja, predvsem zaradi oddaljenosti od kamnoloma. Zaradi povečanja kapacitet v zadnjih nekaj letih, smo vložili finančna sredstva v obnovo in avtomatizacijo proizvodnje, a so kapacitete že sedaj zapolnjene. Primerno novo lokacijo za ločevanje, mletje in transport rude smo našli v bližini železniške postaje v mestu Gospić. Lokacija v industrijskem delu Gospića je primerna za izgradnjo pralnice, obrata za mletje ter celoten transport rude« je v svojem govoru povedal direktor kamniškega Calcita, Matevž Kirn in dodal: »Ocenjena vrednost investicije je 15 milijonov evrov, v novi tovarni, ki naj bi bila po naših pričakovanjih zgrajena v letu dni in pol, torej konec leta 2012, pa bo na novo zaposlenih 35 ljudi

 
   

Dobre sosedske in predvsem gospodarske odnose med Slovenijo in Hrvaško sta v svojih govorih poudarila tako hrvaška premierka Jadranka Kosor kot tudi slovenski premier Borut Pahor. Slednji je izpostavil, da se v Sloveniji prvič po dveh letih in pol "povečuje klima gospodarskega optimizma"  ter, da si želi, da bo premierka Kosorjeva 24. junija na vrhu EU v Bruslju, v zvezi s tem pa je še pouaril, da bo prav on tisti, ki bo na tem srečanju hrvaški premierki najbolj iz srca zaploskal.

   
   

Slovenski premier je Hrvaški čestital za skorajšnje končanje pristopnih pogajanj in obljubil, da bo Slovenija med prvimi državami, ki bodo začele postopek za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe.

 
   

Premierka Kosorjeva je ocenila, da so gospodarski odnosi med državama vse boljši in izrazila upanje, da bo Hrvaška imela podporo Slovenijetudi v zadnjih metrih pred vstopom v EU. Dodala je, da je to zgodovinski cilj v letu, ko obe državi prijateljici obeležujeta 20. obletnico neodvisnosti ter, da se veseli trenutka, ko bo Hrvaška sedla za evropski stol kot 28. država članica EU.

Po uradni položitvi temeljnega kamna je sledilo kratko neformalno druženje predsednice in predsednika vlade obeh držav z visokimi gosti, kateremu je prisostvoval tudi kamniški župan Marjan Šarec. Po tiskovni konferenci pa sta Kosorjeva in Pahor krenila proti Nacionalnemu parku Plitvička jezera, kjer sta nadaljevala delovno srečanje, katerega osrednja tema je krepitev gospodarskega sodelovanja med državama.


<< Nazaj | Novice