Mali grad

Poletna muzejska noč tudi v Kamniku

12.06.2020

 

Poletna muzejska noč tudi v KamnikuŽe 18. leto zapored muzeji in galerije po celi Sloveniji odpiramo svoja vrata za različne oglede, delavnice, koncerte in druge prireditve na tretjo soboto v juniju. Enako bo tudi letošnje leto. Letošnja poletna noč se bo 20. junija 2020 odvijala tudi v Kamniku, in sicer na gradu Zaprice (v notranjosti in/ali zunaj) – odvisno od vremena.

PROGRAM PRIREDITEV

  • 18.00: Javno vodstvo po občasni arheološki razstavi

Najprej bomo poiskali izgubljeno rimsko poštno postajo Ad publicanos. Namig: nahajala se je ob glavni cesti Emona – Celeja. Kako to vemo, kako to dokazujemo? O tem in še čem, Janja Železnikar.

  • 18:45–20.30: Okusi rimske kuhinje

Še danes uporabljamo živila, omake, dodatke, začimbe, … ki so jih k nam prinesli Rimljani. Osnova rimske prehrane je bil puls. Jedem so dajali okuse garumi. Polona Janežič nam bo izdala skrivnosti rimskega kuhanja, prehranjevanja. Na delavnici bomo pripravili testo, skuhali enolončnico … Na koncu – degustacija.

  • 20.30–21.30: Rimska modna revija

Po modni pisti se bodo sprehodili mlajši manekeni in manekenke. Vabljeni vsi otroci, ki ste pripravljeni preizkusiti oblačila različnih družbenih slojev rimske družbe. Mag. Pavla Peterle Udovič nam bo pokazala antična oblačila iz kolekcije Arheorobe. Z nami bo tudi – presenečenje!

  • 21.30–22.30 Antična glasbila in glasba

Katera glasbila so uporabljali v antiki. Kako to vemo? Kako so zvenela? Matej Prevc in Gašper Kvarti bosta tudi recitirala Katula, Ovidija, Propercija, ter grškega Homerja.Več informacij do programov poletne muzejske noči v ostalih muzejih po Sloveniji si lahko ogledate na spletni povezavi: https://online.fliphtml5.com/mbaxd/tsvw/

V času prireditve je vstop na vse dogodke brezplačen.

Besedilo in fotografije: Medobčinski muzej Kamnik


<< Nazaj | Novice