Mali grad

Policisti gorske enote napovedujejo preventivne akcije v Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alpah

20.07.2015

 

Policisti gorske enote bodo od 25. julija do 30. avgusta izvajali preventivne dejavnosti na planinskih poteh Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp. Poleg tega bo v tem in naslednjem mesecu organizirano vsakodnevno dežurstvo za helikoptersko reševanje v gorah, so sporočili z Generalne policijske uprave.

V sklopu preventivnih dejavnosti - nekatere potekajo že od junija - bodo policisti opozarjali planince na pomen ustrezne opreme in dobrega psihofizičnega stanja ter na primernost planinske ture. S pomočjo oskrbnikov planinskih postojank bodo odkrivali kršitve javnega reda ter preverili poznavanje določil o ukrepih in postopkih obveščanja v primeru gorskih nesreč.

Dežurstvo za helikoptersko reševanje je organizirano že od 5. junija, nanj pa lahko računamo do 17. septembra. Medtem ko bo julija in avgusta dežurstvo potekalo vse dni v tednu, bo v septembru omejeno na petek, soboto in nedeljo.

Pri dežurstvu ne bodo sodelovali le policisti, temveč tudi vojaki. Dežurna helikopterska posadka Slovenske vojske (SV) je v tem mesecu že 25-krat posredovala v gorah, so sporočili z obrambnega ministrstva. Poleg tega je 15-krat pomagala tudi pri prevozu obolelih in poškodovanih oseb. V tem letu so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje SV 98-krat sodelovale v reševalnih akcijah, od tega 63-krat v gorah, 35-krat pa v primerih nujne medicinske pomoči. Pri tem so prepeljale 111 obolelih in poškodovanih oseb.

Letos je bilo do 15. julija v gorah 173 posredovanj, od tega 142 reševanj in 31 iskanj pogrešanih oz. izgubljenih oseb, kažejo podatki Generalne policijske uprave. Smrtnih žrtev je bilo pet, hude telesne poškodbe pa je utrpelo 19 gornikov. Največ nesreč se zgodi poleti, zlasti avgusta in septembra, ko se v gore odpravi več ljudi kot ponavadi.

Za nesreče so najpogosteje krivi zdrsi in padajoče kamenje. Pogosto je vzrok tudi v slabi psihofizični pripravljenosti, pomanjkljivi in neustrezni opremi, neusposobljenosti in pomanjkanju znanja o gibanju in pravilni uporabi opreme, nepoznavanju poti in podcenjevanju vremenskih razmer.

Če pride do nesreče, pri kateri je potrebno reševanje, mora planinec to takoj sporočiti na telefonsko številko 112. Pri tem mora poleg svojih osebnih podatkov in telefonske številke povedati še, kaj se je zgodilo, kje je prišlo do nesreče, koliko je poškodovanih in kakšno pomoč so poškodovanci že prejeli. Poškodovance mora zavarovati pred dodatnimi nevarnostmi, jim nuditi prvo pomoč, poleg tega jih ne sme zapustiti.

Generalna policijska uprava priporoča planincem, naj se na pot odpravijo zgodaj in jo kmalu končajo, za daljše ture pa naj si vzamejo dva dni. Pri tem morajo spremljati vremensko napoved, saj popoldne obstaja večja nevarnost vročinskih neviht. Če gredo v gore v skupini, se ne smejo nikoli ločiti od nje. Ker se nevarnost padajočega kamenja poveča spomladi in poleti, ko skopni sneg, morajo planinci nositi čelado.

Vir: STA


<< Nazaj | Novice