Mali grad

Polkovnik 132. gorskega polka Robert Klinar: »Občina Kamnik je naša prava prijateljica«

21.09.2016

 

Župan Marjan Šarec in podžupan Igor Žavbi sta se dopoldan udeležila dneva enote 132. gorskega polka Slovenske vojske, ki deluje v vojašnici Boštjana Kekca v Bohinjski Beli in ravno na današnji dan, 21. septembra, obeležuje 24. obletnico obstoja. Ob tej priložnosti je Občina Kamnik, kot prava prijateljica polka, prejela zahvalno listino 132. Gorskega polka Slovenske vojske.

Polkovnik 132. gorskega polka Robert Klinar: »Občina Kamnik je naša prava prijateljica«

»V Občini Kamnik je čutiti iskreni ponos ter trdno zavest o pripadnosti naši domovini. Dogodke, s katerimi vedno znova obeležujete dejanja tistih, ki so svoja življenja položili v temelje današnjega dne in naše domovine, v polku prepoznavamo kot izraz iskrenega ponosa ter odnosa do pripadnosti naši domovini, Republiki Sloveniji. Hvala, ker Občina Kamnik živi in dela na temelju vrednot, pomembnih za slovenski narod, ter s tovrstnimi številnimi dejanji med svojimi občani in širše v regiji vseskozi krepi zavest domoljubja. Hvala za vse, kar ste in kar še boste storili za ohranjanje slovenskega vojaškega zgodovinskega spomina,« so zapisali v obrazložitvi zahvalne listine, ki jo je prevzel župan Marjan Šarec.

Sicer pa 132. Gorski polk Slovenske vojske deluje v sestavi 1. Brigade Slovenske vojske in je del sil za bojevanje Slovenske vojske. Enoti poveljuje polkovnik Robert Klinar, glavni podčastnik enote pa je višji štabni vodnik Iztok Racman. Slovenski vojaški gorniki so prepoznavni po sivi baretki, ki jo krasi kokarda prve brigade Slovenske vojske. Prepoznavni so tudi po znaku enote, ki ga nosijo na desni rami. V središču znaka je lik gorske živali – gamsa, ki ponazarja spretnost in vzdržljivost pri gibanju po gorskih terenih. Poleg gamsa je na znaku planika kot značilna roža gorskega sveta, poleg nje pa sta na znaku enote še cepin in puška. Cepin ponazarja neobhoden pripomoček pri usposabljanju vojaškega gornika in gibanju po goratih predelih, puška pa simbolizira vojaka, moč in pogum ter s tem slehernega pripadnika 132. gorskega polka.

Dnevi vojašnic so namenjeni vsem, ki želijo ta dan preživeti med slovenskimi vojakinjami in vojaki ter pobližje spoznati življenje in delo v Slovenski vojski. Slednja z dnevi civilni javnosti približa njihovo delo in na ta način namenja pomemben vidik ozaveščanja javnosti o delu in poslanstvu, ki ga opravljajo slovenske vojakinje in vojaki. In tako so tudi pripadnice in pripadniki gorskega polka na Bohinjski Beli obeležili svoj dan, dan, ko je praznovala tudi njihova vojašnica, ki je, kot rečeno, pred 24. leti odprla vrata prvim 60 slovenskim nabornikom.

Praznovanju dneva gorskega polka se je letos pridružila še Gorska šola Slovenske vojske, ki je v preteklem letu prešla pod okrilje 132. Gorskega polka, kjer deluje znotraj četrte gorske čete, in je danes obeležila 20.obletnico delovanja. V vseh teh letih je prehodila zelo razgibano pot, ki nam jo je opisal poveljnik, podpolkovnik Miha Kuhar. Slednji je s strani polkovnika Roberta Klinarja prejel cepin, ki ob 20. obletnici pomeni začetek tradicije primopredaje cepina med poveljniki gorskih šol Slovenske vojske.

»Pravijo, da moramo v življenju paziti na svoje misli, ker te postanejo besede. Paziti moramo na svoje besede, ker te postanejo naša dejanja. Paziti je potrebno na dejanja, ker le-ta postanejo navade. Naše navade pa postanejo naš karakter in po njem smo prepoznavni.« Te besede so napovedale nagovor poveljnika 132. Gorskega polka Slovenske vojske, polkovnika Roberta Klinarja, ki je ponosnim pripadnikom gorskega polka in ostalim gostom, med drugim tudi predstavnikom oboroženih sil Velike Britanije, predstavnikom avstrijske vojske, pripadnikom Centra odličnosti za gorsko bojevanje, županom in drugim predstavnikom občin, organizacij in združenj,dejal: »Nekje sem zasledil, da večina ljudi, ki pri svojem delu niso bili uspešni, sploh nikdar niso doživeli poraza. Zgolj odnehali so. Prenehali so se truditi in poizkušati. Sodelavke in sodelavci. Ne bomo odnehali. Trudimo se in poizkušajmo še naprej. Bodimo in ostanimo prepoznavni. Nismo prepoznavni zato, ker bi znali o tem zgolj govoriti. Prepoznavni smo po svojem delu, odnosu do drugih in naši odzivnosti. Spoštovani zbrani, sodelavke in sodelavci. Mnogokrat za neuspehe krivimo zunanje okoliščine na katere večinoma nimamo vpliva. Sam še naprej stremim k temu in tudi od vas želim, da skupaj ustvarjamo okoliščine s pomočjo katerih bomo lahko rasli in se iz njih učili. Nikdar nismo, in upam, da tudi nikdar ne bomo, zapravljali svoje energije za prikrivanje napak. Iz vsakega neuspeha se moramo nekaj naučiti in se tako še bolje pripraviti na nove izzive. Zapomnimo si, da osebnostno in profesionalno rastemo tudi zaradi lastnih napak, naša odločenost za uspeh in napredek pa sta pomembnejša kot karkoli drugega… Spoštovani, danes praznujemo. S ponosom slavimo pomembne dosežke še enega leta našega delovanja ter uveljavljanja polka tako doma kot tudi v tujini. Prav tako smo prepoznani in zaupanja vredni v lokalni skupnosti. Danes je dan, da pokažemo na posameznike, organizacije in društva, ki so del našega vsakdana. Vesel sem, da jim lahko rečem prijatelji polka in da jim lahko izrečem iskreno priznanje za njihovo delo. Prav tako, bi se ob tej priložnosti rad zahvalil vam sodelavke in sodelavci, ki ste bili in verjamem, da boste ostali predani svojim ciljem in svojim odločitvam še v prihodnje. Hvala tudi vsem nekdanjim pripadnikom, ki ste pustili svoje sledi v moji enoti. Vesel sem, da ste ob tem prazniku z nami tudi vsi vi, ki ste soustvarjali dosedanjih 24 let. Naj živi 132. Gorski polk, naj živi Slovenska vojska in naj živi Republika Slovenija.«

Ob tej priložnosti je prav polkovnik 132. Gorskega polka Robert Klinar prejel medaljo ministrice za obrambo z obrazložitvijo: »Polkovnik Robert Klinar uspešno in prizadevno opravlja naloge na obrambnem področju. Od podelitve zadnjega priznanja leta 2012 je kot poveljnik kontingenta od marca do septembra 2013 uspešno vodil SVNKON 27 KPOR. Po vrnitvi z misije je prevzel vodenje Oddelka za vojaško policijo in zaščito sil, z dne 1. 3. 2014 pa je postal poveljnik 132. Gorskega polka. Jasno sledi nameri poveljnika 1. Brigade Slovenske vojske in v duhu poveljevanja na podlagi poslanstva s svojimi pobudami in proaktivnim delovanjem neposredno prispeva k razvoju enote, ki je postala nosilec razvoja vojaškega gorništva v Slovenski vojski. Pod njegovim vodstvom je 132. GORP prejel dve zaporedni priznanji kot najboljša športna enota Slovenske vojske. Je vodja ekipe in delegacije, ki jo Slovenska vojska pošilja na tekmovanje Ca.S.T.A. v organizaciji Poveljstva alpskih enot italijanskih oboroženih sil. Je stalno aktiven na področju civilno vojaškega  sodelovanja na domicilnem območju 132. GORP in skrbi za neposredno in zgledno sodelovanje Slovenske vojske z lokalnimi skupnostmi in organizacijami posebnega pomena. Še posebej je aktiven pri organizaciji in izvedbi pomoči, ki jo 1. Brigada Slovenske vojske in 132. GORP nudita ob mednarodnih športnih tekmovanjih na Pokljuki in v Planici ter ostalih gorenjskih prizoriščih. S svojim osebnim zgledom, profesionalnostjo, požrtvovalnostjo ter delovnimi rezultati stalno vzdržuje visok nivo profesionalnega častnika Slovenske vojske tako v vojaškem kot tudi v civilnem okolju, s čimer pomembno prispeva k prepoznavnosti in ugledu Slovenske vojske v lokalnem okolju. Polkovnik Robert Klinar je podpisnik Kodeksa vojaške etike in ga tudi spoštuje.«

Slavnostni govornik, poveljnik 1. Brigade Slovenske vojske, brigadir Roman Urbanč pa je ob praznovanju poudaril velik pomen 132. Gorskega polka Slovenske vojske. »Pred 24 leti se je prav tu v Vojašnici Boštjana Kekca začela pisati zgodovina slovenskega vojaškega gorništva. Smo dežela, kjer ima gorsko bojevanje svojo težo, kjer je gorništvo nujno potrebno, saj se je tudi med gorami borila naša zgodovina. Spomnimo se kolikokrat so bili Soški vrhovi krvavi, koliko gorskih bitk se je zgodilo v naših hribih. Na koncu pa je o zmagovalcu odločalo znanje, poznavanje gora, taktike gorskega bojevanja. Ne nazadnje pa so nam Slovencem gore položene v zibelko, živimo z njimi in imamo jih v srcu, in prav vi boste poskrbeli, da bodo za vedno tudi ostale naše. Vem, da boste, ker ste na pravi poti in ste srčni bojevniki.«

Biti vojak pomeni služiti domovini. Vsak dan, neprestano. Sleherni vojak delo opravlja po najboljših močeh, a povsod obstajajo posamezniki, ki si zaslužijo še prav posebno priznanje. Tako sta bila preteklem letu kot najboljši vojak in najboljši podčastnik 132. Gorskega polka prepoznana desetnik Robert Božič in višji vodnik Benjamin Prelog. Devetnajst pripadnikov, ki so za enoto storili nekaj več, pa so prejeli bronaste medalje in pohvale poveljnika 132. Gorskega polka Slovenske vojske, polkovnika Roberta Klinarja. Slednjo je med drugim prejela tudi Kamničanka, vojakinja Suzana Drevenšek.

Iskrene čestitke in hvala pripadnicam in pripadnikom 132. Gorskega polka Slovenske vojske. Ostanite ponosni nase in nadaljujte svojo pot z znanjem in izkušnjami za višje cilje.

 

 


<< Nazaj | Novice